Teniszakadémia a semmi közepén

Ki tudja, lehet, hogy a magyar tenisz új fellegvárának alapjait láthatjuk körvonalazódni, de nagyobb a gyanú, hogy Seszták Miklós baráti köre fog jól járni – írja az index.
 
 

Teniszakadémia a semmi közepén

Ki tudja, lehet, hogy a magyar tenisz új fellegvárának alapjait láthatjuk körvonalazódni, de nagyobb a gyanú, hogy Seszták Miklós baráti köre fog jól járni – írja az index.
 
 
 
 
 

Teniszakadémia a semmi közepén

Ki tudja, lehet, hogy a magyar tenisz új fellegvárának alapjait láthatjuk körvonalazódni, de nagyobb a gyanú, hogy Seszták Miklós baráti köre fog jól járni – írja az index.

Ha már Felcsút a modern kori futball központja lehetett, Balatonboglár pedig névlegesen a kézilabda fellegvára, nem kell meglepődni, hogy egy Kisvárdához közeli halastó mellett a teniszt szeretnék felfuttatni.

A kormány eddig talán legkülönösebb sportberuházása kezdődhet meg hamarosan Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter városának szomszédságában. Egy angol nyelvű bentlakásos teniszakadémia a hozzá tartozó 48 fős kollégiummal, főépülettel, egy center- és további 11 teniszpályával.

Nem utolsósorban pedig egy úgynevezett klubépülettel, amit a terület legszebb részén, a halastó partján építhetnek fel, a sportiskolától elzártan.

Október 26-án derült ki, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, illetve a Magyar Tenisz Szövetséggel kötött szerződések alapján beruházóként megjelölt Kárpát-medencei Teniszakadémia Nonprofit Kft. szeptemberben kiírt közbeszerzése sikeres volt, a bontási jegyzőkönyv szerint a nyírturai Kermi-Szolg Kft. lett a befutó nettó 2,38 milliárd (bruttó 3 milliárd) forintos ajánlattal, a szerződés megkötésével már csak a november 5-ig tartó szerződési moratóriumot kell megvárni.

Rosszindulatú, ámde gyakorlatias feltételezés volna arra gondolni, hogy a költségvetésben akár még annyi tartalék is lehet, amiből kijön mondjuk egy csinos klubház. 

Ahhoz viszont még spekulálni sem kell, hogy feltűnjön, a beruházás és a közbeszerzés körül se szeri, se száma az érdekességeknek.

Mondhatni ilyen teniszakadémiát még nem látott a világ. Ami a beruházást illeti:

A győztes ajánlat nagyjából duplája annak a pénznek, amit eddig a kormány a célra elkülönített.

Az ország első bentlakásos teniszakadémiája 290 kilométerre épül meg a fővárostól, de Nyíregyházától is 50 kilométerre.

A sportiskolában angol nyelven zajlik majd az oktatás.

A tervek szerint a kollégium és sportiskola mellett egy „klubépület is kialakításra kerül", a műszaki leírás szerint a forgalomtól optikailag elzárva, kültéri úszómedencével, wellnessrészleggel, külön bejárattal és külön dokumentumban meghatározott high-end jakuzzival, valamint két masszásszobával, finn szaunával, merülő medencével. A klubépülethez tartozik még két salakos teniszpálya is.

Tornatermet és konditermet ugyanakkor nem terveztek az akadémiához, de komolytalan az is, hogy az akadéniához csak egy 48 négyzetméteres tanári szobát alakítanak ki.

Ami a céges hátteret és összefonódásokat illeti:

Az építtető Kárpát-medencei Teniszakadémia NKft-t. Alapító Alkossunk Várost alapítvány Seszták köréhez kapcsolható, már eddig is több nagy üzletet valósított meg Kisvárdán, illetve 2017-ben 2,2 milliárd forint támogatást nyert el a fejlesztési minisztériumtól, 785 milliót pedig a gazdasági minisztériumtól, részben EU-s finanszírozású pályázatokon, környékbeli fejlesztésekre. 

A teniszakadémia építését elnyerő Kermi-Szolg Kft. nem egészen egy éve alakult, a legutolsó nyilvános adat szerint három főt foglalkoztat, a tavalyi forgalma 1,8 millió forint volt, 2018-ban viszont már nagyjából nettó 620 millió forintnyi közbeszerzést nyert el egyedül, illetve konzorciumban pályázva.

 

A Kermi-Szolg sikeres beszerzései az Alkossunk Várost alapítványhoz, kisvárdai állami intézményekhez és a Seszták jobbkezeként ismert Balogh Sándorhoz köthetők. 

Az alvállalkozóként megjelölt Nyírépszer a Sesztákhoz kötődő beruházások kedvenc cége, a kisvárdai sportberuházásoktól a 2017-es budapesti vizes világbajnokságig sok-sok milliárd forintnyi közpénzből építhettek sportszállót és apartmanházat, atlétikai centrumot, kollégiumot, uszodát, iskolát stb.

Bónusz:

A közpénzből finanszírozott többmilliárdos beruházás az alapítvány cégének tulajdonában álló földterületen valósulhat meg. Forrás index.hu

A beruházás Szabolcsveresmart község közelében valósulhat meg. A közel hétszázéves település honlapjára 2005.04.8-án feltöltött adatok szerint a községben 1710 fő él(t?), 564 lakás, 300 személygépkocsi található itt és az akadémiát - feltételezhetőleg - a 183 munkanélküli segítségével tudják majd üzemeltetni.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.