A tudomány ünnepe az egyetemen

A Magyar Tudomány Napja tiszteletére ünnepi megemlékezést tartottak november 5-én a Veszprémben a Pannon Egyetemen.
 
 

A tudomány ünnepe az egyetemen

A Magyar Tudomány Napja tiszteletére ünnepi megemlékezést tartottak november 5-én a Veszprémben a Pannon Egyetemen.
 
 
 
 
 

A tudomány ünnepe az egyetemen

A Magyar Tudomány Napja tiszteletére ünnepi megemlékezést tartottak november 5-én a Veszprémben a Pannon Egyetemen.

Az ünnepségen megjelenteket az egyetem rektora, Gelencsér András professzor köszöntötte.

Beszédében hangsúlyozta, hogy a tudományos kutatás egyben versengés is, mert a cél az, hogy előbb fedezzük fel a számunkra ismeretlent, mint mások. A nagy kérdés ezért az, hogy az eddig elért eredményekkel hogyan tudunk élni. Mára már bizonyos, hogy a tudomány eredményei olyan fokot értek el, amellyel veszélyeztetjük az emberi faj fennmaradást. Ezt az ellentmondást is csak a tudomány képes feloldani.

A rektor arra is felhívta a figyelmet, hogy a tudományos kutatást napjaink kihívásai nagymértékben veszélyeztetik. A tudomány piaci elvárásoknak való megfelelése, valamint a könnyen hozzáférhető hamis információk halmaza, károsak lehetnek a kutatások fejlődésére.

Gelencsér András szerint hinni kell abban, hogy a tudomány segítségével felülkerekedhetünk a problémáinkon és többé, szebbé tehető a világ.

Az ünnepségen résztvevőket köszöntötte Keserű György Miklós, az MTA Természettudományi Kutatóközpont főigazgatója. A megítélése szerint nagyon fontos az, hogy különbséget tudjunk tenni a valós kutatás és a virtuális áltudomány között. Mert a valódi tudomány egyben egy magatartásforma is, amelyben benne van a józanság, a bátorság, a pártatlanság és az igazság kimondása.

A professzor a továbbiakban a tudomány fejlődésének kérdéseivel foglalkozott. Különböző elméletek nézeteit ütköztette egymással és ennek kapcsán megállapította, hogy a dogmák cáfolatának elvetése, valamint az elméletek kritika nélküli elfogadása sem helyes álláspont.

A kétkedés, a kritika mindig is hasznos segítője volt a tudomány fejlődésének. Merjünk bátran, újszerűen gondolkodni és kritikusan elfogadni a paradigmákat – mondta befejezésül a főigazgató.

Az ünnepségen a valós és a virtuális világ kapcsolatáról ismertette az álláspontját, Pósafai Mihály professzor. A véleménye szerint nagyon fontos az, hogy a kutató tudja helyén kezelni az elért eredményeit, mert az ellenkező esetben könnyen megváltozhat és a virtuális világ képviselőjévé válhat.

Az ünnepségen adták át a Veszprém város által alapított Polinszky-díjat. Ezt Hancsók Jenő egyetemi tanár, a környezetkímélő, bió - alapú motorhajtó anyagok területén végzett munkájáért kapta meg.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.