Covid-oltás: az EP a szabadalmak feloldása mellett

A Parlament a nagyarányú globális oltottság eléréséhez az Egyesült Államok által is támogatott szabadalom-feloldást javasolja.
 
 

Covid-oltás: az EP a szabadalmak feloldása mellett

A Parlament a nagyarányú globális oltottság eléréséhez az Egyesült Államok által is támogatott szabadalom-feloldást javasolja.
 
 
 
 
 

Covid-oltás: az EP a szabadalmak feloldása mellett

A Parlament a nagyarányú globális oltottság eléréséhez az Egyesült Államok által is támogatott szabadalom-feloldást javasolja.

A Parlament javasolja, hogy induljon tárgyalás a Kereskedelmi Világszervezet TRIPS Tanácsában azért, hogy a koronavírus-oltóanyagok ideiglenesen mentesülhessenek a szabadalmi védettség alól. Ennek célja, hogy világszerte jobban hozzá lehessen férni a Covid19-cel kapcsolatos megfizethető egészségügyi termékekhez, és könnyebb legyen megszüntetni a globális gyártás akadályait és az ellátási hiányt.

Szabadalom-felfüggesztés helyett önkéntes engedélyezés

Az önkéntes engedélyezés (vagyis amikor az oltóanyag kifejlesztője dönti el, kinek és milyen feltételek mellett engedélyezi az oltóanyaggyártást), a szaktudás és a technológia átadása az oltóanyaggyártási kapacitással rendelkező országoknak: hosszú távon ezekkel a módszerekkel lehet leghatékonyabban felgyorsítani és bővíteni az oltóanyagok globális előállítását, jelentik ki a képviselők. Álláspontjuk e téren egybecseng a Bizottságéval.

Az oltóanyaggyártást akadályozó körülmények felszámolása érdekében a képviselők felszólítják az Uniót, hogy saját exportengedélyezési mechanizmusát váltsa fel egy átláthatósági export-követelményrendszerrel. Az Egyesült Államoknak és az Egyesült Királyságnak pedig haladéktalanul meg kellene szüntetnie az oltóanyagokra és az oltóanyaggyártáshoz szükséges nyersanyagokra vonatkozó kiviteli tilalmukat, fogalmaznak a képviselők. A világnépesség 70 százalékának a beoltásához 11 milliárd adag oltóanyagra van szükség, de ennek a mennyiségnek eddig csak töredékét állították elő, jegyzik meg.

Oltóanyaggyártás Afrikában

2021 júniusáig világszerte beadott körülbelül 1,6 milliárd oltás túlnyomó részét iparosodott és oltóanyagot előállító országokban adták be, és az oltóanyag csupán 0,3 százaléka jutott el 29 legszegényebb országba. Ezért az Uniónak támogatnia kell az oltóanyagok afrikai előállítását, hangsúlyozzák a képviselők. Az alacsony jövedelmű országok vakcinaellátásának másik fontos eszköze a globális oltóanyagelosztó COVAX mechanizmus, amelynek nagyobb arányú támogatására szólítanak fel a képviselők.

Oltóanyagvásárlások átláthatósága

A Parlament végül a jövőbeni elővásárlási megállapodások teljes nyilvánosságra hozatalát kérik, különösen az új generációs vakcinák esetében. A képviselők azt is kérik, hogy a Bizottság a gyógyszergyártók részéről is ragaszkodjon a szükséges átláthatósághoz.

Háttér

A szabadalmakat védő szellemi tulajdonjogok felfüggesztéséről szóló bármilyen döntés a Kereskedelmi Világszervezet TRIPS Tanácsában születik meg, amely június 8-9-én is ülésezett, de nem döntött a kérdésben. Az ülésen a Bizottság által bemutatott európai javaslat nem tartalmazza a szabadalmi védettség felfüggesztését. Az állásfoglalás elfogadását megelőző, május 19-i vita során több képviselőcsoport a szabadalmi védettség ideiglenes felfüggesztése mellett érvelt.

Forrás: EP Kapcsolattartó Irodája
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.