Levadászott orvvadászok

A veszprémi nyomozók kitartó munkájának köszönhetően 2017. február 21-ével egy jelentős bűnözői csoport került rendőri őrizetbe.
 
 

Levadászott orvvadászok

A veszprémi nyomozók kitartó munkájának köszönhetően 2017. február 21-ével egy jelentős bűnözői csoport került rendőri őrizetbe.
 
 
 
 
 

Levadászott orvvadászok

A veszprémi nyomozók kitartó munkájának köszönhetően 2017. február 21-ével egy jelentős bűnözői csoport került rendőri őrizetbe.

Veszprémben egy éve a lakosság és a vadászok által tett bejelentések kapcsán indították el a rendőrségi nyomozást. A nyomozóknak első lépésként meg kellett ismerkedniük a vadászattal, az ott elfogadott szokásokkal és az erdei nyomozás sajátosságaival. A rendőrök az ismert esetek kapcsán tisztában voltak azzal, hogy a bűncselekmény elkövetését a vadorzókra nagyon nehezen lehet rábizonyítani. A nyomozás első jelei arra utaltak, hogy egy rendkívül jól szervezett, vadászati ismeretekkel rendelkező csapattal állnak szemben.

A városi kapitányságon ezért létrehoztak egy speciális nyomozói csoportot, amely a vadászokkal együttműködve az elmúlt év októberétől éjjel-nappal járták a Veszprém környéki erdőket. Nagyon sok helyszínt vizsgáltak át és gyűjtötték az információkat a vadorzók tevékenységéről. Menet közben derült ki az, hogy ettől a bűnözői csoporttól más köztörvényes cselekmények elkövetése sem állt távol. Harminc olyan eset került ekkor előtérbe, amelyek köthetők voltak ehhez az elkövetői körhöz. Ebben többek között szerepelt gépkocsi feltörés, betörés, kábítószerrel történő visszaélés.

Az üggyel kapcsolatban Hebling Ernő rendőr alezredes, a bűnügyi osztály osztályvezető helyettese elmondta, hogy a több hónapos nyomozás után február 21-én három helyszínen tartottak házkutatást, amelyek során öt főt vettek őrizetbe. Az ezt követő időszakban további házkutatások voltak és még hat személy ellen indult eljárás. A tizenhárom házkutatás során több mint száz olyan tárgyat foglaltak le – fegyverek, lőszerek, távcsövek, ruhák, egyéb felszerelések – amelyek összefüggésbe hozhatók a bűncselekményekkel.

A nyomozás során egyértelművé vált, hogy az elkövetéseknél az egyes számú gyanúsított volt az, aki egy 2013-ban elkövetett bűncselekményből származó fegyverrel kilőtte a vadakat. Ezt követően szervezetten jött a segítség, akik szállításra előkészítették és egy bérelt garázsba szállították a vadat, ahol megtörtént a hús értékesítése.

Zanati Gyula rendőr őrnagy, kiemelt főnyomozó azt hangsúlyozta, hogy a feladat a téli időjárási körülmények miatt nem volt könnyen megoldható. Szinte a kapitányság minden tagja részt vállalt a feladat sikeres megoldásában. Körültekintően kellett dolgozniuk, mert köztudott volt az, hogy a csoport több fegyverrel is rendelkezik.

Türelmes és időt igénylő munkára volt szükség ahhoz, hogy a bizonyítékok egyértelműen összeálljanak. Speciális munka volt, amelyhez speciális eszközökre volt szükség. A bűncselekmény a helyszínben is különleges, mert elég sok területe zárt (védett) honvédségi tulajdonban van. Ezért történhetett meg az, hogy amikor veszélyes volt ezen a területen bűnözniük, akkor más bűncselekményekből próbáltak pénzt csinálni.

A rendőrök a nyomozás során megállapították, hogy tíz felett volt azoknak a nagyvadaknak a száma, amit az orvvadászok elejtettek és értékesítettek. Ennek becsült értéke meghaladja a tízmillió forintot. Az is egyértelművé vált, hogy a vadhúst legalább tíz orvgazdán keresztül nagyon gyorsan értékesítették.

Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke szerint az ilyen felszereléssel rendelkező bűnözőkkel szemben nagyon nehéz eredményesen védekezni. A mostani siker annak is köszönhető, hogy nagyon jó együttműködés volt a rendőrség és a vadászok között. Az erdészeik ebben az időszakban is folyamatosan járőröztek és tartották a kapcsolatot a helyi rendőri szervezetekkel.

Az orvvadászok által okozott kár jelenleg felbecsülhetetlen, mert lehet, hogy nagyon értékes vérvonalak semmisítettek meg és nem tudni, hogy mellette mennyi vadat sebesítettek meg, ami a jövőben pusztulhat el. Az elrettentést segítheti az a tény, hogy az orvvadászat 2013-óta önálló bűncselekmény és már az is elég, ha az erre utaló magatartás bebizonyítható.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.