Országgyűlési aktualitások - napirend előtt

A közlekedés helyzetéről, a külföldi bűnözőkről, az óbudai gázgyár kármentesítéséről és a közbiztonságról beszéltek ellenzéki képviselők az Országgyűlés keddi ülésén, napirend előtt.
 
 

Országgyűlési aktualitások - napirend előtt

A közlekedés helyzetéről, a külföldi bűnözőkről, az óbudai gázgyár kármentesítéséről és a közbiztonságról beszéltek ellenzéki képviselők az Országgyűlés keddi ülésén, napirend előtt.
 
 
 
 
 

Országgyűlési aktualitások - napirend előtt

A közlekedés helyzetéről, a külföldi bűnözőkről, az óbudai gázgyár kármentesítéséről és a közbiztonságról beszéltek ellenzéki képviselők az Országgyűlés keddi ülésén, napirend előtt.

LMP: az autóipar nyert az EP döntésével

Bakos Bernadett (LMP) kifejtette: az Európai Parlament (EP) szomorú döntést hozott, amikor felpuhította az autók Euro 7-es környezetvédelmi normáját. Eddig minden új szabályozás jelentős szigorítást hozott, azonban most "az autóipar nyert, az európai emberek tüdeje pedig veszített" - fogalmazott.

Közölte: az összes fideszes EP-képviselő a felpuhítás mellett szavazott, de a Momentum képviselői is. Nem az a valódi megoldás, ha elektromosra cserélnek minden autót, hanem az, ha úgy fejlesztik a közösségi közlekedést, hogy alkalmas legyen az autózás kiváltására - vélekedett.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy válaszolt: az LMP korábban az elektromos autók mellett kampányolt, most viszont úgy tűnik, a képviselő álláspontja teljesen megváltozott. A közösségi közlekedés fejlesztésével ugyanakkor a kormány is egyetért és ezen dolgozik - tette hozzá.

Úgy vélte, Magyarország a klímapolitikai célokat tekintve klímabajnoknak nevezhető, mert úgy növelte a gazdasági teljesítményt, hogy közben a kibocsátást folyamatosan csökkentette. A zöld energia jelenti a magyar gazdaság jövőjét - mondta.

Mi Hazánk: külföldi bűnözők jelentek meg Magyarországon

Toroczkai László (Mi Hazánk) arról beszélt, hogy olyan külföldi bűnözők jelentek meg Dél-Magyarországon, akik korábban embercsempészettel foglalkoztak. Ezt a kormány politikája okozta - vélekedett.

Megjegyezte: emellett több külföldi vendégmunkás is bűncselekményt követett el az elmúlt időben.

Úgy látja, a kormány fenntartja azt a jogrendet, amelynek keretében szabadon követhetik el ezek a külföldiek a bűncselekményeket, hiszen az embercsempészeket elengedték. A kormány a magyar lakosságot adóztatja, egyúttal kedvezményekkel idecsalogatja a nagyvállalatokat, amelyek külföldi vendégmunkásokat foglalkoztatnak, így folytatódni fog ez a tendencia - közölte.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: ma kezdi el tárgyalni a parlament az új idegenrendészeti törvényt, és ha a képviselőnek tényleg fontos, amiről most beszélt, akkor támogassa ezt a javaslatot. Most minden képviselő bizonyíthatja, hogy valóban fontos neki Magyarország biztonsága - jelentette ki.

Közölte: Brüsszel hibája volt, hogy meghívólevelet küldött mindenkinek, Magyarország viszont a világ legbiztonságosabb országai közé tartozik, Magyarország egyik legerősebb tőkéje a közbiztonság. Az illegális migráció közbiztonságot veszélyeztető hatásait ellen küzdeni kell - mondta.

A Párbeszéd a volt óbudai gázgyár területének kármentesítését sürgette

Szabó Tímea (Párbeszéd) arra szólította fel a kormányt, hogy Óbudán a volt gázgyár területén a talajban lévő méreganyagokat távolítsák el. Hozzátette: a területen 200 ezer tonnányi súlyosan veszélyes, rákkeltő anyag került a talajba, alacsony vízállás esetén pedig a Dunába. A Greenpeace mérései szerint van olyan anyag, amelynek koncentrációja 8500-szoros mértékben lépte át a talajvízben megengedett határértéket.

Elmondta, a 2010-es kormányváltás óta nem történt érdemi lépés, pedig a kármentesítés állami kötelezettség, a Magyar Villamos Művek (MVM) feladata lenne. Ahhoz 20 milliárd forintra lenne szükség - közölte.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, a kármentesítési eljárás első kötelezettje az akkor még nem állami tulajdonban álló Fővárosi Gázművek volt, megoldás liberális városvezetés ideje alatt sem született.

Elmondta, az MVM kiemelt projektként kezeli a szennyezettség megszüntetését, számos lépést tett, hogy korszerű, környezetkímélő műszaki beavatkozást végezhessen a területen. Hozzátette: a veszélyes hulladék egy részének elszállítása, ártalmatlanítása megtörtént, a további kármentesítés szakmai előkészítése jelenleg is zajlik. A szennyezettség a budapesti ivóvízbázist nem érinti - jegyezte meg.

Szóvá tette, hogy a Párbeszéd pártalapítványa tavasszal az Európai Parlament támogatásával egy "zöldaktivista-képzőt tartott fiataloknak", brüsszeli forrásokból arra képeztek embereket, hogy hangolják a magyarokat a zöldenergia ellen.

Jobbik: 13 év alatt sem lett rend az országban

Dudás Róbert (Jobbik) értékelése szerint nem valósult meg az a kormányzati ígéret, hogy két hét alatt rendet tesznek az országban, 13 év alatt sem lett rend. Elmondta, a statisztikai adatok köszönőviszonyban sincsenek a valós számokkal.

Közölte, a 13 éve kétharmaddal kormányzó párt nem tesz meg mindent, hogy megfelelő legyen a rendvédelem; versenyképes fizetésre, a rendőrök anyagi és morális megbecsülésére lenne szükség. Kifogásolta, hogy szerinte a kormány kampánytémává akarja tenni a közbiztonságot.

Rétvári Bence államtitkár furcsának tartotta, hogy az ellenzéki képviselők beszélnek a rendőrök tiszteletéről, miközben az egész őszt demonstrációk szervezésével töltötték, ahol rendőrökre támadtak.

Ismertetése szerint 2010-hez képest majdnem kétharmadával csökkent a bűncselekmények száma. Jóval több pénzt fordít a kormány közbiztonságra, most 1140 milliárd forint jut erre a területre, közel háromszorosára nőttek a források - mondta. Hozzátette: ma háromezerrel több rendőr van Magyarországon, mint 2010-ben.

Közölte, tavaly 116 ezer forinttal emelték, jövő évtől 79 ezer forinttal emelik a rendőrök fizetését. Így tudjuk azt elérni, hogy Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa - hangoztatta.

Forrás: MTI hírek
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.