Orbán Viktor most írta alá, hogy támogatjuk a menekülteket

Az Arab Liga és az Európai Unió csúcstalálkozójának résztvevői a gyűlöletbeszéd ellen is felszólaltak – írja a hvg.hu.
 
 

Orbán Viktor most írta alá, hogy támogatjuk a menekülteket

Az Arab Liga és az Európai Unió csúcstalálkozójának résztvevői a gyűlöletbeszéd ellen is felszólaltak – írja a hvg.hu.
 
 
 
 
 

Orbán Viktor most írta alá, hogy támogatjuk a menekülteket

Az Arab Liga és az Európai Unió csúcstalálkozójának résztvevői a gyűlöletbeszéd ellen is felszólaltak – írja a hvg.hu.

„Erőfeszítéseket teszünk a menekültek védelmére és támogatására a nemzetközi emberi jogi törvényeknek megfelelően, elítéljük a gyűlöletre, a rasszizmusra és az intoleranciára való uszítás minden formáját, és megerősítjük az illegális bevándorlás elleni harcot” – a többi közt ezek szerepelnek az Arab Liga és az Európai Unió csúcstalálkozóján elfogadott közös nyilatkozatban.

A szöveg érdekessége, hogy azt minden résztvevő, így Orbán Viktor is elfogadta, pedig a magyar kormánynak nem feltétlenül tartozik erősségei közé a menekültek védelme, elég csak arra az iraki házaspárra gondolni, amelyet egy hétig éheztettek a tompai tranzitzónában. Igaz, eközben Venezuelából 300 menekültet fogadott be Magyarország – derült ki a múlt héten.

A sarm-es-sejki találkozón Orbán Viktor egyébként azt hangsúlyozta: a migrációs feszültségek okai erősödni fognak, a kérdés, hogy elszenvedői vagy irányítói akarunk-e lenni ezeknek a folyamatoknak. A miniszterelnök beszédében kiemelte: azt tapasztalja, az embercsempészek, a terrorszervezetek, az illegitim erőcsoportok, az ngo-k, a pénzügyi spekulánsok és a média erős befolyást gyakorol a migrációs politikára és ezen keresztül az európai-arab kapcsolatokra is.

„Mi azt szeretnénk, hogy a jövőben a legitim politikai vezetők közösen szabjanak irányt az eseményeknek, ezért a mai közös deklarációnk rendkívül értékes” – szögezte le a miniszterelnök. Angela Merkel német kancellár pedig arra szólította fel az arab vezetőket, hogy támogassák a politikai változás folyamatát Szíriában az országból elmenekült mintegy 6 millió ember hazatérésének az érdekében.

A kancellár hangsúlyozta, hogy az uniós és az arab országok vezetőinek közösen kell biztosítaniuk az új szíriai alkotmány létrehozásához vezető folyamatot. Leszögezte: minél hamarabb meg kell kezdeni a megbeszéléseket Szíria jövőjéről, és ezekbe az összes érdekelt felet be kell vonni. Nyilatkozatában a kancellár kitért az emberi jogokra is, leszögezve, az arab országoknak erős civil társadalomra van szükségük, ahol az állampolgárok jogait tiszteletben tartják.

Az Európai Unió és az Arab Liga első csúcstalálkozójának a témája a biztonság, a migráció és a gazdasági fejlődés. A kétnapos tanácskozáson huszonnégy uniós állam-, illetve kormányfő vesz részt. A tárgyalások az új szíriai alkotmányt kidolgozó testület létrehozásáról már korábban megkezdődtek a sokszereplős polgárháború felei között, az egyes frakciókat támogató nagyhatalmak bevonásával. Az alkotmányozó bizottságnak kulcsszerepe lenne egy új alaptörvény kidolgozásában, a következő választások megtartásában és a polgárháború lezárásában.

A 2011 óta zajló szíriai konfliktusban – a sajtóban rendszeresen szereplő adatok szerint – több mint 360 ezren vesztették életüket, és milliók váltak földönfutóvá. Forrás hvg.hu

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.