A színpadtól az emberi érzésekig

Az idei évben a harmadik alkalommal július 16 -19 között rendezi meg a Veszprémi Petőfi Színház a „Lélektől lélekig…” Érzékenyítő fesztivált.
 
 

A színpadtól az emberi érzésekig

Az idei évben a harmadik alkalommal július 16 -19 között rendezi meg a Veszprémi Petőfi Színház a „Lélektől lélekig…” Érzékenyítő fesztivált.
 
 
 
 
 

A színpadtól az emberi érzésekig

Az idei évben a harmadik alkalommal július 16 -19 között rendezi meg a Veszprémi Petőfi Színház a „Lélektől lélekig…” Érzékenyítő fesztivált.

Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgató helyettes a fesztivállal kapcsolatban elmondta, hogy az előző évek sikerei után úgy érzik, hogy a közönség részéről nagy igény van a fesztivál megrendezésére. Népszerű ez azért, mert a fesztivál a kiegészítő programjai miatt több mint egy hagyományos színházi előadás.

A fesztivál során végig lehetőség lesz a színpadi előadásokat követően a látottak, Kardos Klára szakpszichológus segítségével történő megbeszélésére. A nézők elmondhatják azt, hogy a darab milyen érzelmi hatással volt rájuk és mi a véleményük a látott élethelyzetekről. A fesztivál eredetileg áprilisra volt tervezve, de a vészhelyzet miatt elmaradt és ezt most júliusban szeretnének pótolni.

Oberfrank Pál igazgató, a programmal kapcsolatban elmondta, hogy megnyitóban 16-án 16 órakor „Csorba tükör” – címmel Fehér Dániel munkásságát ismerhetik meg az érdeklődők egy beszélgetés kapcsán.

Fehér Dániel érdekes és nagyon sokoldalú személyiség, aki a Baltazár Színház színésze, de egyben nagyon tehetséges a festészetben is.

A nézők 19 órakor az Új Színház előadásában a Zserbótangó- című játékot láthatják, Dörner György, Kossuth-díjas színművész, színházigazgató rendezésében. A darabban Esztergályos Cecília és Tordai Teri két idősödő színésznő történetét mesélik el, akik az élethelyzetükből adódóan közös albérletbe kényszerülnek. Együttlétük során kacagtatóan szatirikus helyzetek alakulnak ki, és nosztalgikus visszaemlékezéseikben elevenítik fel életük nehézségeit.

Másnap délelőtt a színház előtti térre várják a gyerekeket, ahol az "érzékenyítőcske" program keretében, a Zenekar a gomba alatt - című előadás lesz Máté P. Gábor és Módri Györgyi előadásában. A tanulságos mese azt sugallja, hogy összefogással szinte minden elérhető. A műsorról, a látottakról és a mese tanulságairól az előadást követően beszélgetés lesz a gyermekekkel – emelte ki az új kezdeményezést Kellerné Egresi Zsuzsanna.

A 17-i nap kiegészítő programja, Pilát Gábor előadása 16 órától, a párkapcsolatok kihívásaira irányítja a nézők figyelmét. Az este 19 órakor kezdődő főprogram, a Megyek utánad - című kortárs előadás, az Orlai Produkció rendezésében lesz látható. A főhős a korábbi párkapcsolatain keresztül tekint vissza életére. Így próbálja feldolgozni, hogy mit élt át, hova tart, mi az, ami az eltel évek alatt nem sikerült.

Ezen a napon éjszakába nyúlóan folytatódik a fesztivál programja elsősorban az erősebb idegzetű nézőknek. A 21.30 órakor kezdődő a Tortúra - című pszichothrillert a szakpszichológus vezetésével feldolgozó beszélgetés követi. A darabban egy rajongót ismerhetünk meg, aki fogságba ejti kedvenc íróját és ezt követően a rajongó írja tovább a darabot.

A fesztivál szervezői július 18-án 14 órakor az Égigérő fű - című előadásra, a „generációk találkozására” várják a fiatalokat és az idősebbeket. Ehhez kapcsolódóan a szervezők felhívást tettek közzé a gyerekeknek: "Hozz magaddal egy nyugdíjast!" Amennyiben egy gyermek - 14 éves korig - egy nyugdíjassal érkezik az előadásra, mindketten díjtalanul nézhetik meg az előadást. A darab nem csak a fiatalokhoz, hanem az idősekhez is szól, mert a nyugdíjba vonulást megelőző bizonytalan –krízis- érzéseket boncolgatja.

Az este programjaként 20 órakor Az én házam - címmel Mészöly Andrea kortárs táncos produkcióját tekinthetik meg az érdeklődők. Az előadás fókuszában a test kerül, és a táncos azt szeretné megfejteni, hogy mit jelent a testbe való bezártság, valamint az ebből történő kitekintés.

Az utolsó nap különlegessége az a Láthatatlan koncert, mely 16.00 órától várja az érdeklődőket. Agárdi Szilvia születése óta látássérült, viszont könnyűzenei előadóként nagyon nagy tehetség. Az érzékenyítésre történő ráhangolás része lesz az, hogy a koncert első fele teljesen sötétben zajlik, ezzel a jelenlévők átérezhetik a látás nélküliségben élők élet érzését. A nézőknek a színvonalas koncertet követően lehetőségük lesz a művésznővel beszélgetni.

19-én 19 órakor 23 perc – címmel egy különleges színházi előadást láthatnak az érdeklődők. A darabban egy anya életútját ismerhetjük meg, aki beszél az anyaságról, a „feleség állapot"-ról, és napjaink aktuális kérdéséről a családon belüli erőszakról.

Végezetül Kellerné Egresi Zsuzsanna bejelentette, hogy annak érdekében, hogy minél többen tudjanak eljönni az előadásokra, alacsonyan tartják a jegyárakat, valamennyi fizetős produkcióra egységesen 1500 forintért válthatók belépők. Előzetesen bejelentette azt is, hogy a III. Veszprémi Rátonyi Róbert Fesztivált idén augusztus 19-20-án rendezik meg.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.