Évek alatt 176 ezer forinttal rövidíti meg az átlagnyugdíjast a kormány

A kormány szereti kidomborítani, hogy idén is lesz nyugdíjprémium, sőt, több lesz, mint tavaly – írja a 24.hu.
 
 

Évek alatt 176 ezer forinttal rövidíti meg az átlagnyugdíjast a kormány

A kormány szereti kidomborítani, hogy idén is lesz nyugdíjprémium, sőt, több lesz, mint tavaly – írja a 24.hu.
 
 
 
 
 

Évek alatt 176 ezer forinttal rövidíti meg az átlagnyugdíjast a kormány

A kormány szereti kidomborítani, hogy idén is lesz nyugdíjprémium, sőt, több lesz, mint tavaly – írja a 24.hu.

Nyilván örül is ennek minden idős ember, bár azok talán kevésbé, akiknek havi 80 ezer forintnál kevesebb a nyugdíjuk, mert nekik kevesebb prémium jut, mint a maximális 18 ezer forint.

Pedig nyilván nekik lenne a legnagyobb szükségük a pluszpénzre, innen nézve nem igazságos, hogy akinek eleve alacsonyabb az időskori ellátása, az az évi egyszeri pluszpénzből is kevesebbet kap. Például az Erzsébet-utalványnál nem is büntetik a kisebb nyugdíjúakat, abból mindenkinek 10 ezer forintnyit juttatott eddig a kormány.

Érdeklődtünk, tervezik-e a döntéshozók, hogy valamilyen módon igazságosabbá tegyék a nyugdíjprémiumot, hogy akiknek 80 ezer forint alatti a járandóságuk, azok se kapjanak kevesebbet. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától azt a meglepő választ kaptuk, hogy a nyugdíjprémium összegének meghatározása törvényben rögzített.

Nem mintha akadály lenne a jogszabály-változtatás, hétfőtől szerdára megszüntették például a lakástakarékok állami támogatását. A választ úgy fordítottuk le, hogy a minisztérium szerint a mostani szabály úgy jó, ahogy van.

Nyugdíjprémiumot akkor kell fizetni, ha a gazdasági növekedés várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja. Idén a gazdaság 4,4 százalékos bővülése alapján a nyugdíjprémium maximális összege 18 ezer forint lehet. Minden nyugdíjas, akinek eléri a 80 ezer forintot a nyugdíja, 18 ezer forintra számíthat, így tehát az átlagnyugdíjban (ami körülbelül 130 ezer forint) részesülők is ezt az összeget kapják.

A 80 ezer forintnál kisebb nyugdíjnál a prémium arányosan csökken, például az 50 ezer forintos nyugdíjban részesülők 11250 forint, a 28500 forintos nyugdíjminimummal azonos összegű nyugdíjban részesülők 6415 forint nyugdíjprémiumot kapnak.

 

Minden nyugdíjast figyelembe véve átlagosan mintegy 17 ezer forint pluszpénzhez jutnak a nyugdíjasok, ez több a tavalyinál, akkor a maximális összeg 12 ezer forint volt. A nyugdíjprémiumra a kormány 33 milliárd forintot biztosít, és a nyugdíjasokhoz várhatóan a novemberi nyugdíjjal együtt érkezik az apanázs.

A nyugdíjprémium és az Erzsébet-utalvány a bérek és a nyugdíj között kialakult szakadék eltüntetéséhez csak aprópénz – mondta Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának elnöke a 24.hu-nak.

A Magyar Nyugdíjasok Egyesületének Országos Szövetségének elnöke, Jankovics Györgyi korábban azt mondta lapunknak, a kiegészítő elemekkel, a nyugdíjprémiummal, az Erzsébet-utalvánnyal az a baj, hogy nem épülnek be a nyugdíj összegébe, és nem biztosak. Aki azt hiszi, hogy ettől több lesz a nyugdíja, az téved. Ebből a szemszögből nézve a dolgot, nem átverés, de valami hasonló, tette hozzá.

Kiszámoltuk, mi lett volna, ha a pluszjuttatások beépültek volna a nyugdíjba, mennyivel lett volna több az átlagnyugdíj éves, illetve havi szinten. A következő években várható nyugdíjprémiumot a konvergenciaprogram előrejelzése alapján számítottuk ki, és úgy kalkuláltunk, hogy az idei évtől kétszer tízezer forint Erzsébet-utalványt visz a postás a nyugdíjasoknak. (Bár még az is kérdéses, hogy idén az áprilisi után novemberben is küldenek-e utalványt.)

A számítások szerint pluszjuttatások beépítésével egy átlagnyugdíjas a 130 ezer forintos járandósága helyett havonta csaknem 2700 forinttal többet kapott volna. Ha azzal számolunk, hogy a kezdetektől beépültek volna a pluszjuttatások, akkor 2022-re ez átlagnyugdíjban éves szinten több mint 176 ezer forintot, hónapokra elosztva pedig mintegy plusz 14800 forintot jelentett volna.

Vagyis durván egy 13. havi nyugdíjat tenne ki az összegük.

Juhász László emlékeztetett arra, hogy a nyugdíjprémium megállapításánál van egy szakmai hiba. Az eredeti jogalkotói szándék ugyanis az volt, hogy a mindenkori havi átlagnyugdíj negyedével kelljen számolni, ez szerepelt a törvényjavaslatban. De valamiért végül egy fix szám, a 2008-as átlagnyugdíj összege, azaz 80 ezer forint került be a törvénybe. Miközben azóta nagyjából 130 ezer forintra nőtt az átlagnyugdíj. Mit jelent ez forintra lefordítva?

A nyugdíjprémium összegét úgy kell kiszámítani, hogy

 

a havi nyugdíj negyedét (maximum 80 ezer forintot) kell venni,

és azt meg kell szorozni gazdasági növekedés 3,5 százalék feletti részével.

2018-ra 4,4 százalékos gazdasági növekedést várnak, így a szorzó 0,9. Így jön ki (80 ezer / 4 *0,9) a maximális 18 ezer forintos prémium az idei évre.

Ha az eredeti elgondolást szavazták volna meg, és a mindenkori átlagnyugdíjat lehetne maximálisan figyelembe venni a nyugdíjprémium kiszámításánál, akkor ma nem 18 ezer forintot, hanem 29250 forintot kapnának az átlagnyugdíjasok (ennyi lenne a maximális prémium), tavaly pedig 18-20 ezer forint körül lett volna a pluszpénz.

Juhász is úgy tartja amúgy, hogy minden nyugdíjasnak egyforma összeget kellene juttatni, és nem büntetni a kisnyugdíjasokat. Forrás 24.hu

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.