Sikeres évet zártak a toborzók

Első alkalommal tartottak sajtó nyilvános évértékelést Veszprémben, az MH 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központban.
 
 

Sikeres évet zártak a toborzók

Első alkalommal tartottak sajtó nyilvános évértékelést Veszprémben, az MH 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központban.
 
 
 
 
 

Sikeres évet zártak a toborzók

Első alkalommal tartottak sajtó nyilvános évértékelést Veszprémben, az MH 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központban.

Az évértékélésen részt vettek a Veszprém megyében lévő katonai alakulatok vezetői, a fegyveres testületek parancsnokai, a kormányhivatal és a Veszprém MJV önkormányzati vezetői és a katonai nyugdíjas klubok elnökei.

Az évértékelést Soós Gyula őrnagy a központ parancsnoka tartotta. A parancsnok sorra vette azokat a területeket, amelyekkel a központ megyei szinten már évek óta eredményesen tevékenykedik.

Elsődlegesnek értékelte a katonai toborzást. Tevékenységük kiemelt területe ez, mert csak innen tudják biztosítani az aktív katonai szervezetek szerződéses állományának a feltöltését, a kiesők pótlását.

Az elmúlt évben a katonai pályára történő irányítás érdekében három kiemelt, országosan is jelentős eseményt szerveztek. Ezek helyszínei a következők voltak: Városi Művelődési Központban Pályaválasztási Nap, Pannon Egyetemen biztonságpolitikai előadás, valamint a Veszprém Arénában Honvédelmi Nap. A rendezvényeken több ezer fiatal jelent meg és találkozott a katonai szolgálattal, mint választható hivatással.

A fentieken kívül a megye több településén voltak még jelen, összesen 50 rendezvényhelyszínen, közel 50 ezer találkozást regisztráltak. Az év során a tematikus programok keretében megrendezett kilenc pályaválasztási állásbörzén a katonai hivatást közel 20 ezer fiatalnak mutatták be. E mellett jelentős munkát folytattak a megye középiskoláiban, ahol 39 előadást tartottak, ezeken 2187 pályaválasztás előtt álló fiatal jelent meg.

A központ tevékenységének másik fontos területe az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos rendszer felállításához történő segítségnyújtás volt. Ennek a munkának az eredményei még nem érettek be, mert sok a szerződés megkötésével kapcsolatos adminisztrációs feladat, ami hátráltatja az eredményességet.

Az év során nagyon jelentős feladatot végeztek a honvédségtől nyugállományba vonultak érdekvédelmének a biztosításában. Budapest után Veszprémben a legmagasabb azoknak a személyeknek a száma, akikre a központnak oda kell figyelnie. Ebben a munkában segítenek azok a katonai nyugdíjas klubok, amelyek a megye volt katonai helyőrségeiben szerveződtek és napjainkban is sikeresen működnek.

Folyamatos feladatként tarják számon a Hadisír gondozást. Nagyon jó együttműködésük van ezen a területen a német hadisír gondozókkal, akik évente részt vesznek a 2. világháborús sírok karbantartásában. Veszprém megyében eddig 644 katonahős nevét ismerik. Ezeknek a sírjaira történő odafigyelés a központban dolgozóktól nem kis feladatot igényel.

Soós Gyula őrnagy az értékelése összegzésében a 2017-es évet egy nagyon sikeres és mozgalmas évnek nevezte. A rendezvény végén a központ munkájának támogatásáért, segítéséért az állománya nevében több szervezetnek és személynek elismerő oklevéllel fejezte ki a köszönetét.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.