Orbán lassan nem áll meg saját lábán, Rogánt viszont egy hurrikán sem billenti ki

Gondolta volna, hogy Orbán Viktornak mind egy szálig elfogyott a megtakarítása? És azt, hogy Novák Katalin többet keres lakáskiadásból, mint államtitkárként? Rogán Antal vagyoni helyzetét alaposan felforgatta a válás, Lázár János pedig hatalmas léptekkel halad a nagytőkésség felé. Gyurcsány Ferenc kinézett egy új házat, Áder János viszont már meg is vette az övét.
 
 

Orbán lassan nem áll meg saját lábán, Rogánt viszont egy hurrikán sem billenti ki

Gondolta volna, hogy Orbán Viktornak mind egy szálig elfogyott a megtakarítása? És azt, hogy Novák Katalin többet keres lakáskiadásból, mint államtitkárként? Rogán Antal vagyoni helyzetét alaposan felforgatta a válás, Lázár János pedig hatalmas léptekkel halad a nagytőkésség felé. Gyurcsány Ferenc kinézett egy új házat, Áder János viszont már meg is vette az övét.
 
 
 
 
 

Orbán lassan nem áll meg saját lábán, Rogánt viszont egy hurrikán sem billenti ki

Gondolta volna, hogy Orbán Viktornak mind egy szálig elfogyott a megtakarítása? És azt, hogy Novák Katalin többet keres lakáskiadásból, mint államtitkárként? Rogán Antal vagyoni helyzetét alaposan felforgatta a válás, Lázár János pedig hatalmas léptekkel halad a nagytőkésség felé. Gyurcsány Ferenc kinézett egy új házat, Áder János viszont már meg is vette az övét.

Itt vannak a frissen leadott vagyonnyilatkozatok.

Orbánnak egy megveszekedett fillérje sincs.

Egy éve ilyenkor 1,39 millió, másfél éve pedig 965 ezer forint lapult Orbán Viktor bankszámláján, 2019 végére azonban ez mind egy szálig elfogyott a frissen benyújtott vagyonnyilatkozata szerint.

(Felmerült, hogy esetleg hibázott a kitöltésnél, ezért éjjel megkerestük Havasi Bertalant, aki szombaton ezt válaszolta: "A hatályos törvények szerint a vagyonnyilatkozatban a mindenkori képviselői alapdíj hathavi összegét meghaladó pénzintézeti számlakövetelést kell feltüntetni; Orbán Viktor esetében ez a megtakarítás jóval alacsonyabb összegű, akárcsak tavaly.")

A miniszterelnök ingatlanjaiban amúgy sincs változás: a XII. kerületi Cinege utcai és a felcsúti házon kívül nem vett újabbat, és sem autó, sem értékpapír, sem egyéb ingóság sincs továbbra sem a nevén.

A feleségével 2002-ben közösen felvett 20 millió forintos hitelből viszont tovább faragott: a tavalyi 3,5 millió helyett már csak 2,199 millió forint van hátra, vagyis akár azt is mondhatnánk, hogy a megtakarítást átforgatta a hiteltörlesztésbe. Orbán Viktor bére egyébként - noha ezt sosem írja be a bevallásba - bruttó 1 millió 507 ezer forint.

Bár Rogán Antal válásának részletei nem ismertek, a friss bevallása olyan, mintha a procedúra már lezajlott volna: felesége, Pasa parki lakása, balatonlellei nyaralója, de még két festménye is kikerült a vagyonnyilatkozatából. Viszont ugrásszerűen megnőttek a - könnyen mobilizálható - megtakarításai. Továbbra is jelentős méretű erdője, rétje és szántója van szülőfaluja, Szakonyfalu környékén.

A takarékbetétben elhelyezett megtakarítása pedig elképesztően megnőtt: a tavalyi 39 millióról több mint 809 millió forintra ugrott a bevallott összeg - ami húszszoros különbséget jelent. Találmánya szépen fial, tavaly bruttó 197 milliót hozott. Tartozni még mindig tartozik, 18 millió forinttal.

Lázár János úgy törlesztett 35 milliót és vett hét új ingatlant - közte házat, szőlőt, szántót -, hogy közben a megtakarításai is nőttek. A volt miniszter az eddigi területei mellé Hódmezővásárhelyen vett négy további szántót, egy szegedi házat felesben, és egy szőlőt Mádon. BMW-jétől megvált, de a Land Roverje mellé vett egy Mini Cooper Cabriót.

Készpénzállománya 24, bankbetéte 42 millió forinttal nőtt az előző bevalláshoz képest (így 30, illetve 48 milliója van ott), 11 milliót érő kötvényétől viszont megvált. Mindeközben egy magánszemélynek továbbra is tartozik 20 millió forinttal.

Földbérleti díjból, osztalékból származó jövedelme 15,5 millió volt, kormánybiztosként havi 1,3 milliót keres, képviselőként kicsivel kevesebbet.

Cégügyeiben jelentős változás nincs (a 2018-as választás után szállt be a batidai kastélyt üzemeltető cégbe), de megvált 2 százaléknyi tulajdonrészétől a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-ben.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök most leadott vagyonnyilatkozatából nem derült ki, hogy hol foglalózott le egy lakást 225 millió forintért, a papírokban még csak a pápai lakása és a kötcsei háza van feltüntetve.

56 milliós bankhitele nagyjából egyezik a megelőző évivel, újdonság viszont egy 150 milliós értékpapír fedezetű hitel. Értékpapírban 734 milliója van (ez 75 millióval több mint 2018-ban volt), a bankban 3,7 milliót tart. Az Altus Portfólió Kft.-ből 238 milliós osztalékot vett ki.

Továbbra is óriási ingatlanvagyonnal rendelkezik Pintér Sándor belügyminiszer. Fővárosi és vidéki lakásai mellett szántói, legelői és nyaralói vannak, összesen 21. Bevallásában örök elem az 1995-ös Wartburg.

43,7 millió forintnyi Magyar Állampapír Plusz kötvénye van, de vannak MOL- és OTP-papírjai is, bár ezek értéke nem változott jelentősen. Banki megtakarítása és készpénze is nőtt azonban, és új elem a 185 ezer forintnyi Appenin-részvény, márpedig ez a cég Mészáros Lőrinchez és Tiborcz Istvánhoz köthető. Pintérnek összesen 1,1 milliárddal tartoznak: 500 milliót vár cégeladásból, a többivel a családja és barátai lógnak.

Áder János köztársasági elnök vett egy 125 négyzetméteres házat a II. kerületben, ehhez 45 milliós hitelre is szüksége volt. Kövér László házelnök bankban tartott pénze fél millió forinttal csökkent (így 3,5 milliót tart számlán), életbiztosítása viszont csaknem 3 millióval gyarapodott, továbbra is 10 millió forinttal tartozik.

Novák Katalin vagyonnyilatkozata érdekesnek tűnt még éjjel, ugyanis az államtitkár azt írta be, lakáskiadással havi 2,1 milliót keres, ami több, mint az államtitkári fizetése. A tárca szombat délelőtt pontosított: éves összegről van szó, kezdeményezik a vagyonnyilatkozat javítását.

Matolcsy György jegybankelnöknek a családja gyarapodott és nem a vagyona: nyilatkozatából kiderült, megszületett harmadik fia.

Szijjártó Péter külügyminiszter vagyoni helyzete sem változott érdemben: a győri, balatonedericsi és dunakeszi ingatlanjai mellé nem vett újabbat, a megtakarításai viszont csökkentek. 2019 végén 2,2 milliót tartott értékpapírban, 840 ezret biztosítási eszközalapban, bankszámláján 5,8 millió forint volt. Ez összesen 1,8 millió forinttal kevesebb, mint az azt megelőző évben volt. Szüleinek nem törlesztett 30 milliós tartozásából.

Orbán ügyvédje nem járt jól még mindig szünetelteti ügyvédi tevékenységét az Orbán-család egykori ügyvédjeként is ismert Bajkai István, de az irodájából származó jövedelmében jelentős változás állt be: a tavalyi bruttó 161 millió forintról kevesebb, mint a felére, 77 millió forintra esett vissza a bevallott összeg. Arról a közbeszerzésekkel és nemzetközi joggal foglalkozó irodáról van szó, amely több milliárdos összegű kormányzati megbízást kapott.

A tavalyi 11 millióhoz képest most már 14 millió forintot tart készpénzben a képviselő, akinek pénzintézeti számláján is a tavalyinál több, immár 67 millió forint van. „Más szerződés alapján” fennálló követelése pedig szintén gyarapodott 113 millió forintra a tavalyi 108-ról.

Az egykori Fidesz-alapító továbbra is forintra ugyanannyit, 42 milliót tart nemesfémben, mint tavaly, és festmény-, könyv- és CD-gyűjteménye sem gyarapodott.

Bajkai ingatlanvagyona ugyancsak nem változott, maradt például a tulajdonában egy 1470 négyzetéteres telken fekvő 240 négyzemtéteres ház negyede, az V. kerületben egy 83 négyzetméteres lakás fele, valamint a Pest megyei Gomba községben több különböző ingatlan, így egy ház, a helyi kultúrház műemléképülete és a településhez tartozó más területek.

Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke szolidan tollasodott, ahogy a párt frakcióvezetője, Kocsis Máté is növelte készpénzállományát, 8-ról 11,5 millió forintra. Ezt leszámítva azonban nem történt különösebb változás a vagyoni helyzetében: továbbra is a 2019 elején vásárolt VIII. kerületi családi házban él (amelynek átépítése citromdíjat kapott az UNESCO világörökségi szervezetétől), a családon belül pedig még mindig tartozik neki valaki 28 millió forinttal. A közel havi kétmillió forintot kereső politikusnak sem autója, sem egyéb ingósága vagy vagyontárgya nincs, egyetlen, öröklött Szász Endre-festmént leszámítva.

A 24.hu decemberben ugyanakkor éppen Kocsis példáján mutatott rá, hogy a képviselők vagyonnyilatkozata nem feltétlenül ad teljes képet a politikusok és a velük egy háztartásban élők vagyoni helyzetéről. Kiderült ugyanis, hogy egy nagy értékű balatoni ingatlan van a frakcióvezető felesége, Kocsisné Márkus Szilvia tulajdonába.

A 200 négyzetméteres, úszómedencés révfülöpi nyaraló kizárólagos birtokosa a Fidesz frakcióvezetőjének házastársa, aki két állami cégben is pozíciót tölt be. Az ingatlan tulajdoni lapja szerint Kocsisné 2014-ben vásárolta meg a két szomszédos telek egyesítésével létrejött 1100 négyzetméteres területet, ahova 2017-ben építettek fel üdülőt.

Bár a képviselő házastársának is van vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettsége, az általa az Országgyűlésnek leadott dokumentum nem nyilvános.

A Fidesz frakcióvezetője utólag azt mondta, azért nem tulajdonos a balatoni ingatlanban, mert a révfülöpi házat a házasságkötésük előtt értékesített vagyonból finanszírozta a felesége.

Kósa Lajos vagyoni helyzete most sem változott jelentősen, de azért faragott adósságán, és gyarapította a számláin található összeget is. A BMW motorja azért továbbra is megvan.

Jó évet zárt a fideszes Seszták Miklós is: összmegtakarítása úgy nőtt 80 millió forinttal (352 millióról 431-re), hogy közben vett egy 100 négyzetméteres házat Kisvárdán, illetve a korábban meglévő, szintén kisvárdai telkét megtoldotta 300 négyzetméterrel.

Seszták kormánybiztosként továbbra is 1 milliót keres, tavaly viszont már nem kapott 6,6 milliót az NFM/ITM-től egyszeri juttatásként. Ügyvédi irodája szépen, 14 millióval többet termelt, mint 2018-ban.

Továbbra is rejtély, hogy miből tudná érvényesíteni a bíróság azt a fideszes Simonka Györgyre a 850 millió forintos vagyonelkobzást, amit az ügyészség javasolt nemrégiben a bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy értékű költségvetési csalással gyanúsított képviselőre.

A politikus 2018-as vagyonnyilatkozatát legutóbb december végén vizsgáltuk meg, és már akkor is rendkívül szerénynek tűnt, amit felsorolt benne.

A 2019 elején leadottal szóról szóra egyező legfrissebb dokumentum szerint Simonka továbbra is

Pusztaottlakán egy 6,2 hektáros szántó haszonbérlője,

Medgyesegyházán egy 2551 négyzetméteres kivett udvar tulajdonosa,

500 ezer forintja van készpénzben és 5.660 forintja bankszámlán,

viszont készfizető kezesség miatt 85,77 millióval tartozik.

Az érdekeltségei között továbbra is csak a 11,1 százalékos tulajdonában, egyben felszámolás alatt álló Magyar Termés TÉSZ Kft. szerepel.

A 2018-as és a 2019-es bevallás egyetlen ponton különbözik: az egy évvel korábbi nagyjából 500 ezer forintos mezőgazdasági támogatás helyett tavaly csak 163 ezer forintnyit kapott az államkincstártól. Forrás: hvg.hu

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.