Itt a Forbes új listája: alig nőtt Mészáros Lőrinc vagyona, de így is az 500 milliárdot súrolja

Nagy változás nincs az egy évvel korábbihoz képest, de az ötven leggazdagabb magyar majdnem mindegyike profitálni tudott az elmúlt évben tapasztalt drágulásból.
 
 

Itt a Forbes új listája: alig nőtt Mészáros Lőrinc vagyona, de így is az 500 milliárdot súrolja

Nagy változás nincs az egy évvel korábbihoz képest, de az ötven leggazdagabb magyar majdnem mindegyike profitálni tudott az elmúlt évben tapasztalt drágulásból.
 
 
 
 
 

Itt a Forbes új listája: alig nőtt Mészáros Lőrinc vagyona, de így is az 500 milliárdot súrolja

Nagy változás nincs az egy évvel korábbihoz képest, de az ötven leggazdagabb magyar majdnem mindegyike profitálni tudott az elmúlt évben tapasztalt drágulásból.

Nem csökkent, de nagyságrendekkel nem is tudott nőni Mészáros Lőrinc vagyona a Forbes legújabb, az 50 leggazdagabb magyarról szóló 2021-es összesítése alapján. Abban azonban nincs változás, hogy a felcsúti milliárdos az ország legvagyonosabb embere, érdekeltségei révén a lap 488,1 milliárdra becsüli az egy évvel korábbi 479,4 milliárd után.

2020-ban még a koronavírus-járvány idején is 70 milliárdos volt a növekmény. Vagy picit másképp: másodpercenként „csak” 275,87 forinttal nőtt vagyona, míg 2020-ban még 5886 forint volt a gazdagodás másodpercenkénti mértéke.

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy ne történt volna változás a leggazdagabb magyar háza táján: az energiapiacon a Mátrai Erőműt lecserélve a Tigáz-Titász tulajdonosává vált, folytatódott a Budapest Bank, az MKB és a Takarékbank integrációja – „a Magyar Bankholding a nagybetűs NER-projekt, ahol Mészáros közvetlenül ér össze a magyar állammal” – fogalmaz a Forbes.

A lap ugyanakkor azt is megjegyzi, a milliárdos vagyona ugyan nagyobb, mint a listán megint csak második helyre befutó Csányi Sándoré, ám utóbbi konszolidálta vagyonelemeit, és ahol erre szükség volt, integrált működést alakított ki, szemben Mészárossal, akiről még mindig nem tudni, rendszere működőképes maradhat-e, ha eltűnne mögötte „az a bizonyos láthatatlan kéz”. A második tehát ismét a vagyonát az OTP Bankkal megalapozó, mára ugyanakkor kiterjedt agrár-élelmiszeripari integráció tulajdonosaként is ismert Csányi Sándor.

Mészárossal ellentétben ő jelentősen növelni tudta vagyonát (393,4 milliárdról 467,9 milliárdra), amiben elsősorban az játszott szerepet, hogy a régiós multicéggé kinőtt OTP a hazai hitelmoratórium ellenére növelte értékét a tőzsdén.

A top 10 további szereplői többnyire helyet cseréltek, de a személyekben nincs változás. A tavalyi ötödik Felcsuti Zsolt (286,4 milliárd forint) került fel a harmadik helyre, a Forbes a gépiparban befektető üzletemberről azt jegyzi meg: „a milliárdos az egyik legjobb példa rá, hogy privatizáció, kapcsolatok és állami üzletek nélkül is odajuthat valaki az elitbe”.

A negyedik a tavalyi bronzérmes Veres Tibor, aki veszített egy pozíciót, hogy közben vagyona 258,6 milliárdról 282,9 milliárd forintra nőtt. Az ötödik (a tavalyi hetedik) az fiatalabb Rahimkulov testvér, Ruszlán (270,7 milliárd), akinek a neve felbukkant a Városháza-üggyel kapcsolatban is, vagyona azonban leginkább abból ered, hogy – bátyjával együtt – az OTP legnagyobb tulajdonosai között vannak.

Az elmúlt hetekben sajátos politikai nyilatkozataival a hírekben szereplő Gattyán György 253,8 milliárd forintosra becsült vagyona az aktuális lista 6. helyére volt elegendő, akárcsak egy évvel ezelőtt. Öccsével helyet cserélve a negyedikről a hetedik pozícióba csúszott vissza Rahimkulov Timur, az ő vagyona még szintén 200 milliárd fölött van (211,4 milliárdra becsülik a Forbes szerkesztői).

A nyolcadik és a kilencedik helyen nincs változás: előbbit a 2018-ban elhunyt nagyvállalkozó, Demján Sándor örökösei foglalják el 197,2 milliárd forintra becsült vagyonukkal, utóbbit Szíjj László 190,5 milliárddal. Míg azonban Demjánék vagyona 17 milliárddal apadt az egy évvel korábbihoz képest, a Mészáros Lőrinc korábbi üzlettársaként ismert, elsősorban az építőiparban érdekelt Szíjjé 6 milliárddal nőni tudott.

A tizedik helyre egy újonc, a tavalyi 11. Jellinek Dániel került, akinek a legnagyobb dobása a magyarországi Auchan megszerzése lehet (erről szándéknyilatkozatot írtak alá), de a neve szóba került egy másik, egyelőre leállított ügyletnél, a Budapest Airport megszerzésénél is.

Az idei listán egy helyet javított ugyan Bige László, ám a Nitrogénművek tulajdonosának vagyona több mint másfélszeresére nőtt – ennyit számít, hogy az olajár bebukik vagy épp szárnyal. A gazdaság szárnyalását jelzi azonban, hogy amíg tavaly a lista első 14 szereplőjének vagyona haladta meg a 100 milliárd forintot, idén már az első 16-é, a top 10-be pedig 146 milliárd helyett 189,2 milliárddal lehetett bekerülni.

És amíg tavaly az ötvenes lista utolsó helyén szereplő üzletember (Bojár Gábor) 28,6 milliárddal be tudott kerülni az elit körbe, az idei ötvenedik, az állatgyógyszerek gyártásával foglalkozó Laczay Péter vagyonát már 34,4 milliárdra teszi a Forbes.

Forrás: hvg.hu
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.