Orbán első győztes háborúja

Figyelemre méltó napi hír: Az ország új látványossága a 22 méter magas kilátó a Zengőn – a toronyból tiszta időben akár a Badacsonyt, a Drávát kísérő ártéri erdőket és a horvátországi Papuk-hegységet is láthatjuk – írja a Csodálatosmagyarország.hu.
 
 

Orbán első győztes háborúja

Figyelemre méltó napi hír: Az ország új látványossága a 22 méter magas kilátó a Zengőn – a toronyból tiszta időben akár a Badacsonyt, a Drávát kísérő ártéri erdőket és a horvátországi Papuk-hegységet is láthatjuk – írja a Csodálatosmagyarország.hu.
 
 
 
 
 

Orbán első győztes háborúja

Figyelemre méltó napi hír: Az ország új látványossága a 22 méter magas kilátó a Zengőn – a toronyból tiszta időben akár a Badacsonyt, a Drávát kísérő ártéri erdőket és a horvátországi Papuk-hegységet is láthatjuk – írja a Csodálatosmagyarország.hu.

Majd így folytatódik: Jelenleg a használatba vételi engedélyeztetése van folyamatában. A régi geodéziai torony köré épült új, acélszerkezetű kilátó minden egyes szintje 3 méteres, így az épület teljes magassága eléri a 22 métert. A lap információi szerint Pécsvárad és a Baranya megyei önkormányzat 162,9 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a Zengő-hegy ökoturisztikai célú fejlesztésére, ennek köszönhetően épült az új kilátó a 682 méteres csúcson.

A lap kiváló tudósítója az elmúlt évtized történelméből két lényegi elemet nem említett meg. Egyrészt mi van a természetvédők és a Polgári Körök által féltett Bánsági bazsarózsával, valamint azokkal a fákkal, amelyek kivágását a demonstrálók úgy akadályozták meg, hogy vasrudakat vertek a törzseikbe?

A nagyobb probléma viszont az, hogy ha egyesek politikai céllal akadályoznak meg egy, az ország repülésbiztonsága számára szükséges fejlesztést azzal, hogy ők csak a természeti környezetet védik. A pofátlanság viszont abban van, ha tíz év múlva a természetvédők cinikus hallgatása mellett egy nagyobb, és szabályozatlan környezeti terhelésnek teszik ki ugyanazt a helyet. Ne mondja senki, hogy a turista látványosság ellenőrizetlen forgalma nem fogja jobban szétrombolni a környezetet, mint egy zárt katonai létesítmény üzemeltetése, ahol minden negatív cselekedet számon kérhető.

Miért állítom, hogy politikai indíttatása volt a Zengő-hegyre tervezett katonai radar elleni fellépésnek. (Zárójelben megjegyzésként el kell mondani: katonai annyiban, hogy katonák üzemeltetik, de a repülési adatok azonnal átadásra kerülnek a polgári légi-irányításnak, aminek a létérdeke az innen származó információk pontossága. Tehát, aki a Liszt Ferenc repülőtéren felül egy polgári repülőgépre, jó ha azért imádkozik, hogy a katonák jól végezzék a feladataikat. Azon a szakmai vitát meg kár lefolytatni, hogy miért kell a radart egy dombra telepíteni.)

Politikai kérdésként a Zengő problémája először akkor merült fel, mikor Orbán Viktor 2004-ben mint az ellenzék vezére az Európai Uniós választások kampányában először látogatott Veszprémbe. A Veszprémi stadion parkolójában tartott nagygyűlést ahol két üzenete is volt a városnak.

Egyrészt – Veszprém egyike azoknak a városoknak, ahol még nem ismerhették meg az „igazi szabadságot”, mert 2004-ig csak liberális és szocialista vezetése volt.

Másrészt – a vezér itt, a katonavárosban jelentette be a 2002-ben létrehozott Polgári Körök első nagyszerű győzelmét. A természetvédőkkel összefogásban meg tudták hátráltatni a „tutyi-mutyi” Juhász féle honvédelmi vezetést abban, hogy a Zengőn radart telepítsenek.

Ezt követő korszakot nevezhetjük Orbán Viktor első (tesz) háborújának, a népe megvédése érdekében. Elég volt elhinteni a médiában azt, hogy a láthatatlan, gyilkos sugárzások veszélyeztetik a környékén élőket, ami természetes félelmet váltott ki az érintettekben. Ez a felismerés nagyon jó terepet adott ez azoknak a politikusoknak, akik a zavarosban szeretnek halászni és az emberek félelméből akarnak maguknak tőkét kovácsolni.

A következő HM által kijelölt radar helyszínen már együtt folytatta az akkori kormánypárt és ellenzék a néphülyítést és vonultak fel a hegyre pávatáncot járni. Senki nem tudta elég hangosan mondani Pécs lakosságának, hogy „emberek az 50-es évek közepe óta itt a közelben Egerágon folyamatosan működtek már radarok! Az nem okozott az itt élőknek egészségügyi problémát? Egyébként ezek a sugarak mindig egyenesen haladtak és a város felett elmentek.” Az érvekkel szemben pávatánc nyert. A teszt háború jól vizsgázott jöhettek a következő ütközetek a láthatatlan ellenséggel szemben, most már a hős vezérrel az élén.

Ezekben az években tudhattuk meg azt is, hogy a Polgári Körök kinevezett országos vezetője Hende Csaba. A köröket irányító hadvezért ezekért a nyertes csatákért a 2010-es Fidesz győzelmet követően ki is nevezték a honvédelmi tárca élére.

A történet pikantériája ott folytatódik, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszterként 2010. szeptember 16-án látogatást tett Veszprémben az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezrednél. A látogatás végén a Jókai utcai objektum udvarán tartott sajtótájékoztatót.

A sajtótájékoztatóról, A légtérfelügyelet a szuverenitásunk alapja - címmel írtam cikket a honvédelem.hu-ba. A cikkben egy újságírói kérdésre miniszter így válaszolt:

„A harmadik radar - Zengő - esetében a telepítés a környezetében élők ellenállásába ütközött. „Tudjuk , hogy a harmadik radar telepítése szempontjából a legideálisabb hely a Zengő lett volna. Elengedhetetlen, hogy ez a helyzet minél előbb megoldódjon, a helyszínről hamarosan döntés fog születni”.

Hozzátette: bizonyos, hogy az ideális hely feladása megköveteli, hogy két réskitöltő századot is fenn kell majd mellette tartani, ami viszont közel tíz milliárd forintjába fog kerülni a honvédelmi tárcának. Hangsúlyozta: „ez a nap is meggyőzött arról, hogy a légtér védelméhez elkerülhetetlen a korszerű berendezések telepítése, e nélkül az országban nem lehetnek biztonságban az emberek.”

Ezek után megállapítható, hogy Hurrá(!) megtaláltuk talán(?) a világ legdrágábban felépített és üzemelő turista kilátóját. Tekintettel arra, hogy Hende szerint 2010-ben is már éves viszonylatban 10 milliárd forint pluszba kerül az, hogy egy radar torony nem épülhetett meg az üzemeléséhez szükséges helyen. Ez összegszerűen a mai napig kb. 15-ször 10 milliárd forint - ami az infláció mértékében még emelkedett is és a végső összeg, a kilátó 163 millió forintjának a hozzáadásával jön ki.

A fagylalt már visszanyalt, csak az baj, hogy adófizetők pénzét vitte el eddig is és nem tudni, hogy még mennyibe fog a jövőben kerülni az ország új kilátója és a Polgári Körök nagyszerű győzelme.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.