Ellenzék a város költségvetéséről

Az MSZP, LMP és a Párbeszéd önkormányzati képviselői február 24-én sajtótájékoztatón mondták el a véleményüket a város tervezett költségvetéséről.
 
 

Ellenzék a város költségvetéséről

Az MSZP, LMP és a Párbeszéd önkormányzati képviselői február 24-én sajtótájékoztatón mondták el a véleményüket a város tervezett költségvetéséről.
 
 
 
 
 

Ellenzék a város költségvetéséről

Az MSZP, LMP és a Párbeszéd önkormányzati képviselői február 24-én sajtótájékoztatón mondták el a véleményüket a város tervezett költségvetéséről.

Hartmann Ferenc, az MSZP képviselője úgy látja, hogy a költségvetés a beterjesztésre került számokkal teljesíthető, de évekre előre tekintve már sok kockázatot tartalmaz. A kockázat abban van, hogy a fejlesztések aránya 66 százalék, ami szerinte nagyon magas és ezeket a fejlesztéseket csak növelik a Veszprém FKF 2023 során tervezett beruházásai. Nem lehet tudni viszont azt, hogy az új fejlesztések folyamatos működtetése az elkövetkezendő években milyen terheket fog róni az önkormányzatra.

A forrás oldalról a képviselő problémának tartja azt, hogy a kormány bevételeket von el az önkormányzattól – helyi iparűzési adó egy része, a gépjármű adó - ezek a tételek összesen 2.440 millió forintos bevételkiesést jelentenek. Ebben a főcímben ez 28 %-os kiesést okoz.

Visszatérő kockázati tényező az is, hogy a város hitelállománya a fideszes korszakokban megszokottaknak megfelelően megint növekszik, 2021 végére a tavalyi duplája 2.073 millió forint lesz.

Ezek a tényezők azok, amelyek a tervezett költségvetést kockázatossá teszik emelte ki Hartmann Ferenc.

Benczik Gabriella, a Párbeszéd képviselője elmondta, kérték a polgármestertől, de eddig nem kapták meg, hogy az egyéni választókerületekre vonatkozó képviselői javaslatokból mi valósulhat meg. Erre a költségvetés egyes sorainak vagy az EKF-es soroknak a részletezése adhatna támpontot, ha azt a képviselők rendelkezésére bocsátanák.

Azt viszont biztosan tudják, hogy a képviselői keret 2021-ben is nulla forint lesz. A képviselő kiemelte, hogy a takarékosságban nem osztozik mindenki. A Fideszt önkormányzati többségben tartó segédcsapatok (Lokálpatrióták, Virágos Veszprémért) az idén is milliós támogatásban részesülnek, miközben a valódi civil szervezetek megint nem kapnak semmit.

Ugyanakkor továbbra is jelentős az óvodapedagógus hiány, ennek enyhítése szolgálati lakások biztosításával jó eséllyel elérhető lenne.

Gerstmár Ferenc az LMP képviselője szerint a pandémiás időszak fokozottan rámutatott, hogy a szociális ellátással kapcsolatos feladatok mennyire fontosak. Az LMP ezért fókusztémaként kezelné a következő ügyeket:

Az idősellátásban egyértelműen szükséges a férőhelybővítés. Az idősek otthonában tapasztalható várakozási időt csökkenteni kell úgy, hogy tudjuk egyre több az idős, ellátásra szoruló ember.

A családok átmeneti otthona 21. századnak megfelelő viszonyok közé költöztetése évekkel ezelőtt - az elnyert pályázati forrás ellenére - meghiúsult, pedig a fejlesztés annál is inkább szükséges, mert a veszélyhelyzet összezártságában a családon belüli erőszak problémáival fokozottan szembe kell néznünk.

Az esélyegyenlőségi program azt is tartalmazza, hogy igény van gyermekek átmeneti otthonának működtetésére is.

A Göllesz Viktor Fogyatékos Személyek Nappali Intézménye a Gábor Áron utca 2-ben, egy panelépületben működik és csak szűkösen férnek el. Az intézménynek egy jóval nagyobb ingatlanra lenne szüksége, hogy megszüntethessék a zsúfoltságot, és bővíthető legyen az ellátottak köre.

A városvezetői többség továbbra sem kíván támogatást biztosítani a költségvetésből a lakóépületek hőszigeteléséhez, csak akkor, ha lesz erre vonatkozó állami program is. Pedig a környezetvédelmi és gazdasági aspektuson túl ez is részben szociális kérdés.

Nem támogatható olyan költségvetés, amely a felsorolt problémák megoldása érdekében nem fogalmaz meg markáns előrelépést – hangsúlyozta Gerstmár Ferenc.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.