Olimpia, koronavírus, szeniorok

50 év – 5 olimpia – címmel májusban indított internetes vetélkedő sorozatot a Fegyveres Erők Veszprém Körzeti Nyugállományúak Egyesülete.
 
 

Olimpia, koronavírus, szeniorok

50 év – 5 olimpia – címmel májusban indított internetes vetélkedő sorozatot a Fegyveres Erők Veszprém Körzeti Nyugállományúak Egyesülete.
 
 
 
 
 

Olimpia, koronavírus, szeniorok

50 év – 5 olimpia – címmel májusban indított internetes vetélkedő sorozatot a Fegyveres Erők Veszprém Körzeti Nyugállományúak Egyesülete.

A rendezvény szervezői szerint a vetélkedő sorozat megrendezését az idei évben több tényező tette aktuálissá. Egyrészt, hogy 2020. az olimpia éve, másrészt a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet, az emberek veszély miatti bezártsága. Az egyesület vezetősége úgy ítélte meg, hogy ebben az időszakban is nagyon fontos az idősek közötti kommunikáció folyamatos fenntartása és ennek egyik eszköze lehet az e-rendszeren történő játékos kapcsolattartás. És a nyári olimpiák története lehet az egyik olyan téma, ami sokak aktivitását kiválthatja.

A jövő évben 50 éves fennállását ünneplő egyesület a „Maradj otthon” felhívásnak eleget téve, egy értelmes elfoglaltságot kínált a szenior társainak azzal, hogy egy szellemi vetélkedősorozatot indított az elmúlt két évtized nyári olimpiájának történelméből.

A vetélkedő sorozat a megye összes nyugdíjas szervezetének meghirdetésre került és öt fordulóból állt. A jelentkezők a kérdéseket elektronikus úton a szervezők által kiírt ütemezéssel fordulónként kapták meg. Az első fordulóra 43 nevezés érkezett, amelyek mögött klubok, baráti társaságok, családok, illetve nyugdíjas személyek álltak, ezért nem tudni végül hány személy volt ténylegesen aktív ebben a játékban. Csak az bizonyos, hogy volt olyan csapat, akik a Magyar Olimpiai Szövetséget is felhívták és tették fel a feladványban szereplő kérdéseket.

Az ötödik fordulóig 21-en maradtak talpon és a verseny színvonalát nagyon jól mutatta az, hogy az első hat helyezettje között nagyon kis, egy-egy pontkülönbség volt és a harmadik, valamint a hatodik helyen is holtversenyt hirdettek ki.

Szolnoki János, az egyesület elnöke szerint a koronavírus-járvány a szenioroknál is felülírta az előzetes terveket. A küldöttgyűlésükön elfogadott és az éves programjukban megfogalmazottaktól egy kicsit másképpen készülhetnek az 50 éves évfordulójuk megtartására, ami jövő év februárjában lesz.

A COVID-19 járvány miatt sok előre tervezett programjuk már elmaradt, de újak is jöttek. Ennek a változásnak lett az eredménye a Kocsis József tagtársuk által kezdeményezett vetélkedő sorozat is. A vírus által okozott válság az új elektronikus kapcsolatok kialakítását helyezte előtérbe. Az elnök érdekesnek tartja ennek a kialakulását, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez a érintkezés nem pótolhatja a közvetlen és személyes találkozásokat.

Ugyanakkor az is látható, hogy tovább kell keresni azokat a lehetőségeket, amelyek segíthetik a hasonló válság helyzetek minél hatékonyabb megoldását. A vetélkedő sorozat azt is meg mutatta, hogy szükség van az ilyen kezdeményezésekre, mert az idősek igénylik a velük való törődést és a kapcsolatok folyamatos fenntartását.

A vetélkedőben első helyezést ért el Dukán József – Ajka, második helyezést Stolár Mihály – Ajka, harmadik helyezést Orbán Etelka - Veszprém, valamint Jung Erzsébet - Veszprém-Kádárta.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.