Napokon belül benyújtják az egyik legfontosabb engedélykérelmet a Paks II.-re

A hatóságnak 15 hónapja lesz elbírálni.
 
 

Napokon belül benyújtják az egyik legfontosabb engedélykérelmet a Paks II.-re

A hatóságnak 15 hónapja lesz elbírálni.
 
 
 
 
 

Napokon belül benyújtják az egyik legfontosabb engedélykérelmet a Paks II.-re

A hatóságnak 15 hónapja lesz elbírálni.

Június 30-án nyújtja be a Paks II. Atomerőmű Zrt. az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) a Pakson épülő, új atomerőmű létesítési engedélykérelmét – közölte a két új blokk tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter pénteken Szekszárdon. Az engedélykérelemről korábban Szél Bernadett független országgyűlési képviselő is érdeklődött, és az orosz vendégmunkások lakhatása érdekében kötött kontraktusokra is kíváncsi volt.

Süli János a Tolna megyei közgyűlésnek adott tájékoztatásában közölte: a zrt. a műszaki mellékletekkel együtt 283 ezer oldalnyi dokumentációt ad át az OAH-nak. A hatóságnak 15 hónapja van arra, hogy elbírálja a kérelmet. Ha nem tár fel hiányosságot, a társaság 2021 szeptemberében kapja meg a főépület létesítési engedélyét. Süli emlékeztetett: az Európai Bizottság áprilisban hozzájárult ahhoz, hogy a földmunkákat már a főépület engedélyének megérkezése előtt, 2021 elején elkezdjék.

A Direkt36 cikke szerint ez a korábbiakhoz képest előnyösebb pozícióba hozza az építkezéssel megbízott orosz Roszatomot. A felvonulási területen jelenleg négy épület kivitelezése zajlik, a napokban újabb négy épületre kapott a zrt. létesítési engedélyt, amelyek alapján megkezdődhet egy irodaház, étkező, konyha, szerelőcsarnokok építése.

A tárca nélküli miniszter szerint 2024 elejére készül el a kalocsai Duna-híd, amely nem feltétele az atomerőműi beruházásnak, de lehetőséget biztosít arra, hogy a Duna bal partján élők bele tudjanak kapcsolódni.

Süli utalt arra, hogy az Országgyűlés májusban kijelölte a Közép-Duna Menti Kiemelt Térséget, ahová 99 Tolna, Bács-Kiskun és Fejér megyei település tartozik. A miniszter szerint a térség létrehozásának célja, hogy ezekre a településekre is irányítsanak támogatást, telepítsenek ipart azért, hogy ne csak Paks városa és a környező települések, hanem az egész térség fejlődjön.

Forrás: hvg.hu
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.