Ilyen a nyugdíjasok helyzete valójában, új elemzés érkezett

Drasztikus különbség van az OECD tagállamok között a nyugdíjban töltött várható évek száma tekintetében. Ha a férfiak számára a várható, egészségben eltöltött nyugdíjas évek számát nézzük.
 
 

Ilyen a nyugdíjasok helyzete valójában, új elemzés érkezett

Drasztikus különbség van az OECD tagállamok között a nyugdíjban töltött várható évek száma tekintetében. Ha a férfiak számára a várható, egészségben eltöltött nyugdíjas évek számát nézzük.
 
 
 
 
 

Ilyen a nyugdíjasok helyzete valójában, új elemzés érkezett

Drasztikus különbség van az OECD tagállamok között a nyugdíjban töltött várható évek száma tekintetében. Ha a férfiak számára a várható, egészségben eltöltött nyugdíjas évek számát nézzük.

A világon szinte mindenki hosszú és egészséges nyugdíjas évekről álmodik. Azonban az esély arra, hogy ezt elérjük, országról országra drasztikusan különbözik - írja elemzésében a Bloomberg.

Ha valaki például 60 éves korában megy nyugdíjba egy olyan országban, mint Mexikó, Kolumbia vagy az Egyesült Államok, akkor férfiként mindössze 10 egészséges nyugdíjban töltött évvel számolhat átlagosan. Eközben Franciaországban vagy Luxemburgban a férfiak akár több, mint 18 egészséges nyugdíjas évre számíthatnak az OECD adataiból készült számítás szerint.

Hosszabb élet, emelkedő nyugdíjkorhatár

Világszerte szinte minden ország ugyanazzal a dilemmával kell szembenézzen.

Ahogy növekszik a várható élettartam, úgy próbálják meg a kormányzatok elérni azt, hogy az emberek minél hosszabb ideig maradjanak az aktív munkaerőpiacon és minél később menjenek nyugdíjba, még akkor is ha az egészségben eltöltött évek száma nem is növekszik ugyanolyan ütemben, mint a várható élettartam.

Az OECD adatai alapján 2019-ben a tagállamokban a 60 éves férfiak várható élettartama 82 év volt, miközben az átlagos effektív nyugdíjba-vonulás korhatára 64 év volt. Ez utóbbi nem a hivatalos nyugdíjkorhatárt jelenti, hanem azt az életkort, amikor az átlagos munkavállaló valóban távozik a munkaerőpiacról. Az, hogy az emberek valójában hány évet töltenek nyugdíjban életükből, drasztikusan eltér a tagállamokban. Míg Mexikóban mindössze átlagosan 12,9 év, addig Franciaországban ez az érték 23,3 év volt a férfiak körében 2019-ben.

De jelentős a különbség a tagállamok körében a egészségben várhatóan eltöltött évek és a várható nyugdíjba-vonulás különbségéből adódó várható egészséges nyugdíjas évek számában is. Ez azt a várható időszakot jelöli, amelyet egészségesen, komolyabb megbetegedés vagy sérülés nélkül lehet nyugdíjasként élvezni. Az OECD tagállamaiban ez 7,7 és 18,5 év között változik a férfiak körében. A nők számára valamivel kedvezőbb a helyzet ők, az a tagállamokban átlagosan 22,8 évet töltenek nyugdíjban, igaz ennek csak átlagosan kétharmadát egészségben.

Csökken az egészséges nyugdíjas évek száma

Mindeközben az összefoglaló szerint sokak nagy félelme, hogy a nyugdíjban eltöltött évek a jövőben már nem lesznek az eddigiekhez foghatók. A nyugdíjban eltöltött idő hossza nagyon sok országban kezd ellaposodni, azaz nem növekszik tovább. Ennek oka, hogy a várható élettartam növekedése lelassult, vagy megállt, miközben egyre több országban emelkedik az effektív nyugdíjkorhatár.

És valóban a várható egészséges nyugdíjas évek száma átlagában már csökkenést mutat. A nők körében például 2019-ben ez 16,4 év volt, ami 1,4 évvel alacsonyabb a 2000-ben mért értéknél. És mindez még a koronavírus világjárvány előtti adat, amely azóta tovább rontott a helyzeten. Hiszen közismert, hogy számos országban a járvány hatására csökkent a várható élettartam. Az Egyesült Államokban például ez a legnagyobb visszaesést mutatta az első világháború óta. Persze ezek csak átlagos értékek és nyilván egyénenként hatalmas változatosságot mutat a kép.

Az mindenesetre valószínű - hacsak az egészségügyi helyzet nem javult drasztikusan - akkor azzal, hogy növekszik nyugdíjba vonulás effektív határa, tovább fog csökkenni az egészségben eltöltött nyugdíjas évek száma.

A magyar férfiak nagyon rossz, a nők jobb helyzetben vannak látszólag

Ez utóbbiban egyébként látványos tendencia érvényesül. Az OECD tagállamokon belül a gazdag nyugat-európai országokban élvezhetik az emberek a legtovább egészségben nyugdíjas éveiket, míg ez az időszak a szegényebb latin-amerikai országokban jóval alacsonyabb.

A 38 tagállam adatai alapján készült összehasonlításban Magyarország az utolsó harmadba került, a 29 helyen áll a férfiak esetében az egészségben eltöltött várható nyugdíjas évek számát tekintve. Ugyanakkor a nők esetében Magyarországon OECD összehasonlításban kiemelkedően alacsony az effektív nyugdíjkorhatár, s ennek köszönhetően a viszonylag előkelő, 11. helyet sikerült megszerezni a nők várható, egészségben eltöltött nyugdíjas évek számát tekintve. Mindezt annak ellenére, hogy a várható élettartam tekintetében sajnos a sereghajtók között vagyunk.

Forrás: napi.hu
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.