Katonák a művészetben

Hivatásos katonák festményeiből és képzőművészeti alkotásaiból nyílt kiállítás pénteken a Veszprémi Petőfi Színház aulájában.
 
 

Katonák a művészetben

Hivatásos katonák festményeiből és képzőművészeti alkotásaiból nyílt kiállítás pénteken a Veszprémi Petőfi Színház aulájában.
 
 
 
 
 

Katonák a művészetben

Hivatásos katonák festményeiből és képzőművészeti alkotásaiból nyílt kiállítás pénteken a Veszprémi Petőfi Színház aulájában.

A rendezvény napjainkra a Gizella Napok egyik hagyományos programjává vált, ahol a városban szolgálatot teljesítő katonák mutathatják be a művészetek iránti elkötelezettségüket. Az idei évben a rendezvény kilépett a város falai közül és a kiállításon a Pápán, valamint Székesfehérváron szolgálatot teljesítő katonák is bemutatkozhattak.

A kiállítást Szűcs József ezredes, a Magyar Honvédség Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, hogy nagy megtiszteltetés a katonák számára az, hogy most már a negyedik alkalommal mutathatják meg az itt élőknek a művészetekkel való sajátos kapcsolatukat.

A parancsnok úgy érzi, hogy az amatőr festészet egy “örömfestészet”, hiszen az amatőr alkotók mindenféle megfelelési kényszer nélkül, lelkükből, örömből festenek. Ezért tartják fontosnak azt, hogy bemutatkozási lehetőséghez jussanak az egyenruhában rejlő tehetségek, mert kultúránk akkor él tovább, ha azt minél szélesebb körben művelik. Az idei rendezvényen a különböző művészeti ágakat képviselve 22 alkotó mutatja be a tehetségét.

A színház előterében a kézművesség technikáinak sokféleségével találkozhatnak az ide látogatók. Bemutatásra kerülnek festmények, grafikák, üvegből és gyöngyből készült ékszerek, Tilda-babák, paverpol textilszobrok, papírfonással, quilling és decoupage technikával készült dísztárgyak. Az alkotók a kiállított tárgyaikat szinte csak természetes anyagokból készítették.

Katonák arra törekedtek, hogy megmutassák az egyenruhások alkotásait és ezzel varázsoljanak meghittséget és örömöt az ide érkezők mindennapjaiba, valamint a saját életükbe.

Ezt a gondolatot az egyik alkotó Kecső Lajosné, aki katona feleség és bv. zászlós, így foglalta össze: „Számomra egy készülő festmény vers szavak nélkül, egy vers pedig festmény szavakba formálva. Több mint 65 évre volt szükségem ahhoz, hogy felismerjem a versírás, a festészet számomra igaz szerelem. Vallom, aki ecsetet, tollat vesz a kezébe az sohasem magányos. Alkotás közben vele van a lelke minden csodálatos érzésével együtt. Az alkotó ember érez, szeret, él, elsősorban ember, csak azt követően művész.”

Szűcs József ezredes végezetül köszönetet mondott a színház vezetésének azért, hogy évek óta befogadják a kiállításukat, segítséget adva ezzel annak a törekvésnek, hogy a katonák megmutathassák őszinte érdeklődésüket és tiszteletüket a művészetek iránt.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.