Borzalmas jövőt jósolnak Magyarországnak

A 168 Óra összegzi azt a tanulmányt, amely azt vázolja fel, 2025-re mire számíthat Magyarország. 
 
 

Borzalmas jövőt jósolnak Magyarországnak

A 168 Óra összegzi azt a tanulmányt, amely azt vázolja fel, 2025-re mire számíthat Magyarország. 
 
 
 
 
 

Borzalmas jövőt jósolnak Magyarországnak

A 168 Óra összegzi azt a tanulmányt, amely azt vázolja fel, 2025-re mire számíthat Magyarország. 

Az egyik lehetséges forgatókönyv szerint a belpolitikában Orbán Viktor még keményebb kézzel fogja majd a gyeplőt, de európai befolyása már nem lesz. A Fideszt addigra az Európai Néppárt kizárja tagjai közül, miután a 2019-es EP-választások után Nyugaton sikeres az integráció elmélyítése.

Magyarország helyzete nehezebb lesz, mint a régió többi államáé: az EU a támogatások döntő részének megvonásával bünteti majd az illiberális kormányt, a gazdaság visszaesik, az országot Moszkva és Peking tartja lélegeztetőgépen. A 2022-es választásokkal egyszerre  referendum dönt az ország kilépéséről az EU-ról.

A Central European Futures (Közép-Európa jövői) című tanulmányt a Visegrad Insight című folyóirat és a German Marshall Fund adta ki. A kutatók öt lehetséges forgatókönyvet vázoltak fel a visegrádi országok jövőjéről 2025-ig. Azt vizsgálták, mi lehet a következménye, ha a jelenlegi  folyamatok közül egyik vagy másik a többi rovására felerősödik.

A hetilapnak a kutatásvezető, Joerg Forbrig azt mondta, hogy a Nyugatnak azért kellene jobban figyelnie Kelet-Közép-Európára, mert itt koncentráltan jelenik meg számos olyan veszély, amely az  egész kontinensre leselkedik. 

A visegrádi térségben különösen megerősödtek azok a politikai erők, amelyek megkérdőjelezik a demokrácia és a jogállam korábban természetesnek vett értékeit.

A forgatókönyvek közül az első, Az Illiberalizmus diadala - címet viseli, és azt írja le, amikor Közép-Európának sikerül exportálnia a nemzeti szuverenitást abszolutizáló nacionalista politikáját. A második – fent vázolt forgatókönyv szerint Közép-Európa feldarabolódik, Lengyelország az EU keleti szárnyának vezető állama lesz, a csehek is kilépnek, de részesei maradnak az egységes piacnak, Szlovákia pedig a Nyugat politikáját követve a változások abszolút nyertese lesz.

Shotgun wedding (puskával kikényszerített házasság) a címe a harmadik forgatókönyvnek, amelynek feltételezése, hogy a régióban minden baj összejön, a nyugati országok mindenben segítenek, ha a visegrádiak belépnek az eurózónába. 

Közép-Európa, tavasz 2.0. Ennek a forgatókönyvnek a kiindulópontja, hogy a Nyugatról hazatérő lengyel fiatalok óriási tüntetéshullámot kezdeményeznek, amihez csatlakoznak a magyar, cseh és szlovák fiatalok is.

Az ötödik, a Biztonsági vákuum - című forgatókönyv azt vázolja fel, mi történne, ha Donald Trump alkut kötne az oroszokkal és lemondana régióról, amelyben ismét megjelennének a 20. század két világháborúja között megismert autoriter rendszerek vonásai.

A különféle forgatókönyvekben névvel vagy név nélkül feltűnik Orbán Viktor, akiről a 168 Órának Joerg Forbrig azt mondta, a magyar miniszterelnök nemcsak Lengyelországban, hanem Nyugat-Európában is követőkre talált, jövő tavasszal dől el, mekkora tábort alkotnak az illiberális, szuverenista pártok.

A German Marshall Fund kutatásvezetője szerint Nyugaton egyre erősebb, de hibás az az álláspont, hogy az uniónak nem szabad további anyagi támogatást nyújtania az Orbán-kormánynak. Szerinte ennél hatásosabb lehet, ha a Fideszt kizárja az Európai Néppárt, Németország pedig, ahogy Meciarral tette, megvonja támogatását Orbántól. Forrás 24.hu

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.