Évértékelő a színházban

A társulat elmúlt évadját kis házi ünnepség keretében értékelte május 29-én Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója.
 
 

Évértékelő a színházban

A társulat elmúlt évadját kis házi ünnepség keretében értékelte május 29-én Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója.
 
 
 
 
 

Évértékelő a színházban

A társulat elmúlt évadját kis házi ünnepség keretében értékelte május 29-én Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója.

Az igazgató szerint nem lehet évadzárásról beszélni, mert az előadásaik ott folytatódnak, ahol tegnap azokat abbahagyták. De mégis egy pillanatra meg kell állniuk, mert az a helyes, ha értékelik azt az időszakot, amit a társulat most maga mögött hagyott.

Öt nagyszínpadi bemutatón vannak túl és megállapítható, hogy ezek a bemutatók a közönség körében sikeres fogadtatásra találtak.

Mária evangéliuma – a Tolcsvay László zenéje nagy sikert aratott, bár a főszerepeket nem a társulat tagjai játszották, de a darabban igen jelentős ének művészi feladatot oldottak meg a benne szerephez jutó színészeik.

A Bunkerrajzoló – egy olyan bemutató volt, ahol a szokásosnál is nagyobb színészi kreativitásra volt szükség. A darab kezdete egy új színházat látogató nézői bázis kialakításának, ami a társulat törekvésének egyik fontos célja.

Színház az egész ….- darab színpadra vitelében sikerült elérniük, hogy a nézők a térben és időben történő váltásokat elfogadják. A közönségük itt kapott ezzel egyfajta edzettséget, hogy megértsék a szokatlannak tűnő színpadi megoldásokat.

A szabin nők elrablása – szélesítette a társulat által felvállalt műfaji palettát és a sikert a nagyon jó belső csapatmunka hozta meg.

A Pál utcai fiúk – legfőbb értékét az adja, hogy a budapesti bemutató után öt hónappal a darabot Veszprémben is színpadon láthatta a közönség. Ez a darab az új magyar színpadi irodalmat gazdagítja. Csupa olyan értékeket mutat be, aminek a meglétéről napjainkban is beszélni kell. A cselekményekben felmerül a grund érzésen keresztül a hazaszeretet kérdése, valamint az állandó, de becsületes küzdelem a fair play szabályainak betartásával.

Vándorfi László az előadások és a nézőszám alakulása alapján az elmúlt évadot sikeresnek értékelte. A következő évadban hasonló mutatókat szeretnének produkálni. 177 előadást terveznek és ezeken 55 ezer körüli nézőszámmal számolnak. A rendező külön kiemelte, hogy ők nem utánoznak senki, az előadásaik vonzerejét most is az fogja megadni, hogy a feldolgozásokban több rendezői kockázatot vállalnak.

A színház helyzetével kapcsolatban Vándorfi elmondta, már ötödik éve annak, hogy állami támogatás nélkül működnek. A mostani számításai szerint 520 millió forinttal lettek így „rövidebbek”, amit csak a plusz munkával lehetett behozniuk. Azt látja, hogy erősíteni kell azt a támogatói kört, akik segíteni tudják, hogy a társulat működni tudjon.

Ma is úgy gondolja, hogy három színház nem sok egy városban, ha a nézők részéről van rá igény és ez által az előadásoknak megfelelő a látogatottságuk. A legfontosabb az lenne, hogy kialakuljon egy párbeszéd azok között, akik érdekeltek a régióban azért, hogy kultúrát közvetítsenek az arra fogékonyak felé.

A közönség szavazatok alapján az év legjobb előadása A Pál utcai fiúk lett és az év színésze címet Molnár Ervin érdemelte ki.

A szakmai értékelés szerint az évad színésze címet Szele Dávid és Lencsés Márton megosztva kapták meg.

A társulat egy kis ajándékkal lepte meg Vándorfi Lászlót. A kerámia lapon az "Éljen a Grund" írás olvasható.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.