Korrupciós ügy a láthatáron

Az újabb OLAF-pofon a kormánynak "bagatell", az adófizetőnek 3 milliárdos bukó-írja a hvg.hu.
 
 

Korrupciós ügy a láthatáron

Az újabb OLAF-pofon a kormánynak "bagatell", az adófizetőnek 3 milliárdos bukó-írja a hvg.hu.
 
 
 
 
 

Korrupciós ügy a láthatáron

Az újabb OLAF-pofon a kormánynak "bagatell", az adófizetőnek 3 milliárdos bukó-írja a hvg.hu.

Ezek nagyon bagatell ügyek– mondta még hétfőn a Hír Tv-nek Homolya Róbert az ő ügyeivel foglalkozó OLAF-vizsgálatról. A 24.hu jóvoltából most kiderült, mit tart komolytalannak a fejlesztési minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, aki korábban, 2010 júniusa és 2012 májusa között az uniós pénzelosztás csúcsszervezeténél, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ) volt végrehajtási elnökhelyettes.

Nos, az ellene 2010 óta folyó OLAF-vizsgálat eredménye szerint az állam a teljes uniós támogatási összeget fizethetné vissza Brüsszelnek. Ez 3,3 milliárd forintot jelent. Hasonlóan teljes visszatérítést tart indokoltnak az Európai Csalás Elleni Hivatal a Tiborcz–Simicska-kettős által fémjelzett Elios ügyében. Az is hasonlóság a két eset között, hogy az uniós pályázatok mindkét oldalát befolyásolták a kapcsolataikat kijátszó cégvezetők.

Homolyával azért került elő az összeférhetetlenség gyanúja, mert közbeszerzési tanácsadó cégekben volt érdekelt, részt vett egy sor uniós projekt előkészítésében és ezeknek a beruházásoknak egy része még folyamatban volt, amikor az NFÜ elnökhelyettesévé nevezték ki. Vagyis ugyanazon projekt esetében mindkét oldalon érdekelt lehetett: az előkészítés és a végrehajtás során egyaránt.

Az NFÜ színeiben az összes operatív program irányító hatósága és a közbeszerzés ellenőrzése is a fennhatósága alá tartozott, a hatásköre tehát megvolt ahhoz, hogy a döntéshozást, ellenőrzést befolyásolja – írja a 24.hu. A portál kormányhoz közeli forrásból úgy értesült, hogy az OLAF nyolc projektnél vélt összeférhetetlenséget, de végül hat esetben elfogadták a magyar ellenérveket Brüsszelben, és csak kettőnél kértek korrekciót.

Viszont nem kicsit: a székesfehérvári Szent István Múzeum 651 milliós és az abádszalóki önkormányzat 3,3 milliárd forintos beruházásának uniós támogatását (figyelembe véve annak 85 százalékos mértékét) kérik vissza, összesen 3,3 milliárd forintot - forrás hvg.hu.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.