Orbán: Az omikron új kihívás

A kormányfő a Kossuth rádióban jelentette be, hogy megváltoztatják a karanténszabályokat. Elmondta azt is, neki mit jelent a „Magyarország előre megy, nem hátra”-szlogen.
 
 

Orbán: Az omikron új kihívás

A kormányfő a Kossuth rádióban jelentette be, hogy megváltoztatják a karanténszabályokat. Elmondta azt is, neki mit jelent a „Magyarország előre megy, nem hátra”-szlogen.
 
 
 
 
 

Orbán: Az omikron új kihívás

A kormányfő a Kossuth rádióban jelentette be, hogy megváltoztatják a karanténszabályokat. Elmondta azt is, neki mit jelent a „Magyarország előre megy, nem hátra”-szlogen.

Sokféle változatát láttuk már a vírusnak, az omikron új kihívás. A szakemberek szerint szélsebesen terjed, gyorsabban, mint bármelyik variáns. De az erő, amivel ránk tör, az gyengébb – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban péntek reggel.

Új karanténszabályok

Meg kellett változtatni néhány szabályt – ezek február 15-én lépnek hatályba. Ettől kezdve csak az a 18 éven felüli magyar minősül majd oltottnak, aki már megkapta a harmadik vakcinát is. „A védettségi igazolvány átalakul oltottsági igazolvánnyá”. Aki nincs beoltva, az nem minősül védettnek – mondta a kormányfő. A karanténszabályokat is megváltoztatták. A karanténkötelezettség 7 napra csökkent 10-ről. De ha valaki 5 nap után negatív tesztet tud bemutatni, annak a 7 napot nem kell megvárni.

A kormányfő már látta a friss járványügyi adatokat. Azt mondta: az elmúlt 24 órában is nőtt az új fertőzöttek száma, a lélegeztetőgépen lévőké viszont csökkent. Ezután elmondta, hogy a januárban csütörtökön, pénteken és szombaton is oltási akciókat tartanak. Kitért arra is, hogy az országot honvédségi oltóbuszok járják, ezek 16 megyében 136 településen fordultak meg, és 32 ezer embert ezzel a módszerrel is sikerült beoltani a miniszterelnök szerint.

Az interjúnak ezen a részén a baloldalt kritizálta. Szerinte egész Európában vita van a védekezésről, ebben a magyar baloldal nem lóg ki a sorból. Amiben kilóg szerinte, az az, hogy „kamuvideókat” készítenek. A kormányfő szerint a baloldal a védekezés támadásával az orvosokat és ápolókat támadja, pedig a mi orvosaink, ápolóink egyáltalán nem gyengék – fűzte hozzá. Megjegyezte, „a vírusnak nincs fideszes vagy DK-s párttagkönyve. Mindenkit megtámad.”

Orbán elmondása szerint büszke az orvosainkra, az ápolókra, a rendőrökre is. Mint mondta, egy „jó ország ez”. Aztán rátért a kínai vakcinával kapcsolatos kritikákra. Szerinte a kínai oltóanyagot a WHO „jónak találta”, „beminősítette”, százmillió embert oltottak be vele. Mint mondta, a vakcinákkal komoly nemzetközi szervezetek foglalkoznak. Orbán 16 évnyi miniszterelnökséggel a háta mögött sem venné a bátorságot, hogy valamelyik vakcináról azt mondja, az jó-e vagy rossz.

A „Magyarország előre megy, nem hátra”-szlogenről

Sok szépsége van a mi szakmánknak – mondta a politikusi pályáról Orbán, majd hozzátette: az szerinte rokonságban áll az irodalommal. A „Magyarország előre megy, nem hátra”-szlogen neki az elmúlt 12 évnyi „küzdelmet” jelenti, amit Magyarország az eltelt években folytatott. Szerinte 2010-ben egy összeomlás szélén álló országot vettek át, de a baloldali kormányzás hibáit kijavították. Itt Orbán szóba hozta a béremelést, a 13. havi nyugdíjat, a gazdasági növekedést.

Orbán szerint rendkívüli helyzet van, az infláció rendkívüli magasságba emelkedett. A kormány azonban nem teszi szét a kezét, így rendkívüli intézkedéseket hoztak, amikkel megvédik a magyarokat – mondta. Megemlítette a benzinár és az élelmiszerárak befagyasztását, amiket szerinte a baloldal nem támogatott.

A rádióinterjúban Orbán állította, hogy az ellenzék privatizálni akarja az egészségügyet, a magánosítás mögött üzleti érdek van szerinte. Úgy vélte, hogy Magyarországnak állami tulatulajdonban lévő egészségügyi rendszerre van szüksége. Ezután kitért arra, hogy az orvosok bére jó irányba mozdult el, de a fejlesztés nem állt le, kórházakat kell még felújítani, a béreket is emelni kell még.

Migránsok

Orbán Viktor a pénteki műsorban azt mondta, két éve, vagyis 2020-ban 45 illegális bevándorlót fogtak el a határon, ez a szám tavaly már 121 ezer volt. Azt is mondta, idén két hét alatt 4400 határsértőt fogtak el. A miniszterelnök szerint a magyarok nincsenek tisztában azzal, hogy a rendőrök és a katonák milyen munkát végeznek a határon. Ha egy pillanatig lankad a figyelem, már át is jöttek a kerítésen – mondta.

Úgy folytatta, meg kell erősíteni a határvédelmet, és új erőket is be kell vonni. Ezen szerinte hosszú ideje, hetek-hónapok óta dolgozik a belügyminiszter és ő. Szerinte az ország egész Európa határát védi, ami 2015 óta 600 milliárd forintba került. Eközben Brüsszel – folytatta – ezt nem támogatja, helyette támad bennünket. Arra, hogy migránsokat hozzunk be, adnak pénzt, kerítésre nem – mondta a kormányfő, aki szerint nagy különbség van a gondolkodásban. Míg ugyanis a nyugat bevándorlóországot akar, a magyarok nem akarják ezt.

Forrás: hvg.hu
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.