Összefogás válasz a Fidesz kérdéseire

Gyors reagálás történt az Összefogás 2014 részéről a Fidesz frakcióvezető, Mihalovics Péter hétfői kérdéseire.
 
 

Összefogás válasz a Fidesz kérdéseire

Gyors reagálás történt az Összefogás 2014 részéről a Fidesz frakcióvezető, Mihalovics Péter hétfői kérdéseire.
 
 
 
 
 

Összefogás válasz a Fidesz kérdéseire

Gyors reagálás történt az Összefogás 2014 részéről a Fidesz frakcióvezető, Mihalovics Péter hétfői kérdéseire.

Pál Béla képviselőjelölt, a tájékoztatóját a hétfői napon, a Fidesz frakcióvezetője által feltett kérdés megválaszolásával kezdte, és megerősítette azt, hogy az Összefogás 2014 önkormányzati képviselői minden alkalommal szavaztak és a dolgukat annak tudatában végezték, hogy az Veszprém és a veszprémi polgárok érdekeit szolgálja. Azt is kiemelte, hogy ebben a szövetségben nincs olyan utasítási rendszer, ahol a központban előre megírják valakinek a kérdéseket, vagy a szavazási útmutatót, de úgy gondolja, hogy mivel ezek a képviselők állandó kapcsolatot tartanak a választóikkal az elmúlt héten is Veszprémért és az itt élőkért cselekedtek.

Pál Béla felhívta a figyelmet arra a tájékoztató anyagra, amellyel azt bizonyítják, hogy nem egy esetben együttműködtek az állampolgárokkal és az ellenzékkel is, azért hogy minél több fejlesztés megvalósulhasson ebben a „gyönyörű városban”. A felsorolás szerint 2002 óta tetemes azoknak a fejlesztéseknek a száma, amit hazai forrásból és európai uniós támogatásból megvalósulhattak.

Pál Béla elmondta, hogy amikor a Fidesz 20 milliárd forintos beruházásról beszél, meg kell jegyezni, hogy ennek az összegnek a jelenős része a korábbi ciklus kormányának a döntéseihez kapcsolható. Ez abból következik, hogy az uniós összegek utófinanszírozással hívhatók le és csak akkor fizetők ki, ha már a fejlesztés megvalósult. Így tehát a 20 milliárd forintból sok olyan értékes beruházás történt, aminek örülni lehet és ezek a fejlesztések többségében a szocialista kormány idején indultak el. Viszont azt is tudni kell, hogy vannak olyan beruházások, amit az Összefogás másképpen valósított volna meg.

Azt is hangsúlyozta, hogy az Összefogás képviselői az elmúlt időszakban nem csak beszéltek a fejlesztésekről és arról, hogy Veszprém iskolaváros, hanem tettek is azért, hogy ezek megvalósulhassanak ugyanúgy, mint a kórházért, vagy az egyetem fejlesztésért.

Valahogy így alakult ez a munkamegosztás! – emelte ki a képviselő jelölt. Amikor a jobb oldal van a kormányon, akkor beszélnek róla, amikor mi kormányzunk, akkor azt megvalósítjuk. Azt is már most látni lehet, hogy a jelenlegi kormány által képviselt fejlesztések, így akár az állatkert is, többnyire csak ígérvények. De azt is hozzátette, az viszont nem ígérvény, hanem tény, hogy a Veszprém és Nemesvámos között megépített kerékpárút 10 métere 1 millió forintba került.

Aminek örülnek, hogy van egy folyamatosság, amit látni kellene a Fidesznek is, hogy senkinek nem lenne szabad kisajátítania az eredményeket. Az ellenzéknek és kormánypártnak együttműködve kell tennie a városért. Amennyiben korrektek akarnak lenni nem szabad elfelejteni azt sem, hogy mit tettek az előző polgármesterek, Dióssy László és Debrecenyi János, ezért a városért.

Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő azt hangsúlyozta, hogy mind ellenzékben és mind alpolgármesterként szívesen versenyzett a Veszprémet érintő fejlesztésekért. Azt egyenesen visszautasította, hogy ezen a szavazáson nem támogatta volna a fejlesztési elképzeléseket, mert az állatkert és a sportcsarnok kérdésében is igennel szavazott. Az utóbbi kapcsán elmondta, hogy jobban örült volna egy az átvállalás jövőbeni kormányzati garanciájának.

Az önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatban megjegyezte, hogy az Állami Számvevőszék vizsgálata kötelezte az önkormányzatot arra, hogy tegye rendbe a város költségvetését. Ez szerinte a mai napig sem történt meg, ami nagy problémákat jelenthet a jövőre nézve. A Fidesz kierőszakolt rezsi csökkentése a város költségvetésének, az önkormányzat cégjeinek több mint 600 milliós veszteséget okoz, ami az elfogadott költségvetésben beláthatatlan következményekkel járhat.

Hartmann Ferenc ugyanakkor felszólította Mihalovics Pétert arra, hogy az ellenzék állandó kritikája helyett el kellene számolnia a kormánybiztosi feladatainak ellátásáról. Miért van az, hogy a „jövő nemzedéke” még mindig Londont találja a számára megfelelő élettérnek. Mit tesznek azért, hogy ezek a fiatalok valamikor visszatérjenek a hazájukba?

Katanics Sándor, önkormányzati képviselő arra adott választ, hogy miért szavazott nemmel a város költségvetésének elfogadásánál. Úgy ítéli meg, hogy az ellenzék egyetlen lehetősége ebben a helyzetben az, hogy jelzéseket adjon a nem szavazatával arra, hogy a többség által tett beterjesztéssel baj van.

Jelenleg azt lehet látni - mondta - hogy a Fidesz vezette önkormányzat az eltelt nyolc évben megötszörözte a város adósság állományát. De hasonló volt ez ország többi Fidesz vezette önkormányzatánál is, és akik pazarlóan gazdálkodtak, azok terheit eltörölték, amíg a jól gazdálkodó kimaradtak ebből az osztozkodásból. Különösen érzékelhető az, hogy a kormány a különösen kedves képviselőinek igyekezett sokat adni, jutalmazni őket. Ezekre a visszaélésekre igyekezet a szavazatával jelzést adni és felhívni a városban élők figyelmét.

Végezetül Katanics Sándor kiemelte, ezek a pénzek, amelyek az utóbbi években könnyen elfolytak, másoknak, akik az útszélén álltak fontosak lehettek volna. Azoknak jelentett volna sokat, akik mély szegénységben élnek, rokkantak és kiszolgáltatottak, akik arra várnak, hogy segítséget kapjanak a társadalom tagjaitól.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.