Menekülés a parlamentbe

Simonka György békési fideszes képviselőt eddig nem hallgatták ki a cégét is érintő csalás ügyében négy éve nyomozó hatóságok.
 
 

Menekülés a parlamentbe

Simonka György békési fideszes képviselőt eddig nem hallgatták ki a cégét is érintő csalás ügyében négy éve nyomozó hatóságok.
 
 
 
 
 

Menekülés a parlamentbe

Simonka György békési fideszes képviselőt eddig nem hallgatták ki a cégét is érintő csalás ügyében négy éve nyomozó hatóságok.

A nepszava.hu az írása szerint a költségvetési csalás miatt eddig tizenöt személyt hallgattak ki gyanúsítottként, egy ember pedig jelenleg is előzetes letartóztatásban van abban az ügyben, amelyben Simonka György fideszes országgyűlési képviselő cégét is vizsgálják – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a Népszava megkeresésére.

A nyomozás korábbi határideje március 15-én lejárt, ezt azonban meghosszabbították egy választások utáni időpontig, július 15-ig.

A KNYF tájékoztatása szerint a gyanúsítotti kihallgatások egy közszereplőt sem érintettek, ennek megfelelően Simonka Györgynek sem kellett megjelennie a hatóságok előtt. Erre egyébként nem is lenne lehetőség, a kormánypárti politikust ugyanis védi mentelmi joga. Az április 8-i választásokon újra elindul Békés megye 4-es körzetében, így megválasztása esetén csak akkor lesz kihallgatható, ha ezt az ügyészség indokoltnak találja és a parlament felfüggeszti a mentelmi jogát.

A KNYF további kérdéseinkre a nyomozás érdekeire hivatkozva nem válaszolt, azonban egy korábbi, gyulai járásbíróságnak küldött tájékoztatóból kiderült, hogy az ügyben már csaknem négy éve nyomoznak. Mint arról lapunk korábban beszámolt, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) visszaéléseket talált a Tóth Szilveszter résztulajdonában álló Paprikakert TÉSZ Kft., valamint a Simonka György tulajdonában is lévő Magyar Termés TÉSZ Kft. gazdálkodásában, méghozzá a vállalatok által igénybe vett támogatásokkal kapcsolatban.

Az ügy a Központi Nyomozó Főügyészségnél kötött ki, amely jelenleg Tóth Szilveszter és társai ellen nyomoz különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt. A KNYF tájékoztatása szerint Simonka György esetében azt vizsgálják, hogy a politikusnak – aki a Magyar Termés TÉSZ Kft. egyik tulajdonosa – milyen szerepe volt a céggel kapcsolatos jogügyletekben.

A nyomozás jelenleg is folyamatban van, így a gyanúsítottak és a terhükre rótt cselekmények köre még bővülhet – közölte a KNYF. A fideszes politikus cégét is érintő ügyre Bod Tamás, az Együtt Békés megyei jelöltjének feljelentése nyomán derült fény.

Az ellenzéki politikus pénteki sajtótájékoztatóján Simonka leváltására buzdította a helyieket, álláspontja szerint ugyanis az elmúlt években alig fejlődött a térség, pedig jelentős összegű uniós támogatás állt a döntéshozók rendelkezésére.

Azt is felidézte, hogy a fideszes politikus a Kúria szerint is jogszerűtlenül kampányolt, amikor saját Facebook-címével ellátott pólót küldött Békés megyei óvodásoknak és iskolásoknak. (forrás nepszava.hu)
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.