A szeméttel valami (nagyon) nincs rendben

Az ország egyre több településén kezd a figyelem középpontjába kerülni a szemétszállítás államosításának – a pénzek újra elosztásának – ügye.
 
 

A szeméttel valami (nagyon) nincs rendben

Az ország egyre több településén kezd a figyelem középpontjába kerülni a szemétszállítás államosításának – a pénzek újra elosztásának – ügye.
 
 
 
 
 

A szeméttel valami (nagyon) nincs rendben

Az ország egyre több településén kezd a figyelem középpontjába kerülni a szemétszállítás államosításának – a pénzek újra elosztásának – ügye.

A szemét feldolgozással kapcsolatban egy figyelemre méltó vita zajlott április 28-án a Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlésében. Ellenzéki képviselők élve a választóktól kapott ellenőrzési lehetőséggel „látogatást” tettek a Királyszentlászló mellett működő szemétkezelő központban.

A látottak alapján úgy értékelték, hogy a feldolgozó nem honlapján található technológiai elvárások szerint működik. A telepen tapasztaltak alapján tartott sajtótájékoztatójukon azt emelték ki, hogy a lerakó működése nem előírásszerű, ezért gondok lehetnek az EU felé történő korrekt elszámolással is. A tárolt hulladékokat valószínűleg a forráshiány miatt nem fedik le az előírásoknak megfelelően földdel, de a begyűjtött anyagok szelektív válogatás is elmaradt.

A közgyűlésen napirend előtti hozzászólásában Czaun János „Eddig és ne tovább” címmel reagált az ellenzéki képviselők állításaira. Beszédét egy dakota közmondással kezdte: „A vízben halakat, a levegőben madarakat, a hulladéklerakó helyen pedig hulladékot találsz!“ Ezt a bölcseletet nem vette figyelembe Katanics Sándor és Hartmann Ferenc képviselő, akik április 22-én személyesen bejelentkezés és engedély nélkül ellátogattak a Királyszentistváni Regionális Hulladékfeldolgozó Központba.

A képviselő a 158 tagú társulás elnökeként visszautasította ezt a módszert, ami „Veszprémben a Pap Jánosi időket idézi. Ezek után mi következik?"- tette fel a kérdést. „Hartmann Ferenc magán lakásokba fog benyomulni és ott fog fotókat készíteni? Veszprém demokratikusan gondolkodói nevében kérem eddig és ne tovább!“

Czaun János a hozzászólásában kijelentette, hogy a Környezetvédelmi Felügyelőség mellet az Európai Unió szakemberei is rendszeresen ellenőrzik a telep működését és „amióta „én vagyok a társulás elnöke abban hiányosságot nem találtak.“ Ahogy tudomására jutott a két képviselő váratlan látogatása kérte a felügyelő szerveket, hogy haladéktalanul és soron kívül vizsgálják meg hulladékkezelő központ működését. Ez április 25-én megtörtént és a telep működésében szabálytalanságot nem találtak.

Tehát „Királyszentistvánon minden rendben van!"- jelentette ki a képviselő.

Ezzel ellentétben Dr. Fazekas Sándor, Földművelésügyi miniszter „A környezetvédelmi előírásokat betartva működik-e az Észak-Balatoni Regionális Hulladékkezelő királyszentistváni komplex hulladékkezelő központja?” címmel - Mesterházy Attila és Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő által - feltett írásbeli kérdésre adott válaszából ennek ellenkezője derül ki:



„A szemlén megállapítást nyert, hogy a lerakó felületének nagy része nincs takarás alatt, amely ellentétes az engedélyben foglaltakkal és a vonatkozó jogszabállyal. A kormányhivatal-természetesen megteszi a szükséges intézkedéseket a jogellenes állapot megszüntetésével kapcsolatban.



Az írásbeli kérdésben említett fénykép- és videó-felvételeket nem ismerem, azonban a már feltárt, és az esetlegesen a jövőben elő forduló szabálytalanságok minden esetben meg lesznek szüntetve, így helyreállítva a jogszabályszerű működést“ -hangzott a miniszteri válasz.

Idézet a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya 2016. április 25-i helyszíni szemléjének jegyzőkönyvéből:

„A szemlén megállapításra került, hogy a lerakó felületének egy része nincs takarás alatt, amely engedélytől eltérő, és a vonatkozó jogszabállyal ellentétes állapotot jelent. Erre vonatkozóan hivatalból hulladékgazdálkodási eljárást fog indítani a Kormányhivatal.“

Zárásként egy másik dakota közmondás: „Le kell szállni arról a lóról, amelyik megdöglött“.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.