Ellenzéki tüntetés Veszprémben

Szakszervezetek, pártok és civilek csatlakoztak szombaton Veszprémben az országosan meghirdetett „Álljon le az ország!” tüntetés sorozathoz.
 
 

Ellenzéki tüntetés Veszprémben

Szakszervezetek, pártok és civilek csatlakoztak szombaton Veszprémben az országosan meghirdetett „Álljon le az ország!” tüntetés sorozathoz.
 
 
 
 
 

Ellenzéki tüntetés Veszprémben

Szakszervezetek, pártok és civilek csatlakoztak szombaton Veszprémben az országosan meghirdetett „Álljon le az ország!” tüntetés sorozathoz.

Az ellenzéki megmozdulás a Magyar Szakszervezeti Szövetség, Vasas Szakszervezeti Szövetség, Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, Magyar Szocialista Párt, Jobbik, Párbeszéd Magyarországért, Demokratikus Koalíció, Lehet Más a Politika, Momentum, Kétfarkú Kutya Párt, MOST Egyesület, Lokálpatrióták szervezésében került meghirdetésre.

A demonstráció az egész városra kiterjedő autós felvonulással kezdődött, majd a tüntetők a Megyeház térről a Szent Imre térre vonultak. A téren Fenyőházi Attila, a Vasas Szakszervezet képviselője moderálása mellett a szakszervezetek, valamint a pártok és a civilek képviselői mondták el aktuális politikai üzeneteiket.

A szakszervezeti vezetők - Guzslován Gábor, Mürkl Mónika – a négy pontba foglalt munkavállalói követeléseiket hangsúlyozták. Követelték A Munkatörvénykönyve módosítását, az ún. „rabszolgatörvény” visszavonását, a sztrájk jog újraszabályozását, előzetes egyeztetést a dolgozókat érintő minden kérdésben, a tisztességes bérezéshez való jogot és a rugalmas nyugdíjazás lehetőségét, a korengedményes nyugdíjba menetel lehetőségét.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy a munkahelyeken egyre nagyobb szükség van a szakszervezetekre és a tagság létszámának a növelésére. Mert csak az erős szakszervezeti szerveződés teremti meg azt alapot, amely lehetővé teszi a munkáltatókkal folytatott eredményes tárgyalást.

Hartmann Ferenc MSZP megyei elnöke arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy a jelenlegi hatalom az országban élő egyszerű embereket kizsákmányolja. A színházkerti parkolóház építése kapcsán történt egységes ellenzéki fellépés sikerrel járt, és ez azt erősíti, hogy csak az egyeztetett ellenzéki politika hozhat eredményt napjaink központosított hatalmával szemben.

A politikus független igazságszolgáltatást, az ország európai ügyészséghez történő csatlakozását, valamint szabad, a hatalmi politikától független sajtó elérhetőségét követelte. Mert szabadság csak ott van, ahol demokrácia van és ma Magyarország nem ilyen hely.

Gertsmár Ferenc az LMP politikusa szerint a kormány a túlóra törvény elfogadásával bebizonyította, hogy a multik érdekeit képviseli. Az embereknek autonómia kell, ami csak akkor biztosítható, ha a dolgozók megfelelő munkabért kapnak, amelyből biztonságosan megélhetnek. Autonómiát követelt a szakszervezeteknek, hogy a dolgozók jogait jobban képviselhessék, egyben szabadságot az oktatásnak, valamint a közszolgálatnak.

Katanics Sándor DK politikusa, mint az ország egyik legjobb középiskolájának tanítója szólt a tüntetőkhöz. Hangsúlyozta, mint minden ebben az országban az oktatás is tragikus helyzetben van. Az Orbán-kormány kifejezetten irtózik a tudás alapú társadalomtól. A fiatalok szakképzését nem képesek megfelelő színvonalon biztosítani, az egyetemre történő jutás a gazdagok privilégiuma lett. Az oktatás alacsony színvonala miatt egyre nő a lemaradásunk nyugathoz képest, ezzel párhuzamosan nő az ország kiszolgáltatottsága is.

Kész Zoltán a nemrégiben alakult MOST Egyesület aktivistájaként annak fejezte ki az örömét, hogy most pártállástól függetlenül ennyien együtt vannak és egyet akarnak. Leváltani a jelenlegi hatalmat. Félre kell tenni ehhez az ideológiai különbségeket, mert különben a feudalizmusba süllyed az ország. Nem számíthatnak másra, a sajtó meghalt, a nyilvánosságot elzárják előlük.

Rabszolga sorsra szánnak mindenkit, ezért minden ellenzékinek össze kell fognia. Nem engedhetünk meg maguknak még egy kudarcot, ezért az önkormányzati választásokra össze kell fognunk- zárta a gondolatait a politikus.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.