Veszprém és a kreatív ipar

Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője az Orbán Viktor által elmondottakra reagált.
 
 

Veszprém és a kreatív ipar

Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője az Orbán Viktor által elmondottakra reagált.
 
 
 
 
 

Veszprém és a kreatív ipar

Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője az Orbán Viktor által elmondottakra reagált.

A képviselő elmondta, hogy a miniszterelnök a Modern Városok Program veszprémi látogatása során azt mondta, hogy a város adottságai alapján a jövőben itt egy kreatív iparnak kell utat biztosítani. A következőképpen fogalmazott: „nem tudjuk pontosan, mit jelent, de valószínűleg valami olyasmit, hogy miután a gazdaság nagyon gyorsan átalakult, keressük az irányt, hogy merre fog fejlődni a modern gazdaság, és azt gondoljuk, hogy ez valahol a kreatív emberi tevékenység irányába mutatkozik majd meg.”

A képviselő egyetért azzal, hogy Veszprémben a jól képzett szakemberek száma jelenleg magas. Ennek alapja a minőségi oktatás. Az elmúlt évek kormányzati intézkedései azonban az összeomlás szélére sodorták az oktatási rendszerünket.

Évi 200 milliárd forintot vettek ki az iskolarendszer működtetéséből, szélsőségesen centralizálták a fenntartását. A múlt héten benyújtott törvényjavaslat szerint pedig a fenntartói és a működtetői feladatokat összevonják az állami fenntartónál.

A képviselő szerint kevésbé valószínű, hogy ez megoldja majd a meglévő problémákat. Sajnálatosnak tartja azt is, hogy a veszprémi közgyűlés fideszes többsége nem támogatta azt az indítványát, hogy az önkormányzat nyilvánítsa ki szándékát a közigazgatási területén lévő köznevelési intézmények fenntartására. A meggyőződése az, hogy az iskoláknak az önkormányzat mindig gondos gazdája volt és ezt a hagyományt meg kellene őrizniük.

Gerstmár Ferenc másik kiemelt területnek tartja a felsőoktatást. A Pannon Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást a meglátása szerint komolyabban kellene kezelni. Több tartalommal szükséges ezt megtölteni, többek között a kreatív ipar fejlesztésének érdekében.

A veszprémi LMP a helyi erőforrásokra építő, és azokkal hatékonyan gazdálkodó modellben gondolkodik. Elsősorban a kis- és a középvállalkozásokkal kötne stratégiai szövetséget. Véleményük szerint érdemes lenne például informatikai startup cégeket felkarolni. A város egy infopark létrehozására is törekedhetne, amely a most induló, az információs technológia területén jó kilátással rendelkező cégek bevonzását segítheti elő. Nagyobb hangsúlyt helyeznének a környezetiparra és energetikára.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.