Fesztivál premier a Hangvillában

Először ad otthont a Hangvilla épülete az országos és nemzetközi kortárs összművészeti találkozónak.
 
 

Fesztivál premier a Hangvillában

Először ad otthont a Hangvilla épülete az országos és nemzetközi kortárs összművészeti találkozónak.
 
 
 
 
 

Fesztivál premier a Hangvillában

Először ad otthont a Hangvilla épülete az országos és nemzetközi kortárs összművészeti találkozónak.

Május 13 és 17 között, a XVI. alkalommal megrendezésre kerülő, „A Tánc”- fesztiválnak a központja a Hangvilla épülete lesz. Ugyanakkor lesznek kísérő programok a volt Városi Művelődési Központban és Veszprém utcáin, terein is.

A fesztivállal kapcsolatos tudnivalókról Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója beszélt. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évben a találkozót egyéb okok miatta nem sikerült megrendezniük. A szervezők az idei fesztivál kereteit már látják és az bizonyos, hogy az önkormányzat, valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a találkozó újra megrendezhető.

Az igazgató fontosnak tartotta megemlíteni azt, hogy ez az első fesztivál, amit a Hangvilla épületében rendeznek. A fesztivál ideje alatt minden nap, szinte minden órában az épület valamennyi közösségi helységében lesz valamilyen program. Összesen három nap az, amikor egykori VMK ad otthont nagyszínpadi előadásnak. Ezen a rendezvénysorozaton az új épület is vizsgázni fog abból, hogy mennyire tud teret biztosítani egy ilyen fesztiválnak.

Külön kiemelte, hogy erre a találkozóra a kortárs táncszínházi szakma élvonala jön el és lesznek olyan kezdeményezések is, amelyek még soha nem szerepeltek közönség előtt.

A szervezők ezért arra kérik a város lakóit, látogassák meg az eseményeket, mert ilyen tömény „kiszerelésben” a táncművészettel sehol nem tudnak találkozni.

Krámer György, a fesztivál igazgatója szerint a tánc, a szavak nélküli művészet, amely a némasága ellenére alkalmas a párbeszédre és ők beszélgetni szeretnének. A mostani szakmai program összeállításánál figyelembe vették az elmúlt évek tapasztalatait és azt, hogy a táncművészet egy nagyon dinamikusan fejlődő művészeti ág. Ezzel a fejlődéssel viszont ezen a találkozón is lépést szeretnének tartani.

Az igazgató külön felhívta a figyelmet a kísérő programokra, főleg a kortárs tánc és zenei improvizációkra. Itt nincsenek kötelező koreográfiák, csak találkozási pontok és így kelnek életre a zenei hangok a táncosok mozgásaiban. A fesztivál másik különlegessége lesz Ladányi Andrea Workshop-ja, ahol az oda látogatók különleges művészeti élményben részesülhetnek.

Krámer György azt hiányolta, hogy a jelenlegi rajongói körből hiányoznak az egyetemi fiatalok és a közép korosztály, akik nem tudják, mit veszítenek azzal, hogy kihagyják ezeket a táncművészeti élményeket. Ezért tették előtérbe a kortárs művészetet, mert szeretnének biztosítani a fiatalok felé történő elmozdulást. Azt is hangsúlyozta, hogy idén jóval nagyobb kínálat lesz, mint 16 évvel ezelőtt volt, mert szabadabb formációk jelennek meg a színpadon és az együttesek is állandó átalakuláson mentek keresztül.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.