Többet szán a kormány nyugdíjra, mégse lesz nagyobb emelés

A kormány csütörtökön közölt költségvetési előrejelzése alapján 2020-ban és 2021-ben közel 5 százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak.
 
 

Többet szán a kormány nyugdíjra, mégse lesz nagyobb emelés

A kormány csütörtökön közölt költségvetési előrejelzése alapján 2020-ban és 2021-ben közel 5 százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak.
 
 
 
 
 

Többet szán a kormány nyugdíjra, mégse lesz nagyobb emelés

A kormány csütörtökön közölt költségvetési előrejelzése alapján 2020-ban és 2021-ben közel 5 százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak.

Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a nyugdíj biztosítási alap kiadásai az első évben 4,7, a másodikban 4,9 százalékkal emelkednek. És mivel az alap kiadásainak csaknem egésze (2019-ben 99,8 százaléka) a nyugellátásokra megy el, logikusnak tűnik, hogy akkor az egyes ellátások is ekkora mértékben emelkednek.

Ez igen gáláns lenne, tekintve, hogy a Pénzügyminisztérium múlt év végi gazdasági kitekintése szerint ezekben az években 3 százalékos lesz az infláció. Márpedig a hatályos törvény szerint a nyugdíjakat az inflációhoz igazítottan emelik minden évben. Csakhogy egyrészt a tárca előrejelzése inkább technikai jellegű, tájékoztató jellegű, amitől a tényadat eltérhet. Másrészt a nyugdíjalap kiadásait több tényező befolyásolja.

A nyugdíjbiztosítási alap kiadásainak alakulása:

2019: 3 451 007 milliárd forint

2020: 3 613 176 milliárd forint

2021: 3 788 199 milliárd forint

A számok alapján gondolhatnánk arra is, hogy a kormány megváltoztatni készül a nyugdíjemelésre vonatkozó szabályokat. Sok kritika éri ugyanis a jelenlegi rendszert, mert nagymértékű béremelés idején kódolva van benne a leszakadás a keresetektől. Vagyis szétnyílik az olló az aktívak és a nyugdíjasok pénzügyi lehetőségei között.

Miközben a kormány saját bevallása szerint nemcsak megőrizte, de emelte is a nyugdíjak értékét, egy friss statisztika szerint egyre többen vannak, akik jövedelme nem éri el a szegénységi küszöböt sem. Mfor.hu

Egy másik módszer, például amelyik a gazdasági növekedést, vagy a keresetek emelkedését is figyelembe veszi, más eredményt – az aktuális gazdasági környezetben dinamikusabban emelkedő nyugdíjakat – hozna. Az Mfor.hu feltételezése szerint azonban nem erről van szó. A kormány eddig nem nagyon reagált a panaszokra, tehát kitartani látszanak a nyugdíjemelés jelenlegi metódusa mellett.

Így mással kell megmagyarázni a nyugdíjalap kiadásainak a várt inflációt jóval meghaladó bővülését a következő években. Tudni kell, hogy azok, akik a mostani években vonulnak nyugdíjba, az elmúlt évek lendületes béremelkedése miatt magasabb induló nyugellátásban részesülnek, mint azok, akik régebben lettek nyugdíjasok.

Az idei költségvetési javaslathoz benyújtott melléklet szerint ez a hatás a rendes 2,7 százalékon felül további 1,6 százalékkal emeli idén a nyugdíjkiadásokat. Így összességében az ellátások átlaga 4,3 százalékkal emelkedik a mostani évben.

Figyelembe kell venni továbbá az állomány alakulását is. Ha adott évben többen lépnek be a rendszerbe, mint amennyien kikerülnek onnan elhalálozás miatt, akkor az is emeli a kiadásokat. Ha viszont ez fordítva történik – és erre lesz példa idén, a nyugdíjkorhatár lépcsőzetes emelkedése miatt – az a kiadások csökkenéséhez vezet.

E két hatás – tehát a magasabb összeggel belépők és az állomány fogyása – összességében a kiadások 3,7 százalékos emelkedését jelenti 2019-ben. Egy évvel később viszont az állomány alakulása mérsékeltebben csökkenti a kiadásokat.

Végül a gazdasági növekedés miatt egyszeri juttatás is jár az időseknek. A kitekintés szerint legalább 4 százalékos lesz a GDP bővülése a következő években, márpedig a nyugdíjprémiumhoz elég, ha 3,5 százaléknál gyorsabban nő a gazdaság. Ez is 20-30 milliárd forintot visz el a nyugdíjbüdzséből.

Mindebből jól látszik, hogy a nyugdíjbiztosítási alap közel 5 százalékos emelkedése megtévesztő, mert a régebben nyugdíjba vonulók biztos nem kapnak ekkora emelést.

Sokkal valószínűbb, hogy az inflációs tervekhez igazodó, 3 százalék körüli emelésekre kerül sor ezekben az években. Forrás G7/Mfor

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.