Együtt a fiatalok biztonságáért

A bűnmegelőzés érdekében a Pannon Várszínház és a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közösen indított programot középiskolás fiataloknak.
 
 

Együtt a fiatalok biztonságáért

A bűnmegelőzés érdekében a Pannon Várszínház és a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közösen indított programot középiskolás fiataloknak.
 
 
 
 
 

Együtt a fiatalok biztonságáért

A bűnmegelőzés érdekében a Pannon Várszínház és a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közösen indított programot középiskolás fiataloknak.

A program részeként kedden a Hangvilla színháztermében került sor a „Védd magad okosan! – Játékos biztonság” interaktív, színpadi elemekkel tarkított társasjátékra. A játékos vetélkedőre középiskolás csapatok jelentkezhettek. A színházi szakemberek bevonásával összeállított két órás prevenciós játék célja a résztvevő fiatalok bűnmegelőzési ismereteinek a fejlesztése volt. A fiatalok a közösségi együttgondolkodás során szerezhették meg azt a tudást, amelyek a mindennapok során segítséget adhatnak a kritikus helyzetek megoldására.

Ezen a délelőttön a fiatalok és a színészek közös játékában négy csapat vett részt. A színpadon helytálló „alkalmi” csapatkapitányt a nézőtérről a társaik kísérték figyelemmel és segítették őket a tanácsaikkal a feladatmegoldásokban. A csapatokat segítő színészek a feladatok jellegétől függően kapcsolódnak be a játékba és színészi megoldásaikkal tették látványossá, szórakoztatóvá programot. A győzelmet az a csapat szerezhette meg, amelyik legjobban tudott az induló alaptőkéjével gazdálkodni, de egyben a tagjai tájékozottak voltak az alapvető jogszabályokról, valamint a fiatalokat fenyegető veszélyekről, és azok következményeiről.

dr. Tarcsa Csaba rendőr dandártábornok, megyei főkapitány azt emelte ki, hogy a fiatalság a bűncselekmények szempontjából a veszélyeztetett korosztályba tartozik. Ezért a megyében már az általános iskolás korban is nagy figyelmet fordítanak az alavető jogszabályi környezet, valamint a bűnözői szokások megismertetésére. Azt tapasztalták, hogy ennek az elsajátítása játékos formában sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos tantermi oktatásé.

Dr.Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke szerint ez a játék, ami egy asztalon és egy teremben történik, nagyon hatékony lehet a prevencióban, mert a résztvevők nagyon sok új információt szerezhetnek a rájuk leselkedő veszélyekről. A játék során beszélni lehet a nemkívánatos eseményekről és arról, hogy miképpen lehet ezeket elkerülni. A közélet összes intézményének, iskoláknak, rendőrség, közművelődési intézményeknek, médiának a feladata az, hogy a felnövekvő nemzedéket megóvjuk attól, hogy bűncselekmények áldozatává, illetve a tudatlanságukból bűnelkövetővé váljanak.

Vándorfi László színházigazgató örömmel fogadta a rendőrség megkeresését. A meggyőződése az, hogy a színház jelentős szerepet vállalhat a bűnmegelőzési programban azzal, hogy humánus tartalmat ad a játéknak, és ezzel is motiválni tudják a fiatal játékosokat az ismeretek elsajátítására. A programban résztvevőknek játékos formában adhatnak tanácsokat, valamint a színészek a jeleneteikkel teszik életszerűvé a kritikus helyzeteket.

Pap Lívia színésznő, program koordinátor fontosnak látja, hogy ezt a korosztályt megszólítsák és ennek során el kell tudni mondaniuk azokat a veszélyeket amelyek őket a mindennapokban érhetik. A prevenciós játék az, amely megtaníthatja a fiatalokat a veszélyhelyzetek felismerésére és a kivédést segítő helyes magatartásra.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.