Átruházható a nyugdíjasok rezsiutalványa

A 9 ezer forintos rezsiutalvány nem lesz névre szóló, így az bármely magánszemély áram- és gázszámlája csökkentéséhez felhasználható. Az élő megjelenés nem kerülhető meg.
 
 

Átruházható a nyugdíjasok rezsiutalványa

A 9 ezer forintos rezsiutalvány nem lesz névre szóló, így az bármely magánszemély áram- és gázszámlája csökkentéséhez felhasználható. Az élő megjelenés nem kerülhető meg.
 
 
 
 
 

Átruházható a nyugdíjasok rezsiutalványa

A 9 ezer forintos rezsiutalvány nem lesz névre szóló, így az bármely magánszemély áram- és gázszámlája csökkentéséhez felhasználható. Az élő megjelenés nem kerülhető meg.

A szeptemberben érkező, háromszor 3 ezer forint címletű rezsiutalvány bárkinek átadható, aki azt a címlet erejéig felhasználhatja saját áram- és gázszámlája mérséklésére – tudtuk meg (állampolgárként érdeklődve) a kormány és a szolgáltatók ügyfélszolgálatain.

Lapunk hivatalos körkérdésére ugyanakkor az érintett tárcák, illetve cégek közül egyedül – az eddig igen hallgatag – nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter (nvtnm) stábja küldött érdemi választ. (Rajtuk kívül az Elmű-ÉMÁSZ biztosított afelől, hogy követik a szabályokat.)

A rendeletben is felajánlott 1818-as kormányzati tájékoztató vonalon, illetve a találomra felhívott Nemzeti Közműveknél (NKM) minden kérdésünkre részletes és készséges válaszokat kaptunk. A nyugdíjasok rezsiutalványa nem névre szól, ezért azzal „hozzátartozóikat is segíthetik” – fogalmazott az nvtnm illetékese. Valójában ugyanakkor bármely jogosult bárkinek átadhatja az íveket. Ez különösen ama tömegek számára megoldás, akiknek nincs a saját nevükön semmilyen áram- vagy gázóra. E tekintetben a rendszert az ügyfélszolgálatosok a már kivezetett Erzsébet-utalványokhoz hasonlították.

A három darab 3 ezer forintos utalvány bármilyen összetételben, de csak a címletnél nagyobb tartozás kiegyenlítésére használható fel, jövő év március 31-ig. Készpénzre az ív semmilyen módon nem váltható – szögezi le az nvtnm. Azt azonban nem cáfolta senki, hogy a szabályok mégis könnyen kijátszhatók: az ívek egyszerű eladásának, avagy bármely más célú felhasználásának, ha ebben a másik fél is partner, nincs gyakorlati akadálya. Annak kapcsán, hogy a rezsiutalvány érvényesítéséhez feltétlenül szükséges-e valahol a személyes megjelenés, az 1818 ügyfélszolgálatosa a cégekhez irányított bennünket, mondván, ebben a szolgáltatóknak lehet bizonyos mozgásterük.

Az NKM-nél ugyanakkor tisztázták: legalább egy alkalommal egy érintett személyes megjelenése feltétlen szükséges a kedvezmény levonásához. Míg a postán nem vizsgálják a befizető személyazonosságát, az ügyfélszolgálaton csak a mérő tulajdonosa, avagy annak hivatalos megbízottja érvényesítheti az adott fogyasztási helyre az utalványt. Az NKM vonalán elismerték, hogy a rezsit csoportos beszedési megbízással, átutalással, bankkártyával fizetők esetében ez utóbbi az egyetlen megoldás a kedvezmény érvényesítésére.

Az nvtnm-től ennek kapcsán annyit jegyeztek meg, hogy a szolgáltatónak az átadás után 15 napja van az átvezetésre. Kérdéseinkre a miniszter részéről közölték: a külföldön élő jogosultak – honi meghatalmazott híján – ottani lakhelyükön, míg a hajléktalanok az általuk bejelentett címen kapják meg a dokumentumot.

Az ügyfélszolgálatokon azt is megerősítették, hogy az ív csak magánszemélyek számlájának csökkentésére használható fel. Így azokat sem cégeknek, sem intézményeknek, sem például civil szervezeteknek vagy egyházaknak nem érdemes átadni.

Arra a kérdésre, hogy várhatóan a jogosult háztartások hány százaléka nem tud majd élni a lehetőséggel, az nvtnm-nél úgy vélték: kevés az olyan ingatlan Magyarországon, ahol ne lenne bekötve valamely közműszolgáltató. Arra, hogy a 9 ezer forintos utalványok érvényesítése mekkora ügyviteli többletköltséget okoz az államigazgatásnak és a szolgáltatóknak, nem kaptunk választ.

Azt a megkérdezettek egyike se tudta, mikortól indul a levelek kiküldése, de ennek határideje szeptember vége. A postás a kézbesítést egyszer kísérli meg. A csomag értékküldemény, így azt a címzett távollétében csak az erre feljogosított veheti át. Ilyen esetekre tehát érdemes a posta külön erre szolgáló, kitöltött meghatalmazását a sublótra készíteni.

A Posta tegnap kiadott közleménye szerint amennyiben nincs otthon sem a címzett, sem meghatalmazottja, sem közeli hozzátartozó, akkor a postás értesítőt hagy hátra, amelyen megjelöli, hogy melyik postán meddig vehető át a küldemény. A küldeményt a szabály szerint 10 munkanapig őrzi a Posta, amely a postai nyitva tartás alatt átvehető. Csak ennek lejártát követően küldi vissza a rezsiutalványokat feladónak, a Magyar Államkincstárnak, amelytől az újabb kiküldés november végéig kérvényezhető. Forrás nepszava.hu

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.