Működik a fideszes kettős mérce

Középiskolás korában Szijjártó Péter is élvezhette a Soros Alapítvány jótékony adakozását.
 
 

Működik a fideszes kettős mérce

Középiskolás korában Szijjártó Péter is élvezhette a Soros Alapítvány jótékony adakozását.
 
 
 
 
 

Működik a fideszes kettős mérce

Középiskolás korában Szijjártó Péter is élvezhette a Soros Alapítvány jótékony adakozását.

Fél év alatt nem volt honvágya, Washington épületei és az amerikai sportélet lenyűgözte, négy amerikai egyetemre is beadta a felvételijét – így lelkendezett Szijjártó Péter gimnazistaként arról az időszakról, amit a Soros Alapítványnak köszönhetően diákként az Egyesült Államokban tölthetett. Megszereztük annak az 1995-ös cikknek a folytatását, amiben jelenlegi külügyminiszterünk még egészen más véleménnyel volt a Soros-szervezetekről.

Hétvégén került a 444.hu birtokába az a cikk, amelyben Szijjártó Péter még győri, bencés gimnazistaként beszámolt arról, milyen volt az Egyesült Államokban töltött féléves időszaka. A fideszes politikus ugyanis jelentkezett Soros György szervezetének pályázatára, így tucatnyi magyar tanulóval együtt fél évet kinn tanulhatott. "Szorongás nélkül vágtam neki az útnak, úgy gondoltam, a Soros Alapítványban nyugodtan megbízhatok" – nyilatkozta erről Szijjártó, aki a repülőjegy, a biztosítás és az ösztöndíj mellé még heti 75 dollár zsebpénzt is kapott a Magyarországot négerekkel elárasztani akaró milliárdostól.

Mivel a cikk azzal zárult, hogy a gimnazista Péter tovább mesél élményeiről, felkutattuk a Kisalföld archívumából a folytatást. Tanulságos és pikáns, ahogy a kormányzati iránynak megfelelően, tele szájjal sorosozó politikus anno milyen lelkesen méltatta a kint „mindenekfelett” álló sportot, azon belül is az amerikai focit. Megemlíti, hogy nem is volt honvágya a fél év alatt, csak karácsony táján teltek lassan a napok.

„Igazi meglepetés ért, hogy Washingtonban tölthettem három napot a nevezetességek megtekintésével, ennél nagyobb öröm nem is érhetett volna” – lelkendezett. „Négy amerikai egyetemre adtam be a felvételimet, aztán majd meglátjuk, mi lesz” – tette hozzá. De a felsőfokú angol nyelvvizsgát hamarosan leteszi, amihez nyilván az amerikai képzés is hozzájárulhatott.

Nem tudni, hogy az amerikai felvételikkel mi lett, a kormány oldalán elérhető önéletrajza szerint Szijjártó végül a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán diplomázott.

2015-ben a függetlenség napja alkalmából az amerikai nagykövetségen tartott fogadáson Szijjártó beszédet tartott, ebben külön is megemlékezett erről a lehetőségről, amit a Soros szervezetnek köszönhetően kapott – és az amerikai focit még ekkor is szerette.(forrás hvg.hu)

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.