Elküldték a macedón tévéstábot Orbán háza elől

Az 1TV riportere a miniszterelnök budai, Cinege utcai háza elől jelentkezett volna be, de a biztonságiak elküldték őket - írja a hvg.hu.
 
 

Elküldték a macedón tévéstábot Orbán háza elől

Az 1TV riportere a miniszterelnök budai, Cinege utcai háza elől jelentkezett volna be, de a biztonságiak elküldték őket - írja a hvg.hu.
 
 
 
 
 

Elküldték a macedón tévéstábot Orbán háza elől

Az 1TV riportere a miniszterelnök budai, Cinege utcai háza elől jelentkezett volna be, de a biztonságiak elküldték őket - írja a hvg.hu.

Az 1TV stábja azért érkezett Magyarországra, hogy kiderítse, hol lehet a hazájából börtönbüntetés elől meglépett volt miniszterelnök, Nikola Gruevszki. A csatorna szerdán azt közölte, hogy az Orbán Viktorral jó viszonyt ápoló politikus a magyar kormányfő villájában időzött. Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke ezt tagadta.

A 24.hu most kiszúrta, hogy az 1TV munkatársai a szerda esti híradóban élőben jelentkeztek be Budapestről. Honlapjukon azt írták, hogy Orbán budai otthonánál is forgattak, a miniszterelnök biztonságára vigyázó hatóságok elküldték őket a helyszínről.

Az esetről a 24.hu írt részletesen. A lap szerint menedékjogot kért Magyarországon Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő. Gruevszki tíz éven át irányította Macedóniát, de 2016-ban belebukott sorozatos botrányaiba. Orbán Viktorral kifejezetten szoros kapcsolata volt, a magyar miniszterelnök még kampányolt is mellette Macedóniában, de ennek ellenére Gruevszki pártja vereséget szenvedett a helyhatósági választáson.

A viszonyuk azóta is olyannyira erős, hogy Orbán az idén őszi népszavazás előtt a Gruevszki-féle ellenzéket buzdító videóüzenetet küldött egy tüntetésre, vagyis egy NATO- és EU-tag ország vezetőjeként az európai integrációt kívánó, hivatalban lévő macedón kormány ellen lépett fel.

Gruevszki kormányáról egyébként elképesztő dolgok derültek ki. A korrupciós vádak mellett leginkább a tömeges, illegális lehallgatások voltak azok, amelyek megrendítették a hatalmát, jelentős tüntetéssorozat kezdődött miattuk Szkopjében három évvel ezelőtt.

De nem ezért kellett volna rács mögé mennie a volt miniszterelnöknek. Gruevszkinek november 8-ig kellett volna jelentkeznie egy Szkopje melletti börtönben, miután hivatali visszaélés miatt jogerősen két év letöltendő börtönre ítélték. A bíróság azért marasztalta el, mert 2012-ben befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a győztesnek hirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a 200 millió forintot érő luxusautót.

Nem tudni pontosan. Az elítélt volt miniszterelnöktől korábban elvették a rendes és a diplomáciai útlevelét is, ezért legálisan nem tudta volna átlépni a határt. Repülőre nem szállhatott, a Skopje-Budapest vonalon egyébként is csak egy WizzAir-gép közlekedett a napokban.

Hírek szerint Gruevszki autóval lépte át a határt, megkerülve az ellenőrzőpontokat, és Szerbián keresztül érkezett Magyarországra. Az pedig, hogy Szerbián keresztül érkezett, felveti, hogy legalább a magyar, de valószínűleg a szerb kormány is segített neki az illegális határátlépésben. Valószínűtlen ugyanis, hogy a déli határon, amelyet a kerítés mellett rendőrök is védenek, bárki átjutott volna észrevétlenül autóval. Mint ahogy valószínűtlen az is, hogy Gruevszki váratlanul, minden előzetes értesítés nélkül jelentkezett volna a magyar hatóságoknál.

Tehát szinte biztosra vehető, hogy a magyar kormány segített illegálisan átlépni a határt egy menekülőnek, és épp annak, akitől a Stop Soros jelszót lenyúlták.

Gruevszki kormánya ugyanis már a hazai sorosozós kampányok előtt azt állította, hogy a magyar származású milliárdos áll az ellenzéki tüntetések mögött, és végső soron fel akarja osztani Macedóniát a környező országok között. Forrás 24.hu

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.