A repülés törvényeit vérrel írják

Augusztus 15-e a Nagyboldogasszony ünnepe, a Szűz Mária mennybevételének napja, a katolikus egyház egyik legnagyobb eseménye, ami egyben a repülők napja is. Erre emlékeztek a Magyar Légierő Napján katonák és civilek hétfőn Veszprémben a Táborállás parkban lévő emlékműnél.
 
 

A repülés törvényeit vérrel írják

Augusztus 15-e a Nagyboldogasszony ünnepe, a Szűz Mária mennybevételének napja, a katolikus egyház egyik legnagyobb eseménye, ami egyben a repülők napja is. Erre emlékeztek a Magyar Légierő Napján katonák és civilek hétfőn Veszprémben a Táborállás parkban lévő emlékműnél.
 
 
 
 
 

A repülés törvényeit vérrel írják

Augusztus 15-e a Nagyboldogasszony ünnepe, a Szűz Mária mennybevételének napja, a katolikus egyház egyik legnagyobb eseménye, ami egyben a repülők napja is. Erre emlékeztek a Magyar Légierő Napján katonák és civilek hétfőn Veszprémben a Táborállás parkban lévő emlékműnél.

A parkban található emlékműnél az ünnepi beszédet Orosz Zoltán nyugállományú altábornagy mondta. Beszédében hangsúlyozta, hogy pártfogójukat, védelmezőjüket ünneplik ezen a napon. A 20. század elején a repülés elterjedésével a korabeli emberekben felmerül az igény, hogy annyi más szakma, hivatás művelői mellet a légijármű vezetőinek is legyen egy védőszentje.

15. Benedek pápa 1920-ban a repülősök védőszentjévé nyilvánította Szűz Máriát. A döntés hátterében az a legenda húzódik, amely szerint Mária názáreti házát angyalok szállították egészen Loretóig. A repülésben érintettek ezért Szűz Máriát választották égi védelmezőjüknek.

A tábornok a katonai repülés kezdeteiről Gondos László hadtörténész tanulmányából vett át gondolatokat. Az önálló magyar légierő szervezése szinte a monarchia felbomlásával, 1918 novemberében megkezdődött. A hadügyminisztériumban ekkor hozták létre a légügyi kormánybiztosságot, amely 37. légügyi biztosságként működött. Ez a szervezet fogta össze a frontról hazaérkező pilóták, megfigyelők, műszaki katonák hazaérkezésének folyamatát, valamint az országban fellelhető repülő eszközök nyilvántartásba vételét.

1918. november 9-én állították fel a Magyar Repülőcsapat Parancsnokságot, amely december 2-án már 1190 fős állománnyal rendelkezett.

1919 márciusára a következő szervezetről vannak leírások: Magyar Repülőcsoport Parancsnokság Budapesten, Magyar Repülő Anyagszertár Mátyásföldön, nyolc repülő osztály - Mátyásföld, Albertfalva, Győr, Kaposvár, Szeged, Békéscsaba, Debrecen és Rákos repülőtereken. Két különleges repülő különítmény Szombathely és Kecskemét repülőtereken, és egy magyar kiképző osztály Szeged repülőtéren.

Külön kiemelte, hogy a légierő szervezete 1945-ig egy pillanatig sem szűnt meg működni. A 2. világháborút követően 1947. október 1-ével állították fel újra az első repülő alegységet, majd 1956-ot követően kezdődtek el a nagyarányú fegyvernemi fejlesztések.

Orosz Zoltán emlékeztetett arra, hogy 1999. március 12-e NATO tagságunk kezdete azzal, hogy Veszprémben a Hadműveleti Vezetési Központ NATO rendszerébe elkezdett élesbe dolgozni.

Hangsúlyozta, hogy a fentiek mellett Veszprém több szállal is kapcsolódik a repülés történetéhez. 1911 júliusában már használtak egy repülőgépet a veszprémi hadgyakorlaton. A kor neves katonai és polgári pilótái részvételével 1913-ban Veszprémben egymást érték a repülőbemutatók. 1926-ban a Veszprémi Kegyesrendi Gimnázium növendékei Dr. Ferenczy Zoltán vezetésével megépítették a Magyarország első tizenkét méter fesztávú vitorlázó repülőgépét, amit Kócsag névre kereszteltek. A géppel itt Veszprémben több sikeres felszállást hajtottak végre.

Később nagy elismerést vívott ki a 101-es Puma repülő egység, amely a 2. világháborúban a többszörös túlerővel szemben vette fel sikerrel a harcot és védték Magyarország légterét.

A tábornok kiemelte, hogy ezek alapján Veszprémet nem csak katonavárosként említhetjük, hanem a katonai repülés történetének kitüntetett városaként is.

Végezetül a legfontosabbról szólt, az emberről, a repülő katonáról. Arról a katonáról, aki mindig hűséges volt a hazához és teljesítette a kötelességét pilótaként. De mit ér a pilóta az őt kiszolgáló földi személyzet nélkül? – tette fel a kérdést. Sokan ezek közül is a szolgálat áldozataivá váltak, vagy teljesítették névtelenül a feladataikat. Ezért ezen a napon rájuk is emlékezünk. Ünnepeljük a régmúlt katonáit és azokat, akik ma szolgálnak és emelik magasra a zászlót és viszik tovább a védelmi feladatokat.

Büszkék lehetünk arra, hogy nekünk repülősöknek van egy emlékhelyünk Veszprémben - ebben az ezeréves városban, ami napra pontosan harminc éve került felavatásra - a hősi halált halt katonai repülők emlékére, ahol minden évben összegyűlhetünk emlékezni, és ünnepelni- zárta a beszédét Orosz Zoltán tábornok.

Az ünnepi beszédet követően Oláh Emil ezredes, a protestáns tábori lelkész mondott imát a hősök emlékére, majd a résztvevő önkormányzati, katonai vezetők és civilek koszorúikkal tisztelegtek a szolgálatteljesítés közben elhunyt katonák emléke előtt.

Az ünnepség a továbbiakban a Városi Művelődési Központ színháztermében, ünnepi állománygyűléssel folytatódott.

Az ünnepség első részében felolvasták Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter köszöntő levelét. A miniszter kiemelte, hogy a Magyar Légierő több mint százéves múlttal rendelkezik. A légierő napjainkra egy nagyon korszerű és hatékony erőt képvisel a NATO-ban és a régióban egyaránt. Az elmúlt száz évben nem volt olyan lehetőség a technikai fejlesztésre, mint ami most programként áll a légierő előtt. A rendelkezésre álló technika és állomány segítségével a jövőben garantálható az ország szuverenitása, hazánk légterének megbízható védelme.

Az állományt és a meghívott vendégeket Koller József dandártábornok, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka köszöntötte. Külön köszönetet mondott azoknak a katonai parancsnokságoknak, amelyek az elmúlt egy év során segítették az új szervezet megalakítását.

Hangsúlyozta, hogy a légierő mindig is egy kicsit más volt, mint a szárazföldi katonai alakulatok. Látszatra lazábbak, de ők tudják a legjobban, hogy amikor a katonai feladatról van szó, sokkal szigorúbbak és szabálykövetők mint bárki más a világon, hiszem az ő törvényeiket vérrel írják.

A parancsnok külön foglalkozott a jövőbeni fejlesztésekkel és az ebből adódó szervezési feladatokkal.

A parancsnoki elismeréseket követően az ünnepi állománygyűlés résztvevői megtekinthették a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Táncra magyar - című hagyományőrző, toborzó műsorát.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.