Miniszterelnöki ígéretek Veszprémnek

Modern Városok Programja keretében veszprémi fejlesztésekről írt alá kedden megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök és Porga Gyula polgármester.
 
 

Miniszterelnöki ígéretek Veszprémnek

Modern Városok Programja keretében veszprémi fejlesztésekről írt alá kedden megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök és Porga Gyula polgármester.
 
 
 
 
 

Miniszterelnöki ígéretek Veszprémnek

Modern Városok Programja keretében veszprémi fejlesztésekről írt alá kedden megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök és Porga Gyula polgármester.

A dokumentumot ünnepélyes keretek között a városháza Kossuth termében, az eseményre meghívott vendégek előtt írták alá.

A megállapodás megkötését követően Porga Gyula méltatta az esemény fontosságát. Ebben hangsúlyozta, hogy nem lehet modern Magyarország erős önkormányzatok nélkül. A Modern Városok Programban a kormány ezért tűzte ki célul a magyarországi nagyvárosok fejlesztésének felgyorsítását. Jó ez azért, mert a nagyvárosok fejlődése kihat a környező településekre és ezzel a térségek gazdasága jelentősen megerősödhet.

A polgármester szerint ezen a napon egy történelmi léptékű gazdaságfejlesztési megállapodást írtak alá, ami nagy jelentőséggel bírhat a város további fejlődésére. Úgy látja, hogy 2016 májusa Veszprém történelmébe aranybetűvel lesz beírva.

Orbán Viktor miniszterelnök a reagálásában arra hívta fel a figyelmet, hogy egy olyan várossal kötött szerződést a kormány, amely napjainkig is jól teljesített. Veszprém, egy saját lábon állásra törekvő város képét mutatja, mind szellemi, mind gazdasági szempontból jó állapotban van.

Azért fontos ezt hangsúlyozni- mondta a miniszterelnök - mert jó politika az, ha egy már bizonyított városvezetésnek adnak fejlesztési forrásokat, mert azon a helyen megvan a biztosítéka a további fejlődésnek. Az országot pedig a sikeres magyar városok vihetik csak előre.

A miniszterelnök felsorolta, hogy az elkövetkező időszakban a kormány mire biztosít fejlesztési forrásokat:

Repülőtér tulajdonjogi helyzetének rendezése, a légi közlekedés fejlesztése és a hozzátartozó ipari park kiépítésének támogatása. Itt egy feltétel van, egy ehhez kapcsolódó szakképzési központ felállításának vállalása.

Az „Aranyos völgyi tudáspark” fejlesztése, aminek a részleteit a kormány még áttanulmányozza.

A vasúti közlekedés és a buszpályaudvar egyesítése, ami része lesz az új városkép kialakításának is.

A belső körgyűrűhöz kapcsolódó völgyhíd, valamint a hozzácsatlakozó utak megépítése.

A kerékpárút fejlesztési program továbbvitele, Csopak- Felsőőrs, valamint Somló irányokba.

A Veszprémi Petőfi Színház eredeti állapotába történő állítása – itt a kért összeg – 12 milliárd forint – pontosítását a miniszterelnök elkerülhetetlennek tartja.

A Veszprém Állatkert további fejlesztése.

A Csermák Antal Zeneiskola belső felújítása, valamint a stadion korszerűsítése az eredeti funkció megtartásával.

A Veszprém Aréna bővítése 8 ezer fő befogadására.

A Veszprém Városi uszoda megépítése.

A jégcsarnok megépítéséhez a kormányzat hozzájárul, de ehhez feltétel a vállalt TAO támogatás biztosítása.

A 80-as és a 82-es út összekötése, új parkolók és körfogalmak építése a kialakításra kerülő sport negyed környékén.

Szóba került a déli elkerülő út fejlesztése is, de erre a költségvetésben jelenleg nincsenek fejlesztési források. A miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy amint lehetőség lesz arra, hogy ez a fejlesztés megvalósuljon a kérdést előtérbe fogják helyezni.

A tájékoztató végén a szervezők a nagy időcsúszás miatt mindösszesen két kérdés feltételére adtak lehetőséget.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.