Sárga lapot a jövőnek

Az újév hírei között sokaknak okozott meglepetés a parlament által, a napelemekre kiszabott termékdíj (adó).
 
 

Sárga lapot a jövőnek

Az újév hírei között sokaknak okozott meglepetés a parlament által, a napelemekre kiszabott termékdíj (adó).
 
 
 
 
 

Sárga lapot a jövőnek

Az újév hírei között sokaknak okozott meglepetés a parlament által, a napelemekre kiszabott termékdíj (adó).

A megértés miatt nagyon fontos az, hogy napjainkban az egyszerű dolgokról is úgy beszéljünk, hogy a többséget magunknak gondoló és a focihoz nagyon értő polgártársaink is megértsék. Állításunk az, hogy a jelenlegi kormány a sárga lapot a „jövőre”, a napelemekre kiszabott termékdíjjal adta. (Van, ami már piros lapot kapott –a szélerőművek – de erről, ma még nem lehet beszélni.)

Az elfogadott törvény szerint a kormány a napelemek után, 114 forintot tervez kilogrammokét beszedni, mivel ez a termék a jelentős szennyezést okozó kategóriába lett sorolva. Ugyanakkor az akkumulátorok (!), amelyek erősen maró savat és nehéz fém származékokat tartalmaznak, az enyhébb kategóriába kerültek, így ezekért csak 57 forint/kilogramm termékdíjat kell fizetni.

Sokaknak úgy tűnik, hogy a törvényeket megalkotó „szakembereinknek” – most már sokadszor - halvány fogalmuk sincs arról, hogy mit és miért tesznek.

Naponta több olyan állampolgárral találkozhatunk, akiknek nincs véleményük a napelemről, mert számukra ez a kérdés még nagyon ismeretlen. Ezért itt, egy nagyon egyszerű és élő példát szeretnénk bemutatni.

Van egy közösség Veszprémben, ahol nagy viták árán eldöntötték, hogy tesznek valamit a jövőjükért. A 2014-es évben a saját költségükön a társasházuk tetejére 46 napelemet telepítettek. Ezek a napelemek biztosítják a lépcsőház világítását, a liftek áramellátását, a szellőztető berendezések működését, valamint a kazán működését.

A megtermelt villamos energiát egy napsütéses időben a társasház nem képes elhasználni, ezért a feleslegesen megtermelt energiát visszatáplálják az általános hálózati rendszerbe, tehát TESZNEK VALAMIT A KÖZ ÉRDEKÉBEN.

Látható, hogy az itt élő magánszemélyek a saját pénzükből fektettek be és segítik köz ellátását!

Ennek tett keresztbe a kormány új elképzelése és tette lehetetlenné a rendszerek elterjedését.(Közben hír a televízióból: Áder János köztársasági elnök hibásnak tartja a napelemekkel kapcsolatos parlamenti döntést, ami egy újabb beismerése a mai törvénykezés átgondolatlanságainak)

A teljesség kedvéért még egy tény. A fentiekben említett társasház ezzel egy időben 72 napkollektort is telepített. A napkollektor, ellentétben a napelemmel, épületgépészeti berendezés, amely a napenergia felhasználásával állít elő használati meleg vizet, vagy segít rá a fűtésre. Ennek Magyarországon azért van jelentősége, mert az éves napsütéses órák száma elérheti a 2000 órát.

Konyhanyelvre lefordítva ez azt jelenti, hogy január 14-én Veszprémben szép napsütéses idő volt. A levegő hőmérséklete 5 fok, a kollektorok délután 3 órára, a 6 ezer liter vizet 55 fokra melegítették fel. A kollektorok felületén ekkor a hőmérséklet 70 fok volt.

Ezeket az adatokat a közös képviselő az internet segítségével tudta folyamatosan figyelemmel kísérni.

Talán, ezt is meg kellene adóztatni „Napfény adó” címen. Másrészt, a miniszterelnöktől epekedve várjuk (naivan!) azt a bejelentést, hogy a magyar focira kiadott ezermilliárdok átirányításra kerülnek az egészségügyhöz.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.