Kampánnyal a stroke ellen

A Petőfi Színház társulatának tagjai a stroke elleni küzdelemben idén is szeretnének példát mutatni a Veszprémben élőknek.
 
 

Kampánnyal a stroke ellen

A Petőfi Színház társulatának tagjai a stroke elleni küzdelemben idén is szeretnének példát mutatni a Veszprémben élőknek.
 
 
 
 
 

Kampánnyal a stroke ellen

A Petőfi Színház társulatának tagjai a stroke elleni küzdelemben idén is szeretnének példát mutatni a Veszprémben élőknek.

A teátrumban tartott sajtótájékoztatón dr. Imre Piroska, a Cholnoky Ferenc Kórház neurológiai osztályának a vezetője szerint nagyon fontosak az ilyen felvilágosító akciók. Addig, amíg ez nem volt gyakorlat, csak remélték, hogy ezzel segíteni tudnak a betegség megelőzésében. Ma már megtapasztalták azt, hogy van hatása a felvilágosító munkának.

A főorvos elmondta, hazánkban 35-40 ezer embert érint ez a betegség és a halálozási listán a stroke mint ok, a harmadik helyet foglalja el. Óriási jelentősége van annak, hogy a beteg milyen gyorsan kerül szakszerű ellátásra, mikor tud hozzájutni az adekvált terápiás kezeléshez.

A "vértelen megbetegedésnek" igen jellemző tünetei és előjelei vannak. Ilyen többek között a hirtelen kialakuló féloldali végtaggyengeség és bénulás, az ernyedt, zsibbadt arcfél, a beszédértési-, vagy hangképzési zavar, a szóformálási nehézség, s ilyenkor előforduló látászavarok.

- Amennyiben a beteg négy és félórán belül megkapja a terápiát – hangsúlyozta Imre Piroska – nagyon nagy esélye van arra, hogy meggyógyuljon. Ezért ha, a hozzátartozók ilyen tüneteket észlelnek, nem lehet várni, a késlekedés a legrosszabb amit tehetnek.

A problémát az jelenti, hogy a stroke-betegek egyharmada jó mentális állapotban lévő fiatal, akik ha nem kerülnek időben kezelésre, olyan maradandó egészség károsodást szenvedhetnek, ami életük végéig kihat. Elsődleges tehát a prevenció, a rizikófaktorok kiiktatása, valamint az alapbetegségek – így a cukorbetegség, magas vérnyomás – karbantartása.

A főorvos asszony szerint nagyon fontos persze még a kampány is, az emberek figyelmének a felhívása a stroke veszélyeire és a megelőzésének lehetőségeire.

Dr. Rácz Jenő, a Cholnoki Ferenc Kórház főigazgatója egyetértett a felvilágosító munka fontosságával, valamint azzal, hogy a tünetek jelentkezése esetén rendkívül fontos az idő tényező. Minden esetben azonnal hívni kell a mentőket, akik már tudják a dolgukat és gyorsan bekerülhet a beteg a sürgősségi osztályra. Veszprémben jól felszerelt sürgősségi osztály van, ahol a betegek megkapják a nélkülözhetetlen intenzív és terápiás kezeléseket. Ezeknek az orvosi gép- és műszereknek a cseréje napjainkban indult be és lesz ezáltal egyre hatékonyabb az orvosi ellátás. A megyében a stroke-betegek rehabilitációjára több program is beindult, ezzel kívánják segíteni a betegeknek a munka világába történő visszatérését.

Dr. Onódi Livia, az OMSZ Közép-Dunántúli régió orvos-igazgatója is elsődlegesnek tartja, hogy a felnőtt lakosok tisztában legyenek azzal, hogy milyen tünetek esetén kell haladéktalanul a mentőkhöz fordulni. A helyszínre érkező szakápolók már a helyszínen elvégzik a legalapvetőbb vizsgálatokat és megteszik a szükséges beavatkozásokat. Erre megvannak az eszközeik és a szakápolóik felkészültek feladataik ellátására.

Brányi Mária alpolgármester a jelenség társadalmi hatásaira, mint a gyakori, halálozást és rokkantságot kiváltó betegségre hívta fel a figyelmet. Ezért fontos az – mondta az alpolgármester –, hogy a társadalom fel legyen készülve arra, hogy a tünetek észlelése esetén mit kell tennie. Ez pedig csak úgy érhető el, ha a mindennapok kultúrájának a részévé válik a felvilágosító munka. Ezzel lehet elérni ennek a problémának a visszaszorítását, a súlyosabb problémák megelőzését. Az emberekkel meg kell értetni és elfogadtatni a prevenció szükségességét. Brányi Mária külön kiemelte: Veszprém szerencsés helyzetben van azzal, hogy a kórházban rendelkezésre áll a stroke-centrum, ami segíti a betegek gyógyítását és rehabilitációját.

Oberfrank Pál, a színház igazgatója örömmel tapasztalja, hogy egy-egy ilyen megmozdulásnak - ami kellő felvilágosítással párosul - van érezhető hatása. Véleménye szerint is nagyon fontos a tudatosság. Az, hogy az emberek megértsék, fontos az egészséges életmód és ezáltal az egészség megőrzése.

Nehezen lehet megítélni azt, hogy a színészek mennyire kiemelt rizikófaktorú személyek. Számukra a munkájukból adódóan azonban egy dolog rendre biztosított. Lehetőségük van ugyanis arra, hogy a bennük felgyülemlett feszültségeket munkájuk során "kiégessék". A másik lényeges szempont, hogy az amit naponta csinálnak, az fizikailag is megterhelő, ami pedig nem engedi a színészt eltunyulni.

Szeles József a közmédiára tett megszívlelendő megjegyzést. Nagyon nem tetszik neki az, hogy a média az egészséges életmódot nem azért reklámozza, hogy megvédjük magunkat a betegségek, így a stroke ellen, hanem azért, mert a nyár közeledik és hogy a bikini rámenjen a hölgyekre.

- Egyébként szeretek futni reggel, este és napközben is, aztán ha marad egy kis idő, akkor dolgozm is... – mondta viccesen a színész.

Módri Györgyi elmondta, hogy az utóbbi években roppant komolyan veszi azt, hogy egészségesen éljen. Mindezt azért teszi, hogy minél tovább tudja élni a színészi pályát. Már egy éve nem dohányzik, nagyon odafigyel az étkezésére és arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vegyen magához. Megtalálta azt a mozgásformát is, amit naponta szívesen csinál.

A nap folyamán a színház előterében lévő orvosi vizsgáló helyekre folyamatosan jöhettek a társulat tagja.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.