Információk Modern Városok Programról

Orbán Viktor miniszterelnök által 2016. május 10-én Veszprémben aláírt Modern Városok Program várost érintő aktuális helyzetről adott tájékoztatást Hegedűs Barbara alpolgármester.
 
 

Információk Modern Városok Programról

Orbán Viktor miniszterelnök által 2016. május 10-én Veszprémben aláírt Modern Városok Program várost érintő aktuális helyzetről adott tájékoztatást Hegedűs Barbara alpolgármester.
 
 
 
 
 

Információk Modern Városok Programról

Orbán Viktor miniszterelnök által 2016. május 10-én Veszprémben aláírt Modern Városok Program várost érintő aktuális helyzetről adott tájékoztatást Hegedűs Barbara alpolgármester.

Bevezetőjében hangsúlyozta, hogy erre azért van szükség, mert a júniusi közgyűlés egyik napirendi pontja lesz a program áttekintése és mivel bizottsági ülések most nincsenek, a város vezetése fontosnak tartja a közvélemény tájékoztatását a program jelenlegi helyzetéről.

Az alpolgármester a tájékoztatójában külön kiemelte azt, hogy az egészségügyi vészhelyzet és az ennek következtében kialakult gazdasági visszaesés a program megvalósítását nem befolyásolja. Ez nem kis dolog mivel a város esetében 13 időben elhúzódó, a város által kért fejlesztési projektről van szó, amelyek költsége 30 milliárd forint.

Gazdaság, közlekedés, kultúra, és a sport területén megvalósuló projektekről van szó, amelyek a város szinte minden pontját érintik és különböző ütemezéssel kerülnek majd megvalósításra.

Az alpolgármester első nagyon fontos projektként a Veszprém városi uszodát említette, amelynek átadási határideje 2021. I. negyedéve. A beruházás várhatóan 11 milliárd forintba kerül.

Kulturális fejlesztésekből jelentősek az állatkerti beruházások, amelyek nagy része már megvalósult. Napjainkban még az oktatóház, valamint a rendezvényépület kialakítása van folyamatban.

Sport területén, a stadionban megvalósuló új tornászgyakorló kialakításához a kormány többletforrást biztosított, amely kivitelezése a nyár folyamán megkezdődhet. A stadion fejlesztésében a tornászgyakorló megépítése lesz az első ütem, amelynek a befejezési határideje 2021. december 31.

Kulturális fejlesztéseknél meg kell említeni a Csermák Zeneiskola belső megújítását, ennek a költségeit a kormány a múlt héten jóváhagyta, ezért a kivitelezés a nyár folyamán elindulhat. A projekt befejezési határideje 2021. december 31.

Iparterület fejlesztésénél az un. „Iparos Park” projekt a legnagyobb, ami a gazdasági élet élénkítését segítheti elő, a szakképzett munkaerő képzésének biztosításával. A parkban a 21. század technológiájának alkalmazására kaphatnak képzést a fiatalok, de hangsúlyt kap majd a felnőttképzés is.

A projekt két helyszínen valósul meg, egyrészt a VKSZ Zrt fejlesztési területén a meglévő raktárépületek felújításával, másrészt a Jendrassik – Venesz Középiskolában, a már meglévő épületek korszerűsítésével.

A Modern Városok Program kiemelt fejlesztése a Veszprémi Petőfi Színház korszerűsítése, ami egy nagyon összetett projekt, és ez szintén két ütemben történik. Jelenleg egy nagyon hosszú előkészítő szakasz végén tartunk.

Az első ütemben a volt zeneiskola épületének és a környékének a megújítása és a parkoló kialakítása valósulhat meg. A második ütemben kerül sor a színház épületének átépítésére úgy, hogy az eredeti képet és a történelmi hagyományokat bemutató részek megmaradjanak.

A tervek szerint 2021 elején az első ütem kivitelezési munkái elkezdődhetnek, és a 2022 második negyedév végére fejeződnek majd be. A második ütem tervezési szakasza jelenleg is zajlik, ami egy nagyon bonyolult belső tervezési munkát jelent.

Aranyos-völgyi híd fejlesztése jelen pillanatban úgy áll, hogy a tervezése befejeződött. Úgy látja, hogy sikerült egy olyan modellt megalkotni, ami egyszerű és egyben modern, de harmonikusan illeszkedik a Séd-völgye látképébe.

Jelenleg az építési engedélyeztetésekkel kapcsolatos eljárás folyik és a megvalósításának határideje 2023. III. negyedév.

Emlékeztetőül a 2016. május 10-én a városházán aláírt Modern Városok Program:

"Mindezek alapján a Kormány és Veszprém városa vezetése megegyezik abban, hogy:

1. a Kormány elősegíti a veszprémi iparterület fejlesztését, és hozzájárul az Iparos Park, valamint a helyi gazdasági szereplők együttműködésére épülő tudományos központ létrehozásához;

2. a Kormány segítséget ad a város infrastrukturális hálózatának fejlesztéséhez, a közúti valamint a kerékpáros elérhetőség javításához;

3. a Kormány segítséget nyújt a Petőfi Színház rekonstrukciójához, a veszprémi állatkert további fejlesztéséhez és a Csermák Antal zeneiskola megújításához;

4. a Kormány támogatja a Veszprém Aréna bővítését, a veszprémi sportuszoda megépítését, valamint a Veszprémi Stadion rekonstrukcióját, egy új futófolyosó építésével együtt."

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.