Szijjártó, az elszabadult hajóágyú

Nem kell ellenzéki politológusnak lenni ahhoz, hogy valaki csokorba gyűjtse az elmúlt évek során elkövetett hibáit és balfogásait.
 
 

Szijjártó, az elszabadult hajóágyú

Nem kell ellenzéki politológusnak lenni ahhoz, hogy valaki csokorba gyűjtse az elmúlt évek során elkövetett hibáit és balfogásait.
 
 
 
 
 

Szijjártó, az elszabadult hajóágyú

Nem kell ellenzéki politológusnak lenni ahhoz, hogy valaki csokorba gyűjtse az elmúlt évek során elkövetett hibáit és balfogásait.

Évek óta az a véleményem, az Orbán-rendszer bukását végső fokon annak rossz káderpolitikája fogja okozni. Vagyis a politikában fontos „megfelelő embert a megfelelő helyre” axióma helyett Orbán Viktor általában a személye iránti szolidaritást a szakértelem és a hatékonyság fölé helyezi, nagy előszeretettel nevez ki egyedül neki felelős embert hatalmi posztokra. Aki veszélyeztetné, attól megszabadul – ezért tette félre a fideszes politikusok közül például Lázárt és Navracsicsot.

A fenti tételt bizonyítja a jelenlegi külügyér, Szijjártó Péter helyzete. Míg őt Orbán „okos és ügyes” politikusként tartja számon, nem kell ellenzéki politológusnak lenni ahhoz, hogy valaki csokorba gyűjtse Szijjártónak az elmúlt évek során elkövetett hibáit és balfogásait, kezdve az óriási mennyiségű kínai lélegeztetőgép beszerzésétől az adriai jachtozás közbeni fensőbbséges hangú nyilatkozatokig, a koronavírus ázsiai (kambodzsai) terjesztésétől a Biden elnöknek trumpista módon való arrogáns „beszólásáig”.

Orbán, úgy tűnik, nem hajlandó tudomásul venni, hogy hűséges embere (aki egyszer egy interjúban azt mondta, ő „serpa-alkat”, tehát akár a Himaláját is megmászná főnökéért) ma már többet árt, mint használ a Fidesznek.

Közben azért a külügyminiszter nagyon igyekszik. Nemrég egy interjúban elkövette azt a bődületes ostobaságot, hogy az Orbánt „Európa legdemokratikusabb politikusának” nevezte – nem tudni, milyen kritériumok alapján jutott erre a merész következtetésre. Viszont még ez a nagyhangú kijelentés sem feledtetheti a tényt, hogy Szijjártó az új amerikai adminisztráció szemében „béna kacsa”, és ha arra kerül a sor, Antony Blinken külügyminiszter nem fog pislogni (szójáték!), ha évekre távol kell tartania Szijjártót a Fehér Háztól. Leveleket azért írhat, de ki ad hitelt védekezésének és állításainak?

Lehet, hogy a Kínában és Moszkvában elért „sikere” miatt még egy ideig megmarad a helyén, de erős a gyanúm, hogy a győri labdarúgás áldozatos támogatójának lejárt a politikai „szavatossági ideje”. Más országokban egy miniszter gyorsan lemond, ha hülyeséget csinál és rajta kapják (lásd az észt belügyminiszter példáját Biden-ügyben), Hunniában az illető tovább kekeckedik.

Persze az ellenzék szempontjából talán jobb is, ha nem váltják le Szijjártót és tovább pufogtathatja az Európában mindinkább elszigetelt Orbán-rendszer jelszavait, ezzel is bizonyítva, hogy a mai magyar kormánypárt nem képes szembenézni a valósággal, ami lassan, de biztosan aláássa foggal-körömmel védett hatalmi monopóliumát.

Forrás: Gömöri György (London) nepszava.hu

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.