Tét, a közéletben tevékenykedők hitelessége

Sajtótájékoztatón reagált Pál Béla, az MSZP országgyűlési képviselője, Mihalovics Péter Fidesz országgyűlési képviselő sajtóközleményére.
 
 

Tét, a közéletben tevékenykedők hitelessége

Sajtótájékoztatón reagált Pál Béla, az MSZP országgyűlési képviselője, Mihalovics Péter Fidesz országgyűlési képviselő sajtóközleményére.
 
 
 
 
 

Tét, a közéletben tevékenykedők hitelessége

Sajtótájékoztatón reagált Pál Béla, az MSZP országgyűlési képviselője, Mihalovics Péter Fidesz országgyűlési képviselő sajtóközleményére.

Pál Béla megerősítette azokat a tényeket, amelyeket a Regionális Onkológiai Centrum kapcsán az elmúlt héten pénteken elmondott. Bemutatásra kerültek azok az újságcikkek, parlamenti jegyzőkönyv kivonatok, amelyek az elmúlt tíz évben kerültek nyilvánosságra és igazolják azt, hogy ennek a tervezett beruházásnak igen sokszínű története van. A képviselő szerint ezek az okmányok bizonyítékai annak, hogy a megye kormánypárti és ellenzéki országgyűlési képviselői és az egészségügyben szereplők közösen összefogva sokat tettek azért, hogy ez az egészségügyi beruházás Veszprémben megvalósulhasson.

A képviselő emlékeztetett arra is, hogy a parlamenti interpellációját Dr. Balogh Zoltán miniszter úrhoz intézte, aki a válaszadásra Soltész Miklós államtitkárt jelölte ki. Azért tette fel ezt a kérdést, mert bár 2012-ben letették az onkológiai centrum alapkövét, de azóta, a kivitelezésben egy kapavágás sem történt.

A másik dolog, ami aggodalomra adott okot, hogy Szócska Miklós államtitkár 2013 októberében tett egy kijelentést, ami szerint nem lesz az országban 26 helyen kis „onkológiai centrumocska”. A kettőt összevetve gondolta úgy, hogy mint veszprémi képviselőnek meg kell kérdeznie, hogy veszélyben van-e a veszprémi beruházás. Soltész Miklós államtitkár a válaszban megerősítette a projekt megvalósítási szándékát, kiemelve azt, hogy a megye országgyűlési képviselői mind ellenzékben, mind kormányzati pozícióban sokat tettek a beruházás előkészítésért.

A képviselőt nagy meglepetésként érte Mihalovics Péter, Fidesz országgyűlési képviselő sajtóközleménye, amelyben reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra, amely több pontban tartalmaz valótlanságokat.

A közlemény első részében azt írta, hogy Pál Béla „a parlament e heti ülésén Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár válaszára reagált”, holott a parlamenti jegyzőkönyvekből egyértelműen kitűnik, hogy a parlamenti interpellációjára a választ Dr. Soltész Miklós államtitkár adta meg.

A másik állítás az, hogy „Pál Béla több mint tíz éven át nem teljesítette az onkológiai központtal kapcsolatos kötelezettségeit, csupán hitegette a veszprémi embereket, de lépéseket sem tett az ügy érdekében. Ezzel szemben Navracsics Tibor mindent elkövetett a projekt érdekében”.

Ezzel kapcsolatosan két baj van – mutatott rá - hogy itt vannak az asztalon az elmúlt évek dokumentumai, amelyek arról tanúskodnak, hogy azok, akiket ő is megnevezett a Kovács Zoltántól, a Navracsics Tiboron keresztül saját magáig mindent elkövettek azért, hogy ez a központ minél előbb megvalósulhasson.

Az országgyűlési képviselő azt is kiemelte, hogy Navracsics Tibor a nyilatkozó Mihalovicsnál nagyvonalúbb volt, mert az alapkő letételénél nem felejtette el felsorolni a korábbi ciklusok azon politikusainak neveit, akik kivették a részüket a beruházás előkészítésében és ebben szerepelt az ő is.

A következő tévedése az, amikor azt nyilatkozza, hogy a központ 2015-ben nyitja meg a kapuit, mert a minisztérium honlapján is az szerepel, hogy 2014-ben átadják az onkológiai központot.

Pál Béla a továbbiakban elmondta, hogy a projekt tíz éves története nem szűkölködött a buktatókban. Volt egy vita Veszprém és Székesfehérvár között a helyszínt illetően és ennek 2008-ban Veszprém lett a győztese. A másik az uniós pénzek megnyitása körül zajlott, ami 2009. júniusára dőlt el. Ehhez még hozzá kell tenni, hogy a szakmában is voltak dilemmák arról, hogy legyen-e onkológiai központ Veszprémben, vagy nem. Ezek az akadályok 2011-re hárultak el és örülnek a képviselők annak, hogy végül ez jól alakult.

Ezek a valótlan állítások – hangsúlyozta a képviselő - amelyek most már nem az elsők, amit Mihalovics Péter tesz, arra alkalmasak, hogy szennyezzék a közéletet és rombolják a közéleti szereplők, köztük Mihalovics Péter szavahihetőségét is. A képviselő nem érti miért állt érdekében ennek a nyilatkozatnak a közzé tétele.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy képviselő társának a saját munkájával kapcsolatban van elszámolni valója a veszprémiek felé, mert mint az Új nemzedékek biztosaként inkább azzal foglalkozna, hogy a fél millió fiatal miért hagyta el az országot. Ha azt nézzük, hogy országgyűlés képviselőként mit tett, akkor azt látni, hogy a négy év alatt csupán hatszor szólt hozzá és csak hét módosító indítványt nyújtott be.

Pál Béla véleménye az, hogy vissza kellene térni a tisztességes politizáláshoz és igazat kellene mondani még akkor is, ha az a szocialistákat érinti. Végezetül a képviselő megerősítette azt, ha a következő választásokon az összefogás pártjai győznek, nem stadionokat fognak építeni, hanem az egészségügyre fognak több pénzt költeni. Természetesen ebbe beletartozik az is, hogy ezt a centrumot minél előbb fel szeretnék építeni, hogy az itt élő beteg emberek a legkorszerűbb ellátást megkaphassák.

Pál Béla a végén ismertetett egy levelet, amelyben az Onkológiai Központ terveit készítő mérnöki iroda juttatott el hozzá és ebben a tervezésben részt vevők azt kérdezik, hogy mikor fizetik ki részükre a már elvégzett munka után járó díjukat. A tervdokumentációk elkészítése a tervezői irodának ugyanis több millió forintjába került.

Joggal teszik fel ezért a kérdést ”milyen állam az, amelyik elvárja, hogy az adókat pontosan fizessük, de ő a kötelezettségét vonakodik teljesíteni?”
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.