Újra sikeres évet zártak a katonák

Második alkalommal tartottak sajtó nyilvános évértékelést Veszprémben, az MH 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központban.
 
 

Újra sikeres évet zártak a katonák

Második alkalommal tartottak sajtó nyilvános évértékelést Veszprémben, az MH 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központban.
 
 
 
 
 

Újra sikeres évet zártak a katonák

Második alkalommal tartottak sajtó nyilvános évértékelést Veszprémben, az MH 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központban.

A központ évértékélésére meghívást kaptak a Veszprém megyében lévő katonai alakulatok vezetői, a társ fegyveres testületek parancsnokai, a kormányhivatal és a Veszprém MJV önkormányzati vezetői és a katonai nyugdíjas klubok vezetői.

Az évértékelést Soós Gyula őrnagy, a katonai szervezet parancsnoka tartotta. A parancsnok sorra vette azokat a területeket, amelyekkel a központ megyei szinten már évek óta eredményesen foglalkozik.

Először a katonai toborzás terén elért eredményeiket értékelte. Ez a tevékenység kiemelt területük, mert csak ezzel tudják biztosítani az aktív katonai szervezetek szerződéses állományának a feltöltését, a szolgálatból kiesők pótlását. Katonai pályára történő irányítás érdekében az elmúlt évben közel 80 rendezvényt szerveztek, amelyekre több mint 90 ezren látogattak el.

A toborzási helyszínek a kiemelt országos ifjúsági rendezvényektől, táboroktól, a zenei, kulturális fesztiválokon át a falunapokig terjedtek. A rendezvényeken több ezer fiatal jelent meg és találkozott a katonai szolgálattal, mint választható hivatással.

A fentiek mellett a megye több településén tartottak pályaorientációs napokat, amelyre a pályaválasztás előtt álló fiatalokat hívták meg. Ezeket egészítették ki azok a fiataloknak szervezett játékos versenyek, vetélkedések, találkozások, amelyek a katonai pályát, a katonai hivatást igyekeztek bemutatni. Ilyen volt az Országos Haditorna Verseny megyei döntője. Országos Ifjúsági Honvédelmi Verseny, Hadapród Tábor, Erzsébet tábor Zánkán.

A központ tevékenységének másik fontos területe az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos rendszer felállításához történő segítségnyújtás. Ennek a munkának az eredményeként az elmúlt évben a megyében 90 önkéntes tartalékos kötött szerződést. Az elmúlt év azt igazolja, hogy a szerződést kötött önkéntesek egyre nagyobb szerepet játszanak a közvetlen környezetük ünnepségeinek színesebé tételében, valamint a hétköznapok feladatainak végrehajtásában.

Az év során jelentős feladatot végeztek a honvédségtől nyugállományba vonult katonák érdekvédelmének, érdekképviseletének a rendszeres figyelemmel történő kísérésében. Budapest után Veszprémben a legmagasabb azoknak a személyeknek a száma, akikkel a központnak hivatalból foglalkoznia kell.

Ebben a munkájában a központot segít az a öt katonai nyugdíjas klub, amelyek a megye nagymúltú helyőrségeiben évtizedekkel ezelőtt alakultak meg és működnek napjainkban is. Összesen 2644 nyugállományú katona tartozik a központ felügyelete alá, akiknek figyelemmel kell kísérni a szociális helyzetét, időskori sorsának alakulását.

Folyamatos feladatként jelentkezik számukra a Hadisír gondozás. A megyében 77 településen a 86 temetőben 111 emlékműnek a sorsát kell figyelemmel kísérniük. Ebben nagyon jó együttműködésük van a német hadisír gondozókkal, akik rendszeresen részt vállalnak a 2. világháborús sírok karbantartásában. Veszprém megyében eddig 1483 katonahős nevét ismerik, amit számítógépes adatbázisban rögzítettek. A hadisír gondozásban 16 középiskolával kötöttek együttműködési megállapodást. Az eddigi tapasztalatok alapján a középiskolák diákjai szívesen vállalják fel a katonasírok gondozását.

A parancsnok az értékelése összegzésében egy nagyon sikeres és mozgalmas idősuaknak nevezte a 2018-as évet, ezért köszönetet mondott a központban dolgozó minden katonának és polgári alkalmazottnak.

Szűcs Imre ezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka az elismerését fejezte ki a veszprémi központ 2018. évben végzett munkájáért. Hangsúlyozta, hogy sikereket csak akkor lehet elérni, ha a társadalmi és civil szervezetekre támaszkodva igyekeznek megszólítani a fiatalokat. Ennek során egyben nagy hangsúlyt kell arra is fordítani, hogy a honvédség társadalmi elfogadása és megítélése egyre jobban javuljon.

A reményét fejezte ki annak, hogy a honvédségben most folyó átszervezések segíthetik a toborzók tevékenységét azzal, hogy a szervezetük közvetlenül a Magyar Honvédség Parancsnokságának irányítása alá került.

A rendezvény végén a központ munkájának támogatásáért, segítéséért az állomány nevében több szervezetnek, a sajtó képviselőinek és néhány személynek elismerő oklevéllel fejezte ki a köszönetét.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.