Életformájuk a sport

Sokszoros szenior Európa- és világbajnok sportolók tettek látogatást kedden a polgármesteri hivatalban.
 
 

Életformájuk a sport

Sokszoros szenior Európa- és világbajnok sportolók tettek látogatást kedden a polgármesteri hivatalban.
 
 
 
 
 

Életformájuk a sport

Sokszoros szenior Európa- és világbajnok sportolók tettek látogatást kedden a polgármesteri hivatalban.

A két nyugdíjas korú veszprémi sportolót és felkészítőjüket Porga Gyula polgármester fogadta. A polgármester a köszöntőjében elmondta, hogy a város hagyományosan megszokott emlékezni azokról, akik az utánpótlás, vagy a mindenkori válogatott színeiben kiemelkedő eredményeket érnek el. Most már tudja a város vezetése azt, hogy van egy kevésbé ismert korcsoport, amely szintén öregbítik Veszprém hírnevét a világban.

Az eredmények tükrében látják azt, hogy a szenior korosztály teljesítményét jövőben illik figyelemmel kísérni. Hiszen számukra egy-egy felkészülés a koruk miatt sokkal több időt és energiát igényel.

Ennek figyelembevételével köszöntötte Porga Gyula Benes Magdolnát, valamint Gosztolai Máriát, akik az elmúlt években több korosztályos nemzetközi versenyen, az érmek sokaságát szerezték meg.

Benes Magdolna, nehézatlétaként 1999-ben, 45 éves korában kezdett el aktívan sportolni. Sokat köszönhetett előző edzőjének, aki nagyon kedvesen fogadta be a stadionba és éveken át nagyon nagy türelemmel foglalkozott vele.

Azóta nagyon sok nemzetközi versenyen vett részt, jelenleg kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok dobó atléta.

Elmondása szerint fizikailag több versenyt is fel tudna vállalni, csak sajnos neki ebben a gazdasági korlátok szabnak határt. Amennyiben az esedékes versenyre nem tud szponzort szerezni, akkor saját magának kell állnia az utazás és a kint tartózkodás és a verseny nevezési költségeit. Ez pedig nagyon gyakran előfordul, ezért meggondolja hogy mikor, melyik versenyre nevezhet be.

Gosztolai Mária már fiatalon is aktívan sportolt. Egy térd és gerinc sérülése miatt az aktív sportot abba hagyta és 33 év után gondolta úgy, hogy az egészsége megőrzése érdekében újra kezdi a versenyzést. Bekapcsolódott a szenior sportmozgalomba, ahol azóta nagyon sok kimagasló eredményt ért el. A korcsoportos nemzetközi versenyeken többszörös világ-, Európa- és olimpia bajnoki első helyezést ért már el.

Ebben az évben Németországban lesz egy speciális dobó bajnokság. Itt a dobó ötpróbában szeretne Európa-bajnoki címet szerezni. Ezeken a versenyeken sok esetben a régi olimpikonokkal kell felvenni a küzdelmet és azért, hogy eredményes lehessen nagyon sokat kell készülnie.

A sportolónő kihangsúlyozta: Azt kellene megértetni az idősebb emberekkel, hogy ne a gyógyszereket szedjék, hanem menjenek ki és sportoljanak. Ebben vezessék le a magas vérnyomás és az élet okozta stresszt.

Horváth Márton az atléták edzője szerint ennél a korosztálynál nem lehet csak személyre szabott edzéstervvel készülni. Itt már csak a technikát tudja csiszolni. A fizikai felkészülésben az egyénre kell bízni azt, hogy ki mennyit tud "élvezettel" teljesíteni. Úgy érzi valamit jót csinált a sportolóival a fiatalkorukban, ha szeniorként még mindig sportolni akarnak.

A stadionban a mai napig együtt edzenek a fiatalabb korosztállyal, akik szeretettel fogadják a szeniorokat és segítik a felkészülésüket.

Tungli József évek óta nagyon sokat segít a szenior sportolók felkészítésében, de ő személy szerint is rendszeresen versenyez. Pontosította a szenior fogalmát, ami a sportban a 35. életévtől kezdődik és ezért elmondható, hogy a két jeles sportoló már inkább nyugdíjas szeniorként definiálható.

A meggyőződése az, hogy ezek a példák nagyon sokat mutathatnak a leendő nyugdíjasoknak arról, hogy így is lehet idős korban élni. Példaértékűnek nevezte ezt a találkozót, mert nagyon jó az, ha a város vezetése, valamint a közvélemény megismeri a szenior sportolók teljesítményét.

Kérte a város vezetésétől azt, hogy az idősügyi koncepcióban foglaltaknak megfelelően, a pályázati pénzek elosztásánál jobban segítsék ezeknek a sportolóknak a törekvéseit, hogy a versenyekre megfelelő támogatottságban részesüljenek.

A találkozó végén Porga Gyula oklevelet adott át a két sportolónak és a felkészítést vezető edzőnek.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.