Tiszteletet az elődöknek

Központi ünnepség keretében kedden emlékeztek meg Veszprémben a Légierő Haderőnem és a Repülő Fegyvernem Napjáról.
 
 

Tiszteletet az elődöknek

Központi ünnepség keretében kedden emlékeztek meg Veszprémben a Légierő Haderőnem és a Repülő Fegyvernem Napjáról.
 
 
 
 
 

Tiszteletet az elődöknek

Központi ünnepség keretében kedden emlékeztek meg Veszprémben a Légierő Haderőnem és a Repülő Fegyvernem Napjáról.

Az ünnepség a Táborállás parkban található Repülő Emlékműnél kezdődött. Itt Oláh Emil alezredes, protestáns tábori lelkész mondott imát, a hősi halált halt magyar katonai repülők lelki üdvéért. Köszönetet mondott azoknak a hősöknek, akik a legdrágábbat az életüket áldozták a magyar hazáért és megteremtették az alapját a magyar katonai repülésnek.

Az imát követően a sok száz katonai áldozat neve közül haragszó kíséretében harminc hangzott el. Ők azok voltak a sok mártír közzül azok, akik 1912 és 1950 között a szolgálatuk teljesítése közben vesztették el az életüket és csatlakoztak a ”nagy égi kötelékhez.”

Az ünnepség első része koszorúzással zárult. A megemlékezés virágait az emlékművön elhelyezte Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök, valamint a haderő fegyvernemeinek parancsnokai, a Veterán Repülők, a MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete, a katonai nyugdíjas és bajtársi szervezetek képviselői.

Az ünnepség a Városi Művelődési Központ színháztermében folytatódott. A honvédelmi miniszter üdvözlő levelét követően, Benkő Tibor vezérezredes köszöntötte az ünnepi állománygyűlés résztvevőit.

A katonai vezető a beszédében kiemelte, hogy tisztelni kell a múltunkat, ezzel azokat is, akik a jelent felépítették és alapot biztosítottak a jövő feladatainak teljesítéséhez. Egyben minden elismerés azoknak, akik ebben a haderőben napjainkban teljesítenek szolgálatot. A légtér sikeres védelme ugyanis nagyon fegyelmezett és összehangolt együttműködést igényel a haderő fegyvernemi csapatai között.

A tábornok hangsúlyozta, hogy a Magyar Honvédség egy nagyon nehéz időszakon van túl. Amikor 2011-ben jelentősen csökkent a tárca támogatása, akkor azt a célt tűzték ki célul, hogy túl kell élni ezeket az éveket. Napjainkra a gazdaság jó teljesítménye folytán nőhet a katonai kiadásra fordítható összeg és ennek elsődlegesen a személyi állomány érezheti a hatását és a „Zrínyi 2025 programmal” megindulhat a 25 éves technikai fejlesztés is.

A Városi Művelődési Központban a haderőnemi nap tiszteletére három ehhez kapcsolódó kiállítás nyílt. E mellett zenés irodalmi emlékműsorral mutatkoztak be a veszprémi művészek közreműködésével az egykori MIG-19-es század pilótáinak családtagjai, leszármazottjai.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.