Az ország felkészült a télre(?)

A portfolio.hu szerint már csak pár napra elég Magyarország gáztartaléka.
 
 

Az ország felkészült a télre(?)

A portfolio.hu szerint már csak pár napra elég Magyarország gáztartaléka.
 
 
 
 
 

Az ország felkészült a télre(?)

A portfolio.hu szerint már csak pár napra elég Magyarország gáztartaléka.

Szinte teljesen kiürültek a hazai kereskedelmi földgáztárolók - írta a Magyar Nemzet. A 4,4 milliárd köbméter összkapacitású állami tulajdonú tárolók - a zsanai, a hajdúszoboszlói, a pusztaedericsi és a kardoskúti - töltöttsége alig haladja meg az öt százalékos szintet.

Így már csak 220 millió köbméter földgáz van a befogadókban. Ami a jelenlegi napi 65-70 millió köbméter körüli felhasználás mellett három-négy napig fedezné az ország szükségleteit. A szőregi biztonsági tároló készletei is leapadtak, ott a jogszabályban előírt 1,2 milliárd köbméter vésztartalékot valamivel meghaladó mennyiség lehet a lap által idézett szakemberek szerint a Magyar Földgáztároló Zrt. és az MMBF Zrt. készletadatait alapján.

A csekély tárolói készletek miatt az ország ellátása jelenleg az orosz a Gazprom beszállításától függ, ez a cég biztosítja az Ukrajna felől Beregdarócra futó vezetéken érkező gázt. Ezen a hálózaton manapság közel napi 25 millió köbméter gáz érkezhet.

Ausztria felől csak kisebb mennyiség - napi 11 millió köbméter - jön be. A magyar-szlovák gázvezetéken pedig ugyancsak orosz gáz juthatna el országunkba, de ez a csővezeték gyakorlatilag nem működik. A többi határkeresztező vezeték ma még csak kiszállításra alkalmas, a hazai gázkitermelés pedig nem jelentős, napi mintegy hétmillió köbméter.

Így akár veszélybe is kerülhetne az ország gázellátása, ha az egyre élesedő orosz-ukrán gázvita miatt Moszkva elzárná a csapokat, amire 2009-ben már volt példa. Az alacsony készletszint más gondokat is előidézhet: A betárolt mennyiség túlzott leapasztása miatt sérülhetnek maguk a befogadók is, például az alacsony belső nyomás miatt vízbetörés történhet, ami gondot okozhat a létesítmények üzemeltetése során.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.