Nehéz színházi évad után jubileumi évkezdet

Az elmúlt évad négy hónap színházi kiesését követően indítja el új, 20. jubileumi színházi évadát a Pannon Várszínház társulata.
 
 

Nehéz színházi évad után jubileumi évkezdet

Az elmúlt évad négy hónap színházi kiesését követően indítja el új, 20. jubileumi színházi évadát a Pannon Várszínház társulata.
 
 
 
 
 

Nehéz színházi évad után jubileumi évkezdet

Az elmúlt évad négy hónap színházi kiesését követően indítja el új, 20. jubileumi színházi évadát a Pannon Várszínház társulata.

Vándorfi László igazgató megállapította, hogy az igazi évszázad váltás március 11-e után következett be. A vírus-veszély időszaka egy olyan váltást hozott a színház életében, ahol belépni az online térbe csak úgy lehetett, hogy ha a társulat megtudta mutatni a hiteles és saját arculatát.

A nagy kérdés egyrészt az volt, hogyan lehet a színházi évadot az új feltételek mellett folytatni és befejezni. Másrészt a vészhelyzet ideje alatt meg kellett találni azokat a lehetőségeket, amelyek biztosították a társulat továbbélését, az új évadra történő felkészülés folyamatosságát.

Júliusban a szezon végre folytatódhatott a már hagyományosnak mondható nyári bemutatókkal. Az új helyzetben újra kellet gondolni a szövetséget a fellépési helyszínekkel és az üzemeltetőkkel. A nehézségek ellenére augusztus végéig 41 előadást tartottak és azt tapasztalták, hogy a szabadtéri előadásokra jóval többen mentek el, mint a beltéri bemutatókra.

A járványhelyzet miatt négy hónapig állt a színház, ezért 57 előadásuk maradt el, és az előző évi 87 ezres nézőszám 57 ezerre csökkent. Ezzel együtt a bevételük a tervezethez képest 25 millió forinttal lett kevesebb. A kieső bevételt pályázatokkal igyekeznek pótolni, amelyek eredményességéről később lehet majd többet tudni. Az is bizonyos – állapította meg az igazgató – hogy a napjainkban a színháznak nem tesz jót a különböző szinteken zajló „kultúrharc”.

Vándorfi László elmondta, hogy az elmúlt színházi évad legjobb előadása a közönség szavazatai alapján a Hair lett. Szintén a közönségszavazatok alapján az évad legkedveltebb színész Szelle Dávid, a második Koscsisák András és a harmadik Kovács Ágnes Magdolna.

Vándorfi László bejelentette, hogy a 20. jubileumi évadot a szeptember 24-i ünnepi előadással nyitják meg, ahol a nézőik a társulat Pál utcai fiúk előadását láthatják.

2020/21-es jubileumi, 20. évad bemutatói a nagyszínházban szeptember 26-án a Daniel Keyes: Virágot Algernonnak – színművével indul.

Ezt követő bemutatók:

Ray Cooney – John Chapman: Kölcsönlakás – komédia, fordította Hamvai Kornél.

Peter Shaffer: Amadeus – dráma, fordította: Vajda Miklós.

Carlo Goldoni: A főnök meg én meg a főnök – komédia, fordította Hamvai Kornél.

Süle Zsolt – Vándorfi László: A Szép, a Szende és a Szeleburdi – zenés mesejáték.

Az évadot a Fenyő Miklós – Novai Gábor: Hotel Menthol („…éji álom”) – musical zárja.

Fenyő Miklós – Novai Gábor nagysikerű, sajátosan magyar életérzést sugárzó rock and roll dalaihoz Bőhm György és Korcsmáros György írtak szellemes librettót. Ez a derűs álomjáték lehetőséget ad a gazdagításra, a figurák, a szituációk elmélyítésére. Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékának legszórakoztatóbb motívumai, pl. a mesteremberek színielőadása és Puck cselszövései jelennek meg a Hotel Mentholban, még élvezetesebbé téve az álomutazást.

Stúdiószínházban - Kocsis István: Jászai Mari – monodráma.

Dennis Kelly: 23 perc – monodráma.

Georg Kreisler: Lola Blau – monomusical Kovács Ágnes Magdolna előadásában.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.