A történelem veszprémi ünnepe

Az első királynénk tiszteletére a huszonötödik alkalommal rendezték meg a városban a Gizella Napokat.
 
 

A történelem veszprémi ünnepe

Az első királynénk tiszteletére a huszonötödik alkalommal rendezték meg a városban a Gizella Napokat.
 
 
 
 
 

A történelem veszprémi ünnepe

Az első királynénk tiszteletére a huszonötödik alkalommal rendezték meg a városban a Gizella Napokat.

A Gizella Napok kiemelt ünnepi eseményei az Óváros téren és a várban a hétvégén egész napos programokkal folytatódtak. A színpadokon egymást váltották a fellépő együttesek és az Óváros tér teljesen megtelt a kirakodó árusokkal és a kézművesekkel.

Az ünnepi beszédet a Szentháromság téren Navracsics Tibor Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa mondta. Beszédében emlékeztetett arra, hogy Közép – Európában kevés olyan nép van, mint a magyar, amely ellen az elmúlt évszázadok során az elnyomó hatalmak annyi támadást indítottak. A magyar nép képes volt túlélni ezeket a támadásokat és ezt a hagyományainak és az egymást segítő közösségeinek köszönheti. A magyarságunkat ez az erő hosszú időn át képes volt fenntartani.

Gizella többek között örökül hagyta a városnak a kereszténység eszméjét és azt, hogy egy nép csak akkor képes fennmaradni, ha elfogadja más népek szellemi értékeit, kultúráját és ötvözi azt a sajátéval. Veszprém ezért válhatott az ország első oktatási és művészeti központjává. Az eltelt évszázadok során több hódító hatalom is igyekezett ezt az értéket elpusztítani, de a közösség összetartozásának ereje megmentette a város hagyományait.

Gizella Napokon évről évre megemlékeznek erről az erőről és ide hívunk más népeket is, hogy megmutassuk egymásnak az évszázadok alatt kialakult hagyományainkat, kultúránkat. Ezzel lehet „Veszprémbe hívni a világot és Veszprémet így tudjuk bemutatni a világnak”.

A politikus végezetül hangsúlyozta, hogy a Gizella Nap kiemelkedő abban is, hogy ezen a napon adják át a város közösségének az elismerését, a Gizella díjat. Mert közösséget létrehozni és egy sikeres közösséget fenntartani napjainkban a legnemesebb feladat. Köszönet azoknak, akik ezt a feladatot felvállalják és meg is teszik.

A város közgyűlésének javaslatára Porga Gyula polgármester Gizella díjat adott át Dr. Tölgyesi József docens, egyetemi tanárnak, a Gárdonyi Zoltán ifjúsági kamarazenekarának, valamint Vásáros József főesperesnek.

Az ünnepség résztvevőit a katonák nevében Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radar Ezred parancsnoka köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy a katonák jelenléte szorosan összefügg a várossal, annak történelmével. Öt éve jelentek meg a Gizella Napok rendezvényein és mutatják meg azokat az értékeket, amit a katonák a művészetben és a kultúra különböző területein képviselnek. Azt érzékeli, hogy a város lakói ezt jó szívvel fogadták, ezért ez a nap jó alkalom arra, hogy újra köszöntsék Veszprém városát és annak lakóit.

A tervezett szombat délutáni és esti programokat egy kicsit átírta a városra lecsapó májusi zivatar.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.