Már a fideszesek többsége is úgy látja, hogy demokratikusan nem lehet leváltani az Orbán-kormányt

A kormánypárti szavazóknak csak a 39 százaléka bízik a Nemzeti Együttműködés Rendszerének demokratikusságában.
 
 

Már a fideszesek többsége is úgy látja, hogy demokratikusan nem lehet leváltani az Orbán-kormányt

A kormánypárti szavazóknak csak a 39 százaléka bízik a Nemzeti Együttműködés Rendszerének demokratikusságában.
 
 
 
 
 

Már a fideszesek többsége is úgy látja, hogy demokratikusan nem lehet leváltani az Orbán-kormányt

A kormánypárti szavazóknak csak a 39 százaléka bízik a Nemzeti Együttműködés Rendszerének demokratikusságában.

Tíz éves a Fidesz első kétharmados győzelme, a Policy Solutions ennek alkalmából a Nemzeti Együttműködés Rendszerének évtizedét elemezte a Friedrich-Ebert-Stiftung közösen. Céljuk az volt, hogy feltárják, mit gondol a magyar társadalom az Orbán-kormány elmúlt tíz évéről. A kutatást a hvg.hu szemlézte. Ennek főbb megállapításai az alábbiak:

• A megkérdezettek szerint a többgyermekes családok állami támogatásának növekedése az elmúlt tíz év legfontosabb kormányzati teljesítménye, ezt 57 százalék válaszolta. A második helyen a magyar kormány migrációs politikája (45 százalék), a harmadik helyen a rezsicsökkentés áll (35 százalék).

• A kormányzati kudarcok terén az első helyen az egészségügyi rendszer állapota áll, ez az, ami a leginkább zavarja a magyarokat. A megkérdezettek 57 százaléka választotta ezt az opciót. A második helyre a túl nagy társadalmi különbségek kerültek, 34 százalék szerint az Orbán-kormányok hagyták tovább növekedni a társadalmi egyenlőtlenségeket. Ezt követi a munkavállalók kiszolgáltatottságát (31 százalék). Problémásnak ítélik még a növekvő orosz befolyást, a nem elég ambiciózus klímapolitikát és a hatalmas méretű korrupciót is.

• A magyar társadalomban többen vannak azok, akik szerint az ország összességében rosszabb állapotban van, mint tíz évvel ezelőtt. A megkérdezettek 43 százaléka választotta ezt az opciót, míg mindössze 30 százalék lát javulást 2010-hez képest.

• A jogállamiságot tekintve a magyar társadalom fele szerint romlott a demokrácia helyzete hazánkban az elmúlt 10 évben. Mindössze 17 százalék lát előrelépést, míg 27 százalék szerint a 2010 utáni Orbán-kormányok nem változtattak semmit a demokrácia hazai helyzetén.

• A Fidesz-szavazók a leginkább elégedettek a demokrácia helyzetével, körükben ugyanannyian vannak azok, akik szerint erősödött a jogállam az elmúlt tíz évben, mint akik szerint semmilyen elmozdulás nem történt. Az ellenzéken belül a DK szavazói látják a legborúsabban a demokrácia helyzetét, 88 százalékuk szerint romlott a jogállamiság helyzete.

• Annak a kijelentésnek a megítélésében, hogy „Magyarországon demokrácia van”, két teljesen kiegyenlített tábor figyelhető meg: ugyanannyian vannak azok, akik szerint ez így van (48 százalék), mint azok, akik szerint nem (47 százalék).

• 38 százalék szerint romlottak a megélhetésének körülményei egy évtized alatt, ezzel szemben csak 26 százalék érzi magát jobb anyagi helyzetben. A magyarok harmada pedig ugyanolyan anyagi lehetőségekkel rendelkezik saját bevallása szerint, mint tíz évvel ezelőtt.

• Pártpreferencia szerint a fideszesek fele érzi úgy, hogy többet engedhet meg magának, mint 10 éve, a skála másik végén a DK-sok, 64 százaléka szerint szűkültek anyagi lehetőségeik. Határozott többségben vannak azok (39 százalék teljesen egyetért, míg 28 százalék inkább egyetért), akik szerint a Fidesz-kormány a gazdagoknak kedvez, még a Fidesz-szavazók között is 55 százaléknyian egyetértenek a kijelentéssel.

• Még a fideszesek 55 százaléka is egyetértett azzal az állítással, hogy jóban kell lenni a kormánnyal a boldoguláshoz, míg mindössze 44 százalék utasította ezt el.

• Csak egy hajszállal vannak többen azok, akik szerint már nem váltható le demokratikus választásokon az Orbán-kormány (43 százalék), mint azok, akik szerint a Nemzeti Együttműködés Rendszerét demokratikus úton lehet megbuktatni (40 százalék).

A fideszesek 48 százaléka is azon az állásponton van, miszerint a kormány nem váltható le demokratikus úton, míg 39 százalékuk bízik a Nemzeti Együttműködés Rendszerének demokratikusságában. 14 százalékuk nem tudja, vagy nem válaszolt.

Forrás: nepszava.hu
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.