A kortárs tánc ünnepe Veszprémben

A Pannon Várszínház a 17. alkalommal rendezi meg az Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozót.
 
 

A kortárs tánc ünnepe Veszprémben

A Pannon Várszínház a 17. alkalommal rendezi meg az Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozót.
 
 
 
 
 

A kortárs tánc ünnepe Veszprémben

A Pannon Várszínház a 17. alkalommal rendezi meg az Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozót.

A május 27 és 30 között megrendezésre kerülő fesztiválról Krámer György, a Veszprémi Táncműhely Tánctagozat művészeti vezetője adott tájékoztatást.

A művészeti vezető szerint a rendezvény országosan is elismert és kiemelkedő eseménye a magyar táncművészetnek. Az elmúlt évek során a kortárs tánctalálkozónak Veszprémben kialakult egy olyan törzsközönsége, ahol igénylik ezt a rendezvényt. A művészeti vezető szerint ez azért jó, mert a kortárs művészet elfogadtatása a jelenben mindig nehezebb, mint a klasszikus táncé.

Ennek ellenére fontosnak tartja a tradíciók ápolását is, mert Veszprém, mint az ezer éves város, mindig nagyon nagy szerepet vállalt a hagyományok ápolásában. Megítélése szerint Veszprémben napjainkra óriási verseny alakult ki a fesztiválokat illetőn. Sok olyan fesztivál van már a városban, amelyek hagyományt teremtettek és megvan az állandó látogatói köre. Ennek ellenére a városban élők figyelmébe ajánlja ezt a találkozót, mert olyan táncművészek fognak itt fellépni, akik egész évben járják a világot és nemzetközileg elismert művészek.

Krámer György azt is kiemelte, hogy a fesztivál a művészeti értéke ellenére anyagilag „katasztrofális” helyzetben van. A fesztivál finanszírozása borotva élen táncol. A rendező elismeréssel szólt a Pannon Várszínház vezetéséről, akik makacsul ragaszkodnak ahhoz, hogy a fesztivál megrendezésre kerüljön, de ezt is biztosítják, hogy az anyagi nehézségek ne legyenek áthárítva a közönségre.

A művészeti vezető elmondta, hogy nyolc új produkciót láthatnak a programra érkező vendégek. Ezek között különleges lehet az a két táncadaptáció, amelyek alapja irodalmi mű. Itt nagyon érdekesen találkozik az irodalom és a táncművészet, ennek elfogadása és értékelése a nézőkre van bízva.

Másik fontos területként értékelte azt, hogy a „Tánc Találkozó” szervezői a fiatalokra is gondoltak. A „Bemelegítés”–című műsorukkal az ifjúságnak adnak tanácsokat az életre való felkészülésükhöz. Ezzel drámapedagógiailag segíthetik a fiatalok személyiségének a fejlődését.

Lesz Tánc Kocsma, ahova minden korosztályt várnak és a záró programban a Táncművészeti Főiskola növendékei a klasszikus balettől (a tánc teljes műfaján keresztül) a kortárs táncművészetig mutatják be a tudásukat.

Vándorfi László igazgató azt emelte ki, hogy a táncművészet napjainkra évezredes hagyományokkal rendelkezik. A kortárs táncművészet is klasszicizálódott és ma már nem csak a „polgárpuffasztást” szolgálja.

- Most értünk el ahhoz, hogy a kortárs művészet, hasonlóan a több ezer éves művészetekhez, az „agy és a lélek mellett, a testet is a művészet részének tekinti.” A test, tehát komoly esztétikumává vált - mondta. - Ezért van az, hogy egyes produkciók megtekintését korhatárhoz kötötték.

A bemutatókra a rendezők, szeretettel várják a színvonalas kortárs táncművészet iránt érdeklődő nézőket.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.