Kedvező hitelek a kisvállalkozásoknak

Országos rendezvénysorozat tizenharmadik helyszínként Veszprémben gazdasági szakembereknek mutatták be a Széchenyi Kártya Program lényegét.
 
 

Kedvező hitelek a kisvállalkozásoknak

Országos rendezvénysorozat tizenharmadik helyszínként Veszprémben gazdasági szakembereknek mutatták be a Széchenyi Kártya Program lényegét.
 
 
 
 
 

Kedvező hitelek a kisvállalkozásoknak

Országos rendezvénysorozat tizenharmadik helyszínként Veszprémben gazdasági szakembereknek mutatták be a Széchenyi Kártya Program lényegét.

A 2002-ben elindított Széchenyi Kártya Program szolgáltatásai, a KAVOSZ Zrt. – a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Vállalkozók Országos Szövetsége által létrehozott Zrt. - szervezésében már 11 hitelintézetnél vehető igénybe.

A program az állami támogatásoknak és az alacsony kamatoknak köszönhetően napjaink legsikeresebb vállalkozói hitelfelvételi lehetőségévé vált. A hazai mikró-, kis- és középvállalkozások finanszírozási lehetőségeinek javítására létrehozott Széchenyi Kártya Program keretein belül a vállalkozások hat különböző hitel közül választhatják ki az igényüknek legmegfelelőbb konstrukciót.

Porga Gyula polgármester arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogy Veszprémben működő hatezer vállalkozásból mindösszesen száz olyan van, ahol a foglalkoztatottak száma meghaladja az ötvenet. Ez azt jelenti, hogy a város gazdasági tartóoszlopai a kis- és közepes vállalkozások. Ennek ellenére elmondható, hogy ezek a vállalkozások az elmúlt években is jó mutatókat voltak képesek produkálni, mert a városban munkanélküliség tartósan 5 százalék alatt maradt.

A polgármester külön megemlítette azt, hogy a város ezért igyekszik segíteni ezeket a kisvállalkozásokat. 2015 lesz annak az éve, hogy ennek a szektornak az adóterheit csökkenteni tudják, ezzel ösztönözve a vállalkozások tovább fejlődését.

Gazsi Attila, a VOSZ Veszprém Megyei Szervezetének elnöke arra utalt, hogy az ország fejlődésének kulcsa abban van, hogy mennyire tudnak élni a vállalkozások a hitel felvételének lehetőségével. Ez az egyedüli záloga annak, hogy a gazdaság fejlődése megindulhasson, csökkenjen az államadósság és olyan új munkahelyek teremtődjenek, amelyek valódi értékeket termelnek.

Dr. Somogyi Istvánné, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára az eddigi tapasztalatok alapján elmondta, hogy a kártya program keretein belül kihelyezett összeg napjainkra meghaladja a 1280 milliárd forintot. A hiteligénylések száma megközelíti a 270 ezret, és eddig mintegy 200 ezer hitelügylet jött létre.

Veszprém megyében a befogadott igénylések száma közel 10 ezer, amelyből 7500 hitelügylet jött létre és ennek köszönhetően a megyében az eddig kihelyezett hitelek összege 42 milliárd forint.

Perlusz László, a VOSZ ügyvezető igazgatója arra emlékeztetett, hogy 2013-ban a gazdaság elérte a gödör alját és már az elmúlt év végén megkezdődött egy felfelé ívelő szakasz.

Beruházás tekintetében több év lemaradását kell most behozni. Ezért olyan kormányzati döntésekre van szükség, amelyek ezt elősegítik és hosszútávon megalapozzák a további gazdasági fejlődést. Kiszámítható gazdasági jogszabályozásra van szükség, ami évekre előre stabilitást biztosít és ezzel párhuzamosan csökkenteni kell a vállalkozások adminisztrációs terheit is.

Dr. Szigeti Balázs ügyvéd a március 15-ével életbe lépett új PTK néhány, a vállalkozók szempontjából fontos törvényi változásra hívta fel a figyelmet.

A programmal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója ismertette. Elmondta, bizonyos abban, hogy a vállalkozók számára az idő és a pénz a legfontosabb. Évente 20-25 ezer vállalkozó keresi meg őket és veszik igénybe az általuk kínált hiteleket.

A programon belül hat olyan konstrukció található, amiből a hozzájuk fordulók válogathatnak. Van a Széchenyi Kártya „klasszik”, a Széchenyi Forgóeszközhitel, a Széchenyi Beruházási Hitel, a Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel, a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel, valamint az Agrár Széchenyi Kártya.

A hitelek különböző futamidővel, más-más nagyságú összegekkel és kedvezményes támogatással rendelkeznek. Ezeket a hiteleket a több szigorú kritériumok mellett olyan kisvállalkozások vehetik igénybe, ahol a foglalkoztatottak száma a 249 főt nem haladják meg.

Az igazgató szerint az elkövetkezendő hét évben arra fognak törekedni, hogy a pénzek jelentős része munkahely teremtő beruházásra fordítódjon, valamint az elmaradt fejlesztéseket kell pótolni. Korszerűtlen technológiával nem lehet fejlődést produkálni. Amennyiben ezeket az európai uniós forrásokat az elkövetkezendő periódusban nem tudják lehívni és értelmesen felhasználni, akkor nagyot lehet „bukni!” - hangsúlyozta a vezérigazgató.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.