Képviselői kérdés az egészségügyről

Pál Béla, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a veszprémi onkológiai centrum építésével kapcsolatban tett fel kérdést az illetékes államtitkárnak.
 
 

Képviselői kérdés az egészségügyről

Pál Béla, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a veszprémi onkológiai centrum építésével kapcsolatban tett fel kérdést az illetékes államtitkárnak.
 
 
 
 
 

Képviselői kérdés az egészségügyről

Pál Béla, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a veszprémi onkológiai centrum építésével kapcsolatban tett fel kérdést az illetékes államtitkárnak.

Pál Béla utalt arra, hogy képviselőként mindig nagyon fontosnak tartotta azokat a fejlesztéseket, amelyek az egészségügyi ellátórendszer korszerűsítését eredményezték. A regionális fejlesztési tanács elnökségi ideje alatt Veszprém megyében létrejött két járó beteg ellátó központ, Sümegen és Balatonalmádiban, valamint húsz orvosi rendelő újult meg.

E mellett nagyon szükségesnek tartotta azokat a beruházásokat, amelyek a megyei kórházhoz kapcsolódtak, így például a sürgősségi ellátás fejlesztése, de nagyon jelentős az a 4,5 milliárd forintos fejlesztés is, amellyel a betegeket kiszolgáló infrastruktúra és a fekvőbeteg ellátás korszerűsödött.

Ezekben a fejlesztésekben közös az érdeme a jelenlegi és az előző kormánynak, mert az előző ciklusban születtek a döntések és ezek a beruházások áthúzódtak a jelenlegi kormányzási időszakra. Megállapította, hogy az eredmény mindannyijuké és ez azt példázza, hogy ellenzék és kormánypárt a fontos kérdésekben képes együttműködni.

A képviselő a továbbiakban elmondta, hogy az egyik legfontosabb és leghosszabb ideje elhúzódó beruházás a regionális onkológiai központ kérdése. A sok buktatót követően 2011-ben Veszprém végre megkapta a beruházásra szánt, több mint 3 milliárd fejlesztési forrást, ami lehetővé tette, hogy a tervezett centrum építése két helyen, Veszprémben és Farkasgyepűn beinduljon.

2012-ben a veszprémi centrum alapköve lerakásra került, de azóta, egy kapavágás sem történt- emelte ki a képviselő. Mindez szerinte azért ad aggodalomra okot, mert 2013. októberében Szócska Miklós államtitkár úgy nyilatkozott, hogy nem lesz az országban 26 helyen kis onkológiai „centrumocska”, így minden veszprémi „megrezzent egy pillanatra”, mert attól féltek, hogy a városban az ígért onkológiai centrum nem fog megépülni.

Pál Béla ezért intézett kérdést a minisztériumhoz, amelyre Soltész Miklós államtitkár válaszolt. A kérdése arra irányult, hogy lesz-e Veszprémben onkológiai központ és az mikor kerülhet átadásra. Az államtitkári válaszból a képviselő megtudhatta, hogy Magyarországon tovább folytatódik az egészségügy fejlesztése és ezen belül a Veszprém Megyei Cholnoky Ferenc Kórház 3.7 milliárd kapott az onkológiai centrum két telephelyen történő megvalósításához. A farkasgyepűi beruházás 2011. októberében elindult és várhatóan az év végére a munkálatok itt befejeződnek. Kapcsolódva a korábbi épületekhez, közel 500 négyzetméteres diagnosztikai részleg épül fel, ami teljesen új műszerezettséggel kerül majd átadásra.

A veszprémi onkológiai centrum egy 4270 négyzetméteres komplex onkológiai ellátó központként épül majd meg, ebben helyet kap a sugárterápiás kezelés, valamint létrehoznak egy 12 ágyas megfigyelő egységet és az épület emeletén, a 62 ágyas onkológiai és onkoloradiológiai fekvőbeteg osztály kerül kialakításra. Az államtitkár válasza alapján ez a beruházás remélhetőleg a következő kormányzati ciklusban meg is valósulhat.

A képviselő kiemelte azt, hogy a régiónak nagyon fontos ennek az onkológiai centrumnak a megépítése, mert a térség mutatói a daganatos megbetegedésekben nagyon rosszak. Ezért ettől a beruházástól a megfelelő színvonalú és hatékonyságú orvosi ellátást remélik azok, akiknek erre a betegségük miatt szükségük van.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.