A demokráciánk külföldről nézve

Újabb amerikai cikk írja, hogy súlyosan romlik a demokrácia térségünkben -írja a hvg.hu.
 
 

A demokráciánk külföldről nézve

Újabb amerikai cikk írja, hogy súlyosan romlik a demokrácia térségünkben -írja a hvg.hu.
 
 
 
 
 

A demokráciánk külföldről nézve

Újabb amerikai cikk írja, hogy súlyosan romlik a demokrácia térségünkben -írja a hvg.hu.

Természetesen Magyarország is szerepel a között a három ország között, amelyek demokratikus berendezkedésének ijesztő romlásáról ír a Washington Post.

A rangos amerikai portál Orbánt név szerint megnevezve azt írja, elhallgattatja az ellenzéki médiát és lejáratja ellenfeleit. Az éppen kialakuló autokrácia ellen persze többen fellépnek, ők nagyobb támogatást érdemelnének az újság szerint mind az EU, mind az USA részéről, de csak tétlenkedést és közönyt találnak.

A populista pártok előretörése és növekvő népszerűsége miatt fejezi ki aggodalmát a Washington Post. A cikk Magyarország, Lengyelország és Románia helyzetét említi meg. Azt írják, a demokratikus normák csorbulnak, így az országok a kezdeti autokrácia felé tartanak. a legveszélyesebb pedig, hogy a független igazságszolgáltatás, a jogállamiság alapja is veszélyben van szerintük Közép-Európában.

Lengyelországban az alkotmánybíróságra és a törvényszékekre már befolyással van a hatalom, ráhatással voltak a bírósági ítéletekre és a választási eredményekre is, Romániában pedig miután az elnököt kétszeresen elítélték hivatali visszaélések miatt, a kormány máris az antikorrupciós törvények lazításával próbálkozott.

Végül azt írják, Magyarország éppen "elfordul a demokrácia felől", a 2010 óta hatalmon levő Orbán Viktor pedig elhallgattatja az ellenzéki médiát, lejáratja ellenfeleit, és nekimegy azoknak az intézményeknek, amelyek nem törnek lándzsát mellette.

Az EU mind a mai napig nem tudott megfelelően reagálni a helyzetre, miszerint a három ország folyamatosan megsérti az Unió alapelveit, miközben a Brüsszel által kiosztott támogatások lényegesen hozzájárulnak gazdasági növekedésükhöz.

A cikk kiemeli, hogy az egyes társadalmi szereplők mindhárom országban szót emeltek a folyamattal szemben, ami nem meglepő, hiszen nem olyan régen volt az, amikor megtapasztalták a diktatúrában való életet. Éppen ezért nagyobb nemzetközi támogatást érdemelnének a tiltakozók, azonban Washington részéről csak közömbösségét, Brüsszel felől pedig bizonytalankodást és tétlenséget tapasztalhatnak. Forrás hvg.hu

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.